Обезглавиха бюст на Сталин в руски град

Статуята е била издигната през 2023 година
21 юли 2024 20:22, Нели Христова
45
Обезглавиха бюст на Сталин в руски град
Снимка: Twitter

Бюст на Сталин беше обезглавен с ковашки чук в руски парк

Неизвестен мъж с чук е обезглавил статуя в чест на съветския диктатор Йосиф Сталин в град близо до Москва, съобщават руските държавни медии.

Видеозапис, заснет в град Звенигород, показва как заподозреният се разхожда около статуята, след което отсича главата ѝ с един замах и си тръгва.

"В събота, в един от парковете на Звенигород, мъж в недобро състояние счупи с чук главата на бюста на Йосиф Сталин", заяви източник от правоохранителните органи пред руските медии.

Мъжът е повредил и бюст на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин, след което веднага е избягал от местопрестъплението, съобщават местните медии.

В момента той се издирва от полицията, съобщиха държавните информационни агенции.

Статуята на Сталин в Звенигород е издигната от група провиантистки активисти през лятото на 2023 г.

Тя беше изправена пред събаряне, след като местните власти обвиниха групата, че я е инсталирала без разрешение, но по-късно решението беше отменено, след като групата се оплака в социалните медии, съобщиха местните медии.

Сталин, който управлява Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., ръководи тоталитарен режим, при който милиони са затворени в трудови лагери или екзекутирани.

Публичните образи на диктатора са изключително противоречиви в Русия, където едни го възхваляват заради това, че е довел СССР до победа във Втората световна война, а други се отвращават от него заради бруталното потискане на инакомислието.

Повечето от паметниците му в бившия Съветски съюз са премахнати, но след идването на власт на президента Владимир Путин все повече се увеличават официалните лица, които имат положително отношение към лидера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
18
 
8
 
! Отговори
асдаа преди 1 месец
Нормално е. ***...луц...и като тоя съществуват навсякъде. Ще го намерят и ще го накажат. Е те това е сигурно. Не като в ероатлантическото общество където ни управляват явни престъпници.
19
11
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
СЪЩОТО ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ ГО ЧАКА И САМОЗВАНИЯ ТЪПУТИН АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА
18
12
 
17
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Путин се опитва да подражава на Сталин,но нито той е същия,нито времената са същите!А иначе,напълно одобрявам постъпката на извършителя!Дано да не го открият!
17
13
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Нормално, хора престъпници срешу руския народ като него и ленин са измислили украински ссср и са направили батаците, които наблюдаваме сега ;)
16
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за масовия убиец и доказан военнопрестъпник - дебелакът с пурата Чърчил, никога нищо не споменавате. Що така? Ах, тези евроатлантически ценности...
15
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин е грузинец, внедрена пионка, от евреите управляващи Великобритания, която избива стотици хиляди, а може би, милиони руснаци. Нищо чудно, че са искали да разкарат бюста, не изключвам човека от клипа да е имал тихото съгласие на властите за стореното. Нооо въпреки страданията на много хора по света, за мен лично, Хитлер и Сталин си остават велики военни дейци, които нямат аналог до ден днешен.
14
9
 
22
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Русия е единствената държава в Европа и Азия ,която държи мумия на отдавна починал човек в центъра на столицата си. Това нито е християнско , нито е нормално и духа на този непогребан и изложен на показ човек носи нещастия на целия народ.
13
12
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Тази Русия през цялото си съществуване е била една тъжна държава с подтиснато и смачкано население.
12
9
 
8
 
! Отговори
Фикси преди 1 месец
Групата на розовите понита харесва това! Ще отидат в ЛГ БТ рая при еднорозите .....и там цяла вечност ще свалят бюстове.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР
10
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кабаева - Трудна работа, едно е да се бориш "героично" с паметници, друго с живи хора. За второто трябва наистина да си смелчага.
9
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин не беше ли див черкезо-грузинец, а Ленин хемо фродит - джендърмен?!Хи, хи, хи и това са идолите на руснаците!
8
13
 
27
 
! Отговори
Кабаева преди 1 месец
Браво на човека. Дано да мине и покрай Путлерчето и не него да му играе един винкел.
7
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин, Ленин и подобни, това заслужават.
6
8
 
29
 
! Отговори
Пещерен Комуняга преди 1 месец
Това е светотатство. Аз харесвам кръвожадните диктатори.Кефи ме всяка вечер да ме посещават агенти на КГБ и да беседват с мен и да ме насочат в правилната посока и мислене.Винаги стоя с бакелитовия телефон до прозореца и веднага информирам местната тайна служба за подозрително мислене.Кефи ме да ме водят долу в мазето няколко яки милиционера и да ми помогнат да усвоя послушанието си към великия лидер
5
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хей така ще свалят главата на Джуджака.
4
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъжът бил в недобро състояние, ясно е какво. Като гледам и коментиращите дотук, са в същото.
3
17
 
32
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. Руснаците никога не са виждали друг живот като на запад при цивилизацията, и за това 90% гласуват за Путин.
2
9
 
46
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Скоро ще обезглавят и Путин.
1
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха! Похвално! А сифилиссстичната, балсамирана мумия още ли мухлясва в бункера на красная плошчадь??