Статуята на Пригожин осъмна с боя върху лицето и секс играчка в ръка

Руските власти ли са замесени?
22 юли 2024 22:15, Нели Христова
81
Статуята на Пригожин осъмна с боя върху лицето и секс играчка в ръка
Снимка: Twitter

Статуята на Евгений Пригожин, основателят на наемническата групировка Вагнер, който загина след организиране на бунт срещу руските власти, беше вандализирана по-малко от три седмици след откриването й.

Пригожин беше ръководител на групата Вагнер, която се бори за Москва в Украйна. Той беше гръмогласен в осъждането си на начина, по който Путин и висшите военни началници управляваха войната, като често се оплакваше от липса на муниции.

През юни 2023 г. Пригожин организира поход към Москва, в който превзе военни съоръжения в Ростов на Дон. След това обаче той отмени бунта си, преди да стигне до столицата.

Пригожин почина на 23 август 2023 г., след като частният му самолет се разби в района на Твер северно от Москва. Той е погребан в Прохоровското гробище в Санкт Петербург, а на мястото е издигната статуя в реален размер. Тя беше открита на 1 юни тази година, когато трябваше да празнува 62-и рожден ден.

Но каналът на Telegram Lenta публикува видео, което показва, че паметникът е обезличен. Върху статуята е излята  бяла боя и в ръката му е поставена секс играчка.

Не е ясно кога е направен записът, но властите в Красногвардейския район на града казаха, че инцидентът е станал в петък, съобщи каналът Astra Telegram, и че "органите на реда се занимават с проблема".

Други руски медии, които съобщиха за историята с изображението на разрушения паметник, като Ura.ru, казаха, че виновниците не са известни.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че според очевидци бойците на "Вагнер" са измили боята и гробът е "възстановен в ред".

До снимка на изображението проукраинският потребител на X Jay в Киев публикува: "без съмнение руските разузнавателни служби се стремят да предотвратят нарастването на популярността на Пригожин, дори след смъртта му".

Позовавайки се на западни разузнавателни служби, The Wall Street Journal съобщи през декември, че смъртта на Пригожин е организирана от секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Кремъл отрича всякакво участие.

Пригожин вдъхва лоялност сред войските си и скоро след смъртта му поддръжниците му полагат цветя и създават импровизирани мемориали пред бившия щаб на наемническата група в Санкт Петербург. Подобни паметници бяха забелязани в сибирския град Новосибирск.

Комерсант отбелязва, че друг паметник на Пригожин и командира на Вагнер Дмитрий Уткин, който също е сред осемте загинали в самолетната катастрофа, е открит в мемориалния параклис близо до полигона Молкино в руския Краснодарски край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
To има една статуйка на едни летци тука дето също трябва да осъмне омазана отпред и с един xyz отзад..
65
1
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Много ме кефи биполярното разтройство на българските путлероджендъри. Когато рязаха с флекса тотема на путлерофашистите имаше рев, че само варвари посягат на тотемите им, а днес с когато самите те са варварите рев до небесата как това не било тотем. Последно драги путлероджендъри, варварство ли е да се посяга на тотем или не?
64
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Типично по руски, ще т еубият като куче и скед това ще ти направят паметник.
63
1
 
2
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
Само варварите фашисти рушат паметници, и си ми върнете играчката, мерзавци!
62
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Навремето кмаше едни Гиви, Моторола и Захарченко, които много лаеха срещу Украйна, но некак си възмездието ги застигна въпреки всичките км охрани и батальони. Пригожин също почина, по една или друга причина. Та така, керванът си върви...
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БГ копейките още получават биполярно разстройство от Пригожин, хем трябва да го хвалят как трепел укрите, хем да го плюят защото се опълчи на Джуджето.
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разправят, през любимото му занимание били да готви ликвидирани те уктонацисти с картофи и да храни с тях батальона си.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо садист, да беше си останал готвач. Сега щеше да е жив.
58
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приложим много ми харесваше, че ще зползваше чукове, а не саби за обезглавяването на бандеровците. Велик!
57
2
 
8
 
! Отговори
не по темата преди 1 месец
Путин осъмва с боя върху ръцете и секс играчка на лицето, ама не пишете за това.
56
3
 
6
 
! Отговори
Най-важната световна преди 1 месец
Новина. Българската журналистика е пълна трагедия!
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
айде така и с амерканските у нас хахаха
54
8
 
5
 
! Отговори
Бамкеръ преди 1 месец
Такива хора като Женя всяват страх у враговете даже и умрели.Изнасилването на нацистите преди да бъдат убити е негова идея.В Африка бяха пропищяли местните бабаити от хората му.Така де и сега ги правят *** насила.
53
6
 
5
 
! Отговори
Мдааа, преди 1 месец
колко важна световно значима иксклюзивнЪ новинЪ!!! Но пък КукунелченценценцетУ изкарва по 300 гривни на съчинение,което малко хора биха прочели докрая.. Просто бизнес,баце!
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само не разбрах Путин ли го уби или Зеленски?
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин му показа на тоя мастер-шеф къде зимуват раците.
50
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче тоя как млатеше украинците. Много ме кефеше.
49
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разпад и забрава за тая дупка Русия
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В средите на колективния запад през последните месеци все по-настойчиво звучат идеи за пряк въоръжен конфликт между отан и Русия.
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Роберт Хамилтън, Пиндостан: "Ние се сблъскваме с въпроса "Как да мобилизираме милиони човеци и да ги хвърлим в месомелачката на потенциалната война?"".