Статуята на Пригожин осъмна с боя върху лицето и секс играчка в ръка

Руските власти ли са замесени?
22 юли 2024 22:15, Нели Христова
81
Статуята на Пригожин осъмна с боя върху лицето и секс играчка в ръка
Снимка: Twitter

Статуята на Евгений Пригожин, основателят на наемническата групировка Вагнер, който загина след организиране на бунт срещу руските власти, беше вандализирана по-малко от три седмици след откриването й.

Пригожин беше ръководител на групата Вагнер, която се бори за Москва в Украйна. Той беше гръмогласен в осъждането си на начина, по който Путин и висшите военни началници управляваха войната, като често се оплакваше от липса на муниции.

През юни 2023 г. Пригожин организира поход към Москва, в който превзе военни съоръжения в Ростов на Дон. След това обаче той отмени бунта си, преди да стигне до столицата.

Пригожин почина на 23 август 2023 г., след като частният му самолет се разби в района на Твер северно от Москва. Той е погребан в Прохоровското гробище в Санкт Петербург, а на мястото е издигната статуя в реален размер. Тя беше открита на 1 юни тази година, когато трябваше да празнува 62-и рожден ден.

Но каналът на Telegram Lenta публикува видео, което показва, че паметникът е обезличен. Върху статуята е излята  бяла боя и в ръката му е поставена секс играчка.

Не е ясно кога е направен записът, но властите в Красногвардейския район на града казаха, че инцидентът е станал в петък, съобщи каналът Astra Telegram, и че "органите на реда се занимават с проблема".

Други руски медии, които съобщиха за историята с изображението на разрушения паметник, като Ura.ru, казаха, че виновниците не са известни.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че според очевидци бойците на "Вагнер" са измили боята и гробът е "възстановен в ред".

До снимка на изображението проукраинският потребител на X Jay в Киев публикува: "без съмнение руските разузнавателни служби се стремят да предотвратят нарастването на популярността на Пригожин, дори след смъртта му".

Позовавайки се на западни разузнавателни служби, The Wall Street Journal съобщи през декември, че смъртта на Пригожин е организирана от секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Кремъл отрича всякакво участие.

Пригожин вдъхва лоялност сред войските си и скоро след смъртта му поддръжниците му полагат цветя и създават импровизирани мемориали пред бившия щаб на наемническата група в Санкт Петербург. Подобни паметници бяха забелязани в сибирския град Новосибирск.

Комерсант отбелязва, че друг паметник на Пригожин и командира на Вагнер Дмитрий Уткин, който също е сред осемте загинали в самолетната катастрофа, е открит в мемориалния параклис близо до полигона Молкино в руския Краснодарски край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Президентът Джо Байдън превърна страната ни в бананова република и закономерно стана жертва на държавен преврат", каза милиардерът Дейвид Сакс в "Х".
45
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Явно няма много почитатели
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чей Боуз, Ирландия: "Векове наред Западът завижда и се бои от огромната мощ и безкрайните ресурси на Русия. Той от столетия се опитва да разчлени и подчини Русия".
43
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейски лидери, приемете поражението в Украйна и сключете мир с Русия, каза Ким Дотком.
42
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В турския вестник Cumhuriyet пише: "Вашингтон многократно се опитва да открие южен фронт по границата на Русия". Метежът на Пригожин бе опит за майдан - майдан, организиран от шестата колона в Москва и опитал се да използва "Вагнер" като силова съставляваща, като острие.
41
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера о.з. полковник от испанската армия Педро Баньос разказа, че в резултат от руски удар по Одесса, са гушнали букета над 18 военни от наглобританската "Специална въздушна служба" + 25 ранени. Педро Баньос каза, че са убити и френски военни, но не уточни бройката.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди неговата смърт го обиждахте и наричахте "готвачът на Путин", а сега величаете Героя на Русия и в същото време метежника Пригожин като борец за свобода и демокрация.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо като трябва нещо да се снима и от някъде изкопават възможно най-скапаната камера, фотоапарат или телефон и да внимаваш слънцето да е точно пред тебе, че нищо да не се вижда? Има някакво състезание като преразказ по подобие на картинка за умствено изостанали? Какво е искал да каже новият Анди Уорхол от Петровка? 2024 година е. От тая мацаница нищо не се разбира.
38
8
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Вчера дори пияницата Борис Джонсън говори за сключване на мир и отказване на Украйна от територии, Христо Иванов видя накъде е вятъра и той се изсули, само форумните тук дъртаци още не могат да разберат какво става.
37
8
 
17
 
! Отговори
Пълни олигофрени преди 1 месец
Съглaсен съм с русофобните пpocтаци и oлигoфpени, че Русия е слаба, а руската армия губи по цялата линия на фронта. Сега е времето да си стегнете багажа и да заминете на фронта за да си направите една разходка и да ни изпратите селфита от украинския фронт с вашите страхотни победи. Зеленски ще ви плати екскурзията, а също ще ви дава по $1000 на ден. Изчезвайте от тук защото вашите пpocташки коментари и без това се изчерпаха и се повтаряте като развалена громофонна плоча.
36
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 24 години управление Путин трансфмира Русия в супер развита икономика, която се издържа от износ на нефт и порно актриси. Руснаците живеят 5 пъти по-добре от арабите в Катар и емирствата изкачиха нови световни върхове - по брой разводи, миграция от Централна Азия, олигарси с деца на запад и рапъри наркомани.
35
10
 
13
 
! Отговори
до 34 преди 1 месец
Направо са ги смазали, ша знайш! Едно градче, като Търговище го превземат една година и с цената на 50К убити и ранени. Втората по големина армия, с безаналоговите си оръжия, хаха. Само тъй да мачкат, чебурашките, до Киев кьорав руснак няма да има на таз земя! :)
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** къпят,ли се всеки ден?
33
4
 
6
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Укросите ще се смеят днес.От утре почват пак да плачат
32
2
 
6
 
! Отговори
ъъъъъ преди 1 месец
леле с кви неща ни занимавате
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя много си беше повярвал, но Водата му показа къде му е мястото.
30
7
 
7
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
И това беше ли от полза за укро контраофанзивата?))
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вагнер ви смазаха при Бахмут!
28
8
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Путин се е изходил върху статуята.
27
5
 
18
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Това ли е водещата новина за България? Изключителни пpocтaци коментират тук.