Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски

Украйна получи транш от 1,5 млрд. евро за оръжие
26 юли 2024 23:40, Инна Ангелова
218
Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Това означава, че Зеленски, ще получи транш от 1,5 милиарда евро. Средствата са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

В-к “Труд” допълва, че в руските медии се е появил клип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията. В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Министерство на вътрешните работи на Русия каза, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
18
 
9
 
! Отговори
Диканка преди 1 месец
До Колко нагло ни използват укрите. Таварищ, на тебе все някой друг ти е виновен за това, че си непрокопсаник. Да те питам няколко неща. Тази сутрин като се събуди, прегърна ли и целуна ли съпругата си и децата? Взе ли си душ? Закуси ли и пи ли кафе? Отидохте ли да се разходите в парка със семейството? Сигурен съм, че отговорът на тези въпроси е не. Нямаш нито съпруга, нито семейство, нито работа, нито интереси. Ти си един неумит неудачник, на който все някой друг му е виновен.
124
6
 
20
 
! Отговори
Беселина преди 1 месец
Задържането на руски активи е противоправно деяние, на ежедневен език казано - кражба. Ще се променят времената и брюкселските чиновници ще връщат с лихвите откраднатото. Не виждат по-далече от носа си, ходят на работа от 9 до 16ч и не им пука, но съвсем скоро ще се възстанови правовият ред и няма да е достатъчно да сочиш някого с пръст, за да го обявиш за виновен.
123
5
 
17
 
! Отговори
Игра на полове преди 1 месец
Това си е чисто и просто последен отчаян опит на ЮЕСЕЙ и ЕС да поядосат още малко Русия, защото те са вече победители.
122
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОРЕКЦИЯ: колко нагло НИ използват укрите
121
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога укропара,зитите ще се махнат от България? --- сега минуси ще сложат само мало,умни българи женени за украинки и украинци, които жевеят в страната ни. Вече почти не останаха българи, които не виждат колко нагло не използват укрите
120
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сме хрантутили тези нагли, мързеливи, нахални пиявици по нашето Черноморие!
119
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А така бой по руската кратуна сега , това заслужава агресора и завоевател на чужди земи , крадеца на перални и телевизори !
118
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има руски имоти по черноморието без да са узаконени . С неясни собственици. Нужно е пълно контролиране на имотите.
117
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога укропара,зитите ще се махнат от България?
116
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е кражба.
115
14
 
8
 
! Отговори
Диканка преди 1 месец
Зеленский - Благодаря за заема, другарю Путин. Ако нямате нищо против, бих желал да ви го върна под формата на бомби и ракети, с които ще посипя главите на вашите хора.
114
12
 
5
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Крайна време бе....пълна изолация и конфискация на всички руски активи. След като запада е виновник за всички беди,като им се конфискуват активите на запада...ще ги предпазим от беди.
113
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно вече не може да се вярва на банките.Утре си тегля всички спестявания.
112
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Столичната община със същия метод да раздаде имотите на български граждани . Русия е наследник на СССР . И СССР заграби 1944г.като реарации и не поддържа стотици имоти
111
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да дават...Зелето иска да си купи второ казино.Жена му вече си купи друга кола докато чака онази поръчковата да дойде.Няма да ходи пеш разбира се!И трета може да си купи за всеки случай ако се развали другата.Балъци!
110
9
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
СЛЕД КАТО ОБЯВИХА, ЧЕ КАМАЛА ХАРИС ЩЕ Е КАНДИДАТА НА ДЕМОКРАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ПРЕЗ 2024-ТА ЗАПОЧНАХ ДА СИ РАЗШИРЯВАМ ПУТИН ,ЗАЩОТО ГОЛЕМО МЛАТЕНЕ ПО ПУТИН ЩЕ ИМА КОГАТО Я ОБЯВЯТ ЗА ПОБЕДИТЕЛ В ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА!
109
14
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ВЕЧЕ УНИЩОЖАВАМЕ УДАРНО РУСКИТЕ НАВЛЯЦИ ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ--- руснаците масово продават имотите си у нас!!!
108
21
 
8
 
! Отговори
ВСИЧКО ЗА ФРОНТА преди 1 месец
ВСИЧКО ЗА ПОБЕДАТА НАД РУСКИЯ АЗАТСКО-- ФАШИСТКИ АГРЕСОР И УБИЕЦ!!!!СЛАВА НА ГЕРОИЧНА УКРАЙНА!!!!
107
6
 
22
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Най-вероятно Украйна ще бъде унищожена като държава.да му мислят инвестиралите в нея,с изключение на Китай,който ще си запази собствеността.
106
8
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
ЕС се превърна и в крадец,честито...