Светът още в стрес от откриването на Олимпиадата: Величие на свободата, гавра или гей парад

Гледали са го над 23 милиона по телевизията, а на живо 326 000 души
28 юли 2024 06:50, Петър Бойчев
382
Светът още в стрес от откриването на Олимпиадата: Величие на свободата, гавра или гей парад
Снимка БГНЕС

Светът още се тресе от разнопосочни коментари за шоуто при откриването на Олимпийските игри в Париж.

Реакции на политици и други светски личности започнаха да валят веднага след церемонията и не спират. Една част да възхитени, а други сериозно разкритикуваха сценария, трети са потресени.

Русия и Унгария отправиха критики във връзка с церемонията по откриването на Игрите в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Русия беше изключена от участието в голямата спортна проява заради нашествието й в Украйна, припомня агенцията.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви в "Телеграм", че церемонията е била "огромен провал". По време на нея е имало много неща, които не са сработили. Тя спомена за проблемите в транспорта, след саботажа по високоскоростни железопътни линии във Франция, както и това, че зрителите, гледали откриването на живо, е трябвало да стоят часове наред под проливен дъжд, тъй като организаторите не били предвидили нито навеси, нито прилагане на технологии за разпръскване на дъждовните облаци.

Захарова също така разкритикува Париж, чийто център, според нея, се е превърнал в гето и бил наводнен от плъхове, и добави, че един от факлоносците на олимпийския огън е бил "рапърът токсикоман Снууп Дог".

Говорителката на руското министерство на външните работи отправи остри критики и срещу това, че по време на церемонията по откриването на Игрите е имало "ЛГБТ пародия на Тайната вечеря", по време на която "апостолите са били представени от травестити". Захарова припомни, че Тайната вечеря е "свята тема за християните".

Подобна критика дойде и от Руската православна църква, която изрази възмущение и спомена за "историческо и културно самоубийство" в една "християнска столица на европейската цивилизация".

Критики дойдоха и от премиера на Унгария Виктор Орбан, който заяви, че церемонията е въплъщавала "западната празнота".

"Малко, по-малко те се отърсиха от метафизичните връзки с Бог, с отечеството и със семейството", заяви той в изказване пред унгарци, живеещи в Румъния, визирайки западняците като цяло. Това според него е довело до липса на обществен морал. Като илюстрация за тази липса той посочи именно церемонията по откриването на Игрите в Париж.

В самата Франция се надигнаха гласове от страна на крайната десница относно някои сцени от церемонията. А епископи изразиха съжаление, че по време на церемонията е имало "сцени на подигравка и на осмиване на християнството".

Разнородни коментари имаше в медии в целия свят. Френският "Монд" отбелязва, че сценографът Тома Жоли е успял да представи импресивно шоу в една столица, превърната в гигантска сцена. Клонящият вдясно френски "Фигаро" определи церемонията, като страхотна, но допълни, че е имало ненужни провокативни сцени, в това число и очевидно разиграване на сцената с Тайната вечеря на фона на модно дефиле.

Според "Ню Йорк таймс" церемонията от една страна е била различна и развлекателна, но от друга страна е била поредният раздут спектакъл, създаден за телевизията. Според "Вашингтон пост" церемонията е върнала блясъка на това събитие, помръкнал през последните години и е въплъщавала дръзко мислене, добавя БТА.

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" нарече церемонията "толкова щура, колкото и красива" и каза, че Франция е направила революция в този род церемонии така че накрая дори дъждът е бил победен.

Британският "Дейли мейл" определи церемонията като "фарс", главно във връзка с прекъсването на движението на влаковете по-рано през деня, но вестникът също така прецени, че залогът на Париж за времето се е "провалил зрелищно". Британският вестник "Гардиън" написа, че "големите амбиции за церемонията са били помрачени от некачествено изпълнение".

В Италия "Гадзета дело спорт" написа, че церемонията е била "нещо безпрецедентно, дори извънредно. Великолепно шоу или дълга, досадна работа, в зависимост от гледната точка и чувствителността ви".

"Кориере дела сера" оприличи шоуто на спектакъл на съвременното изкуство, като отбеляза, че "някои зрители бяха отегчени, други се забавляваха, за мнозина спектакълът беше разочароващ". Левият италиански всекидневник "Република" заяви, че церемонията е засенчила спортистите. "Много Франция, много Париж, много малко Олимпиада", коментира изданието, цитирано от БТА.

На церемонията реагира и Илон Мъск, който заяви, че интерпретацията на "Тайната вечеря" е била изключително неуважителна към християните.

Към мнението му се присъединиха още Доналд Тръмп, Пиърс Морган и други.

На пресконференция вчера сценографът на церемонията Тома Жоли защити концепцията й срещу критиките. Подобна защита направи и ръководителят на организационния комитет на Игрите Тони Естанге, добавя БТА.

Франс прес съобщава, че церемонията е била гледана във Франция от над 23 милиона зрители по телевизията, а на живо от 326 000 зрители, разположили се на различни места в центъра на Париж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Величие на свободата ли ще ако изколят евреи като драматизация?
245
0
 
14
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 1 месец
Това си е жива САТАНИАДА.
244
1
 
15
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 месец
Забелязвам по коментарите,че хората разбират,че това беше едно сатанинско шоу,показ на управляващите къде са позиционирани.Но този сайт е сложил някакво ограничение примерно ако заклеймяването на сатанизма е твърде голямо, то повече не може да сложиш + или -
243
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОлимПЕДИада 2024
242
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Назад към Средновековието. П*дерастите са новите вещици. Скоро ще ги горим
241
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откриването на Олимпиадата си беше супер. Каква Тайна вечеря видяхте ? Това си беше едно модно ревю на студенти учещи моден дизайн. Моделите им винаги са едни шашави и изкривени. Някои ги намират за авангардни. Много интересно си беше шоуто от Париж.
240
3
 
26
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Прогресът не може да бъде спрян!Американската медия Бабилон Бий/хумор,сатира и забава/ съобщава че след големия успех на откриването МОК е решил да продължи с още по-успешни представления и за тази цел е избрал следващата олимпияда да се състои в 2 града -в Содом и Гомор!
239
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойкотирам олимпиадата и изборите. Писна ми ....
238
2
 
21
 
! Отговори
101 преди 1 месец
тлъсти тра-в.с-тити и всякаква сатани.ска изм.т , Урсула Фон за Мюсли Европата. тран.с.кс.ален модел и гол.а певица, гримирана като гръцкия бог на виното Дионис, министерство на р.мите. Защото това му бяха идеите на Урсула Фон. А и тра.вeс-титиT премиер, плюс тра-в.с.тити за военен министър, точно така беше
237
2
 
7
 
! Отговори
100 преди 1 месец
тлъсти тра-в.с-тити и всякаква сатани.ска ***, Урсула Фон за Мюсли Европата. тран.с.кс.ален модел и гол.а певица, гримирана като гръцкия бог на виното Дионис, министерство на р.мите. Защото това му бяха идеите на Урсула Фон. А и тра.вeс-титиT премиер, плюс тра-в.с.тити за военен министър, точно така беше
236
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите отново искат да разпалят войната в Европа.
235
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
П-ариж вече е символ на П-ародията.
234
5
 
36
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
За много почитатели на спорта това ще е първата Олимпиада, който няма да гледат. Ще стане като с Евровизия. А дали това не е целта?
233
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До И тези *** искат да се изправят срещу руснаците!? ............ то па голем зор да се изправят срещу пълчищата пияни полyчовеци.
232
8
 
33
 
! Отговори
За България преди 1 месец
Травестит до травестита, гонят травестити.Организатора на това недоразумение е евреин и травестит. Какво да очакваме, евреите разпнаха Христо,сега пък се подиграха с него.Къде си Хитлер.
231
1
 
41
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Несериозността на тези провокатори е в това, че те никога не се докосват до исляма. Само си представете, ако трансвестит** се беше качил на крилат кон на церемонията, осмивайки мюсюлманите, че вярват, че Мохамед се е възнесъл на небето на такъв фантастичен кон. Париж незабавно ще избухне в пламъци, а Томас Джоли ще избяга. Вестниците редовно започват да оплакват ислямофобията. Вместо това - тъй като само Христос беше този, който го получи във врата, а не Мохамед - либералната преса щедро хвали. Каква уникална, дъгообразна и много френска церемония, въодушевени са те.
230
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наподобява новогодишната украса в София, на откачалките от Спаси София.
229
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кич, гей парад и простотия, е откриването на олимпиадата в Париж.
228
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 246 - Ами немпети, бреее
227
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След "Революцията", която е предизвикана от селяните, колкото и аграрния сектор е икономипеския двигател на САЩ (лол...), Франция все дава назад ...