Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?

Изборите за президент на САЩ са ключов фактор
29 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
262
Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?
Снимка: Pixabay

В статия за Politico Дерек Уайът, професор по право в Оксфордския университет, пише, че ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна.

Според изданието Тръмп най-вероятно ще иска да прекрати конфликта, оставяйки на Русия все повече и повече територии. В резултат на това европейските страни от Алианса могат да бъдат изправени пред труден избор. Те или трябва да приемат уреждане на украинския конфликт в полза на Москва, или да подкрепят Киев, като по този начин отхвърлят сделката.

Уайът посочва, че американският лидер в този случай може да оттегли гаранциите за отбрана на САЩ от членовете на НАТО, доставящи оръжие на украинските войски, които той смята за “ескалатори“ на конфликта, допълва "Труд".

Професор Уайът допълва, че криза от този вид ще отслаби и разедини НАТО до степен, че “някои съюзници може да се откажат от конфронтацията с руския президент Владимир Путин и да спрат да подкрепят Украйна".

Но голямо безпокойство е, че идеята на Тръмп за мирно споразумение може просто да означава, че Русия запазва областите на Украйна, които държи в момента. Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор, човек, който каза, че всъщност не го интересува какво ще се случи с Украйна .

По подобен начин Ричард Гренел – възможен държавен секретар при Тръмп – се застъпи за мирно споразумение за Украйна , което ще запази украинската територия, но ще позволи създаването на "автономни зони". Термин, който може би е код за Украйна, която просто приема загубите си и продължава напред”, пише още професорът в статията за Politico.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оптимисти... Смята се, че най-страшния сценарий е Русия да задържи освободеното?))) Само че забравят, че Русия е готова да плати цената и да реши въпроса с Украйна окончателно!!! Цената е още 2 години война със или без западна помощ - докато не свърши и последния русофоб на територията на руска украйна
217
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oрбан с партията Фидес напусна ЕНП, а платени "запознати" като теб бяха изгонени от Унгария с университета на Сорос. И не е само Унгария.
216
17
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Не, не е възможно. Ако Орбан откаже, не Унгария ще напусне НАТО, а Орбан - Унгария!
215
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е страна от НАТО и задължително трябва да откаже подкрепа за Украйна!
214
5
 
9
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
днесарите бе ге и професора-мислител да зимат пушка и да отиват на фронта в украйна като са се загрижили толкоз за нато
213
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми дай Боже , Тръмп да спечели за да приключим с донорството на пари и оръжия в някаква безсмислена кауза!!! За укрите - да не бе мирно седяло ,да не бе чудо видяло!!! И айде обратно вкъщи!
212
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве вие що не казвате новината ? Дълга на САЩ надхвърли 35 трилиарда долара !!! А колко са сега лихвите по дълга ? Аз не ги следя ама май към 4,5 -5 % :))) Честито на евроатлантиците с ценностите . Господарите им съвсем фалираха .
211
4
 
15
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Който иска да взима пушка и пищов и да отива да си връща територии.Проблем ще е само руската мечка...
210
4
 
27
 
! Отговори
българите са дебили преди 1 месец
Това е научен факт, но какво да кажем за украинците? Те сериозно мислеха, че могат да победят Русия! Без майтап!
209
5
 
13
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
132 маи не си е пил хапчетата днес!! Или по вероятно ги е смесил с неизвестно количество алкохол!!?? При първия КИНЖАЛ по Варшава и пановете са се омазали отзад яко!!!!!!
208
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 213 Точно така,само че има една малка подробност,плу ж ..ци като теб обвиняват Путин че в момента избива жени и деца в Украйна. Та не разбрах Путин ли прави тези ,,золуми'' или неговите двойници? Или когато както вие удобно на вас,задвижващите велосипед устройства?
207
26
 
7
 
! Отговори
Путин умря в 2022 преди 1 месец
ШЕФЪТ на ЦРУ се подигра на двойниците и тройниците, че изглеждали прекалено живи за раковете, инфарктите и инсултите на Путин ! Никой не взема насериозно двойници, тройници и четворници на умрелия бункерен плъх ! Какъв руски план ви свири вКРАТУНИТЕ ? Руснаците нямат легитимен президент ! И никой не ги бръсне ЗАслива !
206
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО - Некадърна атомна терористична организация.
205
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е НАТО? НАТО е мухобойка, която много ефективно убива мухи, комари, оси, но слонове само ги пошляпва по задните части и слонът се разярява и мачка бедни украинци.
204
5
 
7
 
! Отговори
do 201 преди 1 месец
Русия ЕЖЕДНЕВНО има огромни загуби поради най-различни природни обстоятелства или при произшествия. Днес отново има неустояла дига, наводнения. Имаха замръзи на посевите през май на обширни територии. Вулканична пепел покрива цели селища и големи територии.... Но страната не е разпарчетосана, а има солидарност. ....На Хаваите, като пожар изпепели целия курорт, НИКОЙ НИЩО не им помогна. Поне не се чу да има подкрепа.
203
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То държава Укр вече няма...и президента им е незаконен
202
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато американците плащат за оръжие, ще помагаме. Събираме пари за компанията Уестингхаус.
201
21
 
4
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРА преди 1 месец
Натуту дообре! Чека Украйна да омаломощи сергейчетата, после се намесва да ги довърши и да обере лаврите, Русия плаща сметката, а Запада получава руските петролни полета компенсация, аз сипвам в мерджана евтина нафтичка, а спестеното заделям за повече НАТО! СЛАВА УКРАИНЕ!
200
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възможно е - България!
199
4
 
4
 
! Отговори
До 203 преди 1 месец
Кои са тия терминали откъдето се внася Руска газ, че нещо не се разбра.