Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?

Изборите за президент на САЩ са ключов фактор
29 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
262
Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?
Снимка: Pixabay

В статия за Politico Дерек Уайът, професор по право в Оксфордския университет, пише, че ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна.

Според изданието Тръмп най-вероятно ще иска да прекрати конфликта, оставяйки на Русия все повече и повече територии. В резултат на това европейските страни от Алианса могат да бъдат изправени пред труден избор. Те или трябва да приемат уреждане на украинския конфликт в полза на Москва, или да подкрепят Киев, като по този начин отхвърлят сделката.

Уайът посочва, че американският лидер в този случай може да оттегли гаранциите за отбрана на САЩ от членовете на НАТО, доставящи оръжие на украинските войски, които той смята за “ескалатори“ на конфликта, допълва "Труд".

Професор Уайът допълва, че криза от този вид ще отслаби и разедини НАТО до степен, че “някои съюзници може да се откажат от конфронтацията с руския президент Владимир Путин и да спрат да подкрепят Украйна".

Но голямо безпокойство е, че идеята на Тръмп за мирно споразумение може просто да означава, че Русия запазва областите на Украйна, които държи в момента. Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор, човек, който каза, че всъщност не го интересува какво ще се случи с Украйна .

По подобен начин Ричард Гренел – възможен държавен секретар при Тръмп – се застъпи за мирно споразумение за Украйна , което ще запази украинската територия, но ще позволи създаването на "автономни зони". Термин, който може би е код за Украйна, която просто приема загубите си и продължава напред”, пише още професорът в статията за Politico.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички мразят Русия и ще помагат на Украйна до пълната и победа
177
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 168 "Има информация. че финансовата министърка на САЩ е дала да се разбере. че САЩ няма да плащат дълговете на Украйна и евентуално нейно възстановяване и всички задължения на Украйна трябвало ги поеме ЕС, " - това е позицията на САЩ ОЩЕ ОТ 2014 година. Нуланд го каза ясно тогава.
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Украйна лесно могат да откажат помощ, но когато тази помощ е по заповед на САЩ е много по трудно и за това малко стани имат смелостта да откажат.
175
5
 
0
 
! Отговори
Русия... преди 1 месец
блато... А ПРЕДИ 117 години БЕШЕ ДЪРЖАВА...
174
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия претърпя един от най-унизителните си разгроми при военни операции в чужбина. При сблъсък с туарегите, сражаващи се за отделянето на северната част на Мали в самостоятелна държава, бяха убити и пленени десетки наемници на "Вагнер". Руските държавни агенции специално отбелязват, че става въпрос за операция на частната-военна групировка, но след смъртта на основателя й Евгений Пригожин всички подразделения на групировката минаха на подчинение на руското Министерство на отбраната, така че унижението е за Русия.
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На вчерашния парад в Санкт Петербург по повод деня на военоморските сили на Русия са взели участие кораби от Китай, Индия, Алжир и Египет. Присъствали са висши военни от 30 държави.
172
6
 
2
 
! Отговори
болшевишкиТЪПАЦИ преди 1 месец
в БЪЛГАРИЯ блеят и вярват на Кремълски кухоглавци ! ДА БЛЕЯТ ! ДА ВЯРВАТ ! ОВЦАТА ЛЪВ НЕ СТАВА !
171
0
 
5
 
! Отговори
До 176 преди 1 месец
Така е няма Братя интереса клати феса
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с плана за мир на легитимния президент на държавата Украйна?
169
3
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 1 месец
Мене капитализма по ме кефи от социализма.
168
2
 
7
 
! Отговори
Украйна преди 1 месец
Държава просяк.
167
1
 
12
 
! Отговори
До 172 преди 1 месец
На украински ти мирише и време да го разчистим , защото България е капиталистическа страна и при капитализма всеки си гледа интереса и каква ми е на мен Украйна,че да се занимавам с нея
166
0
 
10
 
! Отговори
169 преди 1 месец
Събирането на милиарди САЩ настояват да стане чрез предоставяне на замразените руски активи. ЕС вече одобри предаването на Украйна на милиарди от лихвите по тях. Предстои да преживеят отговора на Русия. Русия има какво да секвестира. Когато започне, "бидет плач велий и скрижет зембов" (ще има голям плач и скърцане със зъби)
165
7
 
2
 
! Отговори
болшевишкатаГНИЛОЧ преди 1 месец
смърди в БЪЛГАРИЯ ! ВРЕМЕ ДА ИЗРИВАМЕ ТОРИЩЕТО !
164
0
 
9
 
! Отговори
емо преди 1 месец
милиарди на американските и европейските данъкоплатци пълнят гушите на военно-промишления комплекс и под формата на оръжие текат към украйна. дано тръмп, ако спечели изборите, да сложи край на това и тогава нашите евро-атлантически ветропоказатели ще сторят същото. и не само те.
163
0
 
3
 
! Отговори
тоя Дирек УЯми преди 1 месец
професор по КРИВО, да си пие ВАЛЕРИАНА и да го НАЛАГАТ с МОКРИ ЧАРШАФИ докато му СМЪКНАТ ТЕМПЕРАТУРАТА ! ПОЛИТИКАТА не е лъжица за ЧОВКАТА МУ, нито се побира в КУФЪЛНИЦАТА МУ, където ВЕТРОВЕ СВИРЯТ и се събират НА КОНГРЕС ! ТРЪМП не се нуждае от съвети на КУХОТИИ !
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има информация. че финансовата министърка на САЩ е дала да се разбере. че САЩ няма да плащат дълговете на Украйна и евентуално нейно възстановяване и всички задължения на Украйна трябвало ги поеме ЕС, така че да се настроят да дават пари години и години по много. Американските данълкоплатци не трябвало да усещат войната.
161
0
 
6
 
! Отговори
Дилбер Танас преди 1 месец
Американците , ако европа не им купува буклуците. Стават на Северна Корея. Да не се правят на велики, че ще се ниграят.
160
4
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
А, Украйна ли,тя се връща в териториите си,скоро ще е.Збогом евроатлантически палячовци.И Крим върнаха,и пред портите на Москва са,фашистки ***,ще ви изтрием от лицето на земята,жалка фашистка ***.
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Късно е либе за китка, да се бяхте съгласили за широка автономия преди 2г, когато го предлагаха. Сега условията са по-тежки.