Русия се нуждае от 30 000 нови войници всеки месец, възможна е мобилизация заради Курск

Вече не се обсъжда превземането на Киев и други градове, Москва не разполага с жива сила
Обновена: 14 авг 2024 07:11 | 14 авг 2024 07:00, Анисия Иванова
566
Русия се нуждае от 30 000 нови войници всеки месец, възможна е мобилизация заради Курск
Снимка: БГНЕС/EPA

Задълбочаващият се недостиг на войници за войната в Украйна кара Русия да повиши бонусите за набиране на войници, за да избегне повторение на непопулярната мобилизация. Засега няма особени признаци, че това работи.

Според експерти, близки до Кремъл и руското министерство на отбраната, въпросът е деликатен, в армията не постъпват достатъчно нови войници, за да се компенсират загубите на фронта, които са най-високи от началото на инвазията през февруари 2022 г. Средностатистически регионалните служители не успяват да покрият и една трета от квотите си за набиране на войници.

Според тях ситуацията може да принуди Русия да обмисли нова мобилизация. Длъжностните лица могат да я представят като ротационна мярка за почивка на войниците на фронтовата линия, а заповедта за мобилизация може да бъде издадена още в края на тази година.

Изненадващото военно нахлуване на Украйна в западната част на руската област Курск, което не срещна особена съпротива, подчерта предизвикателствата пред Кремъл, тъй като войната продължава вече трета година. Украинските сили вече контролират 1000 кв. км от руската територия и настъпателните операции продължават, съобщи командващият на армията ѝ пред президента Володимир Зеленски късно в понеделник.

Русия разполага със стотици хиляди войници на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна, където се сблъсква с нарастващ брой жертви, а бойните действия до голяма степен са в задънена улица. Неуспехът да отблъсне украинската атака досега и да възстанови контрола върху границата си показва липсата на резерви за отбрана.

През септември 2022 г. президентът Владимир Путин разпореди мобилизация на 300 000 резервисти, което значително увеличи страховете от войната сред руснаците и накара близо 1 млн. души да избягат от страната. Властите в Кремъл всячески се опитват да избегнат повторение на ситуацията, затова се съсредоточават върху призиви за патриотизъм и предложения за парични средства, за да осигурят 30 000 нови войници, от които се нуждаят всеки месец само за попълване на редиците.

Това подтиква стремежа на Кремъл да повиши рязко плащанията от федералните и регионалните власти, за да убеди повече хора да се присъединят към армията. Натискът за запълване на квотите е толкова силен, че богатите региони примамват хората от по-бедните да подпишат договори там, за да получат по-големи бонуси.

Според запознати със ситуацията мащабът на руските загуби и недостатъчния брой попълнения правят все по-трудно поддържането на настоящата стратегия на Москва. Вече не се обсъжда превземането на Киев и други градове, защото Русия не разполага с необходимата жива сила.

Руските власти стигат до крайности с финансовите стимули, тъй като набирането на бойци се забавя. През юли кметът на Москва Сергей Собянин обеща да плати 1,9 млн. рубли (22 000 долара) на доброволци, които подпишат военни договори, в допълнение към 600 000 рубли, които вече се изплащат годишно на месечни вноски от градската управа като допълнение към заплатите и бонусите, предлагани от Министерството на отбраната.

Според кмета новобранците можели да спечелят 5,2 млн. рубли през първата година, което е около три пъти повече от средната годишна заплата в столицата през миналата година.

Санкт Петербург, родният град на Путин и вторият по големина град в Русия, побърза да предложи 1,6 милиона рубли на новобранците.

Путин също така издаде заповед до правителството да удвои федералния бонус, изплащан на новоназначените, до 400 000 рубли до края на годината и призова регионалните власти да изравнят плащането. Средната месечна заплата в Русия през май беше малко под 86 500 рубли.

Някои региони търсят субсидии от правителството, за да им помогне да изпълнят искането на Путин, тъй като не могат да съберат парите на местно ниво, заяви служител, запознат със ситуацията.

Търсенето на хора от страна на военните вече подхранва ускоряващата се надпревара за заплати с бизнеса, тъй като недостигът на работна ръка се задълбочава в прегряващата руска икономика. Натискът се засилва, тъй като се увеличават бонусите, за да се привлекат все повече мъже да се запишат.

Путин ще се нуждае от "около 500 000 души през следващите 12 месеца, за да компенсира изтичането на кадри и да ротира войските си, разположени в Украйна", казва икономистът на Bloomberg Economics за Русия Алекс Исаков.

"Настоящата стратегия на Русия за набиране на персонал, която разчита на изплащане на заплати над пазарните на доброволци, няма да бъде достатъчна за постигането на тази цел. Вместо това правителството вероятно ще насочи вниманието си към наборната служба."

Кремъл не съобщава колко руски войници са били убити или ранени във войната. По западни оценки руските жертви достигат до 500 000 души. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви на 3 август, че последните три месеца са били най-скъпите за Русия от гледна точка на жертвите от началото на войната, като през май те са достигнали до 1262 души средно на ден, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според британското ведомство дневният брой на жертвите вероятно ще остане над 1000 през целия август, тъй като Русия продължава настъпателните операции по широк участък от фронта в Украйна.

Русия е изложила планове за разширяване на въоръжените си сили до 1,5 млн. души от сегашните 1,15 млн. души. Предишният министър на отбраната Сергей Шойгу заяви през декември, че 650 000 души са натрупали боен опит в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза през януари, че силите на Киев наброяват малко под 900 000 души. Изправена пред собствените си предизвикателства, свързани с човешките ресурси, през май Украйна въведе нов закон, с който понижи възрастта за наборна служба от 27 на 25 години и намали броя на освободените от служба, докато от САЩ и европейските ѝ съюзници започнаха да постъпват десетки милиарди долари нова военна помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от Русия
Шамар в лицето на Путин: Руснаците са шокирани от украинската атака в Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
490
3
 
3
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
МНого скоро Руснаците ще направят преврат и тоя двспот ще го пратят да изгние в затвора ,защото смъртта ще му е награда!!!
489
3
 
4
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 3 седмици
всички които ръсеха пропагандата на Кремъл: Длъжни сме на мутрофанова, Путин и Кадиров за освобождението от турско и фашидтко робство да отиват на фронта да се издължат. ха ха ха ха ха
488
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И толкова черни чувала.
487
3
 
0
 
! Отговори
Да ви еба майката преди 3 седмици
Пумяри Щом четете за войната вие не сте Българи
486
4
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 седмици
Русия загуби преди 900 дни,когато започна.
485
1
 
3
 
! Отговори
Евро разпран преди 3 седмици
На Путин ако му трябваха толкова хора нямаше да има война
484
2
 
6
 
! Отговори
Копейка преди 3 седмици
Сега е моментът!Мутрофанова ,руските тролчета,диванните писачи на чело с Копейкин да тръгват!Да се борят за джуджето!
483
1
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
Коментарът ми е до 485
482
1
 
0
 
! Отговори
Юлиян до 486 преди 3 седмици
Е,е,ти вече се самозабрави!Не мислиш ли,че така само се компрометираш?Като преувеличаваш и послъгваш,съблюдавай някаква мярка.Изнасяш такива числа,на които няма да повярват и най-големите наивници.Кой ще ти се върже?
481
5
 
6
 
! Отговори
цитат телеграм преди 3 седмици
Глупавите атентатори в Курска област укри самоубийци продължават да поддържат нивото на стандартите на НАТО и европейската интеграция. Този път хохолите обраха хранителния магазин Пятерочка в Суджа. И ще ви напомня, че по едно време тези дребни душички-нацистчета измислиха истории за откраднати тоалетни, асфалт и празни рафтове в руските магазини.
480
8
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 3 седмици
Не е мислете Русия Там се натискат да се запишат доброволци за фронта докато в Украйна ги ловят насила по улиците
479
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
До Анонимен 488 НАТО ни казва да купим СТРАЙКЪРИ... Нали си бил войник с БТР-60 Защо БА се отказа от колесните Бронемашини още през 60-те (освен БРДМ) защото над 50% от територията на България за Хълмове и Планини а колесните машини там изобщо не са в стихията си(така да се изразя). НАТО ти казва какво да Купуваш независимо от това трябва ли ти или не. Защо Ф-16 вместо Грипен?
478
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Боби 487 - с това ли ще въоръжите Българската армия ти и Копейкин? Верно си голям ***. На бас, че и да ти ги подадат няма да ги познаеш. Какво не бих дал да те видя да стреляш с Колиматор дърво неокастрено. Толко си обратното на умен, че кънтиш. И такова като теб има "мнение да напуснем НАТО"?!? Боже, пази България от Копейкин и копейкиновщината! Остани си да си фантазираш муxл6о!
477
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
До Анонимен 484 Аз ще си взема един прицел с лазерен далекомер и балистичен изчислител и вариобектив(което вече не е не само новина но и новост) а за близък бой Колиматорен прицел. След това ще взема една РПК74 примерно. Тунинговане с Пикантини, нова двунога, заглушител, въпросната оптика и получавам какво? И картечница при необходимост и снайпер по принцип и с въпросния супер дупер прицел дори новак ще съм по-ефективен от обучен кашик...
476
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украинците избиват по 30 хил оpки на месец, не знам кво ше праим ако напръхналите рускини тръгнат насам да си търсят мъже!
475
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 482 - не баш. В бойните поделения се служеше. В Марица, в Симеоновград и Триъгълника - Грудово-Елхово-Звездец - се служеше без скатавка. В останалата армия - просто бичеха белот и скатаваха по "учения" докато "отбиеха" войниклъка. Това е минало и никога няма да се върне. Няма условия нито желание. И, може би пък - за добро. Дано само не потрябва!
474
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
До Анонимен 481 Защо умнико в края на 60 години и САЩ и СССР минават на 5.65мм и 5.45мм патрони? Защото става ясно че 95% от хората не могат прицелно да стрелят(или им трябва един вагон с патрони) 200 изтрела 7.62мм са със същата маса като 300 изстрела от малкия калибър. Нищожния откат в сравнение с 7.62 подобрява групираността при автоматична стрелба. Недостатък много боеприпаси летят на където си щат но не в целта. Чак сега при АК-12 2020 година се завръща прицелната стрелба(с екстрички)
473
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единствения положителен ефект от наборната служба в БНА беше, че бившите абитуренти и мамини синчета поне малко възмажаваха.
472
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Боби - 479 или си инфантил, или - не знам. Не кофа - вагон ти трябва, за да стреляш добре с ПКМ. Да се срастнеш с него. Да го разглобяваш и обслужваш с вързани очи. От това замиси живота ти на бойното поле бе! И тоя на другаря ти! Какви глупости плещиш? Никаква утилизация не ти е причина. Аз съм служил в бойно поделение. Една карабина /примерно сега имам Sauer/ да простреляш и наладиш ти трябват стотици патрони! Ти въобще разбираш ли какви глупости пишеш?!
471
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
До Анонимен 477 да може да се изучава в Училище. Но разбираш ли Когато започна моята служба аз бях изтръгнат от удобната ниша в която живеех - Компютри и Плуване. Докато служиш няма Големия брат, Няма ще кажа на Тати... Справяш се сам. Ако прекалиш с геройствата ти устройват "ТЪМНА" и наистина не знаеш кой ти е смазал фасона. Тоест ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ТОТАЛНО МЕСТОТО НА ЖИВОТ И НАЧИНА НА ЖИВОТ И САМ ДА СЕ СПРАВИШ И ПОВЯРВАШ В СЕБЕ СИ- А това става само в Казармата или "Острова на стоте гривни"...