Русия се нуждае от 30 000 нови войници всеки месец, възможна е мобилизация заради Курск

Вече не се обсъжда превземането на Киев и други градове, Москва не разполага с жива сила
Обновена: 14 авг 2024 07:11 | 14 авг 2024 07:00, Анисия Иванова
566
Русия се нуждае от 30 000 нови войници всеки месец, възможна е мобилизация заради Курск
Снимка: БГНЕС/EPA

Задълбочаващият се недостиг на войници за войната в Украйна кара Русия да повиши бонусите за набиране на войници, за да избегне повторение на непопулярната мобилизация. Засега няма особени признаци, че това работи.

Според експерти, близки до Кремъл и руското министерство на отбраната, въпросът е деликатен, в армията не постъпват достатъчно нови войници, за да се компенсират загубите на фронта, които са най-високи от началото на инвазията през февруари 2022 г. Средностатистически регионалните служители не успяват да покрият и една трета от квотите си за набиране на войници.

Според тях ситуацията може да принуди Русия да обмисли нова мобилизация. Длъжностните лица могат да я представят като ротационна мярка за почивка на войниците на фронтовата линия, а заповедта за мобилизация може да бъде издадена още в края на тази година.

Изненадващото военно нахлуване на Украйна в западната част на руската област Курск, което не срещна особена съпротива, подчерта предизвикателствата пред Кремъл, тъй като войната продължава вече трета година. Украинските сили вече контролират 1000 кв. км от руската територия и настъпателните операции продължават, съобщи командващият на армията ѝ пред президента Володимир Зеленски късно в понеделник.

Русия разполага със стотици хиляди войници на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна, където се сблъсква с нарастващ брой жертви, а бойните действия до голяма степен са в задънена улица. Неуспехът да отблъсне украинската атака досега и да възстанови контрола върху границата си показва липсата на резерви за отбрана.

През септември 2022 г. президентът Владимир Путин разпореди мобилизация на 300 000 резервисти, което значително увеличи страховете от войната сред руснаците и накара близо 1 млн. души да избягат от страната. Властите в Кремъл всячески се опитват да избегнат повторение на ситуацията, затова се съсредоточават върху призиви за патриотизъм и предложения за парични средства, за да осигурят 30 000 нови войници, от които се нуждаят всеки месец само за попълване на редиците.

Това подтиква стремежа на Кремъл да повиши рязко плащанията от федералните и регионалните власти, за да убеди повече хора да се присъединят към армията. Натискът за запълване на квотите е толкова силен, че богатите региони примамват хората от по-бедните да подпишат договори там, за да получат по-големи бонуси.

Според запознати със ситуацията мащабът на руските загуби и недостатъчния брой попълнения правят все по-трудно поддържането на настоящата стратегия на Москва. Вече не се обсъжда превземането на Киев и други градове, защото Русия не разполага с необходимата жива сила.

Руските власти стигат до крайности с финансовите стимули, тъй като набирането на бойци се забавя. През юли кметът на Москва Сергей Собянин обеща да плати 1,9 млн. рубли (22 000 долара) на доброволци, които подпишат военни договори, в допълнение към 600 000 рубли, които вече се изплащат годишно на месечни вноски от градската управа като допълнение към заплатите и бонусите, предлагани от Министерството на отбраната.

Според кмета новобранците можели да спечелят 5,2 млн. рубли през първата година, което е около три пъти повече от средната годишна заплата в столицата през миналата година.

Санкт Петербург, родният град на Путин и вторият по големина град в Русия, побърза да предложи 1,6 милиона рубли на новобранците.

Путин също така издаде заповед до правителството да удвои федералния бонус, изплащан на новоназначените, до 400 000 рубли до края на годината и призова регионалните власти да изравнят плащането. Средната месечна заплата в Русия през май беше малко под 86 500 рубли.

Някои региони търсят субсидии от правителството, за да им помогне да изпълнят искането на Путин, тъй като не могат да съберат парите на местно ниво, заяви служител, запознат със ситуацията.

Търсенето на хора от страна на военните вече подхранва ускоряващата се надпревара за заплати с бизнеса, тъй като недостигът на работна ръка се задълбочава в прегряващата руска икономика. Натискът се засилва, тъй като се увеличават бонусите, за да се привлекат все повече мъже да се запишат.

Путин ще се нуждае от "около 500 000 души през следващите 12 месеца, за да компенсира изтичането на кадри и да ротира войските си, разположени в Украйна", казва икономистът на Bloomberg Economics за Русия Алекс Исаков.

"Настоящата стратегия на Русия за набиране на персонал, която разчита на изплащане на заплати над пазарните на доброволци, няма да бъде достатъчна за постигането на тази цел. Вместо това правителството вероятно ще насочи вниманието си към наборната служба."

Кремъл не съобщава колко руски войници са били убити или ранени във войната. По западни оценки руските жертви достигат до 500 000 души. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви на 3 август, че последните три месеца са били най-скъпите за Русия от гледна точка на жертвите от началото на войната, като през май те са достигнали до 1262 души средно на ден, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според британското ведомство дневният брой на жертвите вероятно ще остане над 1000 през целия август, тъй като Русия продължава настъпателните операции по широк участък от фронта в Украйна.

Русия е изложила планове за разширяване на въоръжените си сили до 1,5 млн. души от сегашните 1,15 млн. души. Предишният министър на отбраната Сергей Шойгу заяви през декември, че 650 000 души са натрупали боен опит в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза през януари, че силите на Киев наброяват малко под 900 000 души. Изправена пред собствените си предизвикателства, свързани с човешките ресурси, през май Украйна въведе нов закон, с който понижи възрастта за наборна служба от 27 на 25 години и намали броя на освободените от служба, докато от САЩ и европейските ѝ съюзници започнаха да постъпват десетки милиарди долари нова военна помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
470
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен Умнико защо Кашиците им се позволява да стрелят по практически една тенекия патрони на всяко учение... Защото старите запаси трябва да се или изстрелят на учения или да се плати за утилизация. Защо има Снаряден глад в Украйна? Да дори най-накрая и РФ попривърши запасите и купуват от Северна Корея. Защото всеки боеприпас има срок на годност примерно 30 години, след това "сляпа" тестова престрелка и нова годност още 10 години - след това Гаранция Франция. В мирно време патрони има бол.
469
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби 475 - за това не ти трябва Наборна Армия по швейцарски модел! За каквато говори Копейкин! Това за което ти говориш, може да се изучава и в училище. Стига глупости. И то няма да те пази, ако утре примерно Северна Македония добие мерак за Благоевград! Така че, стига си бълвал пушилка. Само показваш колко си несъстоятелен. Кашик /от лбичен опит ти казвам/ се гради с марш на скок, много срелба и много храна. Другото са мъгла и пушилка. Там си добър!
468
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби 472 - много добре разбираш, че пишеш глупости! Но се извърташ, като Фюрера от Максуда! Съвсем ясно ти написах - трябват патрони, мишени и оръжие - късо бойно и автоматично - в т.ч. картечници, автомати, снайпери. И мноооого мнооого стрелба, защото инак е загуба на време. Трябва изучамане на мини, гранати, радо и друга техника. И новите технологии. Без това - а то струва стотици милиони - губиш времето на "набора". Храна, облекло, лекарства и т.н. дори не коментирам. Откъде? Отговори?
467
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 468 Разбираш ли ТЕХНОГЕННИТЕ КАТАСТРОФИ са много по-комплексни - започни от обикновено ПТП и стигни Чернобил. Разбираш ли дори само как да поддържаш ритъма на масаж на сърцето е практическа задача(В много случаи се ползва песента "STAING ALAIVE" напяваш си рефрена и в такт притискаш гърдите на жертвата) След това преминаваш през фрактури и т.н. За обучение по всичко това и прикрито с "игри" и "съревнования" се обучават хората да СПАСЯВАТ СВОЯ И ЧУЖД ЖИВОТ. Ще се намерят пари за това!
466
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз Съм ОЗ от Химически Войски(Фазанче) Служил съм Година и Половина, - И вече сме компетентни по всички въпроси, това НАТО, това ЕС, това АЕЦ, това ЛГБТ? Па ти да не си бил министър бе kAпейка? Урко толкова не беше компетентен в Плевен колкото ти се изкарваш ве
465
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 468 Редови Аз Съм ОЗ от Химически Войски(Фазанче) Служил съм Година и Половина, като реално Практиката ми беше във ПВО/ВВС Първа Дивизия за ПВО София - Божурище. Та поназнайвам. А Казах ти Обучението ще е по Гражданска Защита. И там има противогази(Аз бях в Школата в Плевен в ротата за ликвидация при аварии в Рафинерията - лично на мен ми бяха зачислени 2 комплекта химически дрехи втория неотворен чистак нов с Талка и 16(шеснайсет) дихателя разширяващи стандартния с активен въглен)!
464
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Русия си призна че всеки месец губи 30000 убити войници. Путин трябва да каже защо праща на смърт младите руснаци. Няма ли в Русия кой да спре този фюрер. Една побър кана клика заплашва с унищожение света.
463
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
още ли ревете векопейки - още от 7 часа сабхлянка леете сополи и сълзи - айре дръжте се малко като мъже не като Имане-то
462
1
 
10
 
! Отговори
Слава Путину ! преди 1 месец
Геостратега Путин успешно занулява мъжкото население на Русия.
461
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби 464 - за разлика от теб аз съм служил "наборно". И "заплатата" ми за разнасяне на ПКМ-а в Марица заедно с мешката, противогаза и другите екстри както и "возенето" с "могъщия" БТР 60 беше 8,40 на месец. Сега - колко ще бъде? За колко наборници? В кои казарми - защото трябва полоса/ако знаеш какво е/, стрелбище, джапане, инструктори и още и още! Попитах - с кои пари? А нови технологии? Или като в соца - ще блъскат белот по 6 месеца докато отбият? Разкажи "разбирач"?
460
3
 
4
 
! Отговори
0008888 преди 1 месец
НА ПОРЕДНАТА БГ ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕНА МЕДИЯ С УКР.ГЛУПОСТИ....ПОЯСНЯВАМ : В МОМЕНТА В УКРАЙНА СЕ НАМИРА 710 000 РУСКА АРМИЯ - СЪОБЩЕНО ОТ Г-Н ПУТИН ПРЕДИ МЕСЕЦ НА ПРЕСКОНФ. ,И В ПОСЛЕДСТВИЕ ПОТВЪРДЕНО ОТ УКР.РАЗУЗНАВАНЕ.АКТИВНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ВОДЯТ САМО ОТ 46 000 РУСК.ВОЙН...НАЕМНИЦИТЕ С ДОГОВОР КЪМ МО НА РФ НАДХВЪРЛЯТ 600 000. Х 40 000 /МЕС. (ОТ 1 Г.НАСАМ-) СА ДОБРОВОЛЦИТЕ ЖЕЛАЕЩИ ДОГОВОРИ В СПЕЦ.ОПЕРАЦИЯ...ЖЕРТВИТЕ = 1,3 МЛН.УКРАЙНСК. ВОЙНИЦИ - ДО ДЕКЕМВРИ 2023г.РУСКИ = 62 000 ДО 07.24г.
459
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 463 Ще ти издам една "ТАЙНА" знам го от първа ръка човек който работи във фонд земеделие - тъй наречените евро средства. ЕС може да развие кое да е перо на селското стопанство в България ако пожелае само като намали "ИЗИСКВАНИЯТА" за финансиране. Е изискванията за зърнарите са сериозни вярно е, но са елементарни и прости в сравнение с другите сектори БЮРОКРАЦИЯ НА КУБ МАЙНА!!! Нямаш си на представа каква БЮРОКРАЦИЯ е. А правителството НЯМА ПРАВО НА ДИРЕКТНИ БГ СУБСИДИИ ДОРИ И ДА ИСКА
458
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 452 Наборна служба за ВСИЧКИ включително Жените. Колко струва това? Разбираш ли въпросът е каква е ЦЕЛТА. Всеки ако служи по 6 месеца какво ще го обучиш? Най-важното в стресова ситуация да не се шашка и да се координира и кооперира с останалите хора. Вместо чисто военно обучение ще се извършва обучение за гражданска защита - ефекта ще е същия. И накрая за месец или два ще има базово обучение с оръжие. Ако някой се интересува става кадрови военен. Такава служба ще спасява животи!!!
457
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби 456 - практически доказа, че си икономически маргинал! ЕС ли ти е виновен за разпада на селското стопанство, или оня Дембел дето 10 години набутва всички субсидии за сектора в "зърнарите" и така унищожи зеленчукопроизводство и всичко друго? Щото той е Българин. Не е ЕС. Практически ЕС изсипва пари които тук крадем. Я спри да лъжеш! ЕС не ти е унищожил язовирите с "частни ВЕЦ-ове", не ти е определил секторите, не ти крадне водата и тръбите. Всичко това е Мейд Ин БГ!
456
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието може да е по-точно: Русия се нуждае от 30000 нови чувала за трупове.
455
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
902 ДНИ. А ЗА ТРИ ДНИ ЩЯХМЕ ДА ОСВОБОДИМ КИЕВ. А УКРАИНЦИТЕ ЩЯХЯ ДЯ НИ ПОСРЕЩНАТ С ХЛЯБ И СОЛ. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА.
454
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 443 А ЛГБТ привърженико НЯКОЙ ПОПИТА ЛИ НИ КАКВО ИСКАМЕ? - Че колхозниците като въдвориха комунизма да не би да питаха ве kAпейка? Освен това като ни приеха в ЕС, НАТО не видях да имаше протести. Друго, кой си ти от село Сусурлево, че някой ше те пита тебе за важни въпроси като ЕС, НАТО, АЕЦ? Ти та да идеш до кръчмата питаш жена си ве. Тебе могат да те питат за мнение как да се казва улицата ти - Цола Драгойчева или Митко Палаузов. Като не ви харесва ЕС голташка пРосия ви е отворена!
453
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби 452 - айде и "референдума"! Абе, ти да не обдухваш вечер "жезъла" на Фюрера от Максуда? За три поста ни изповърна цялата му "идеология"! Я да те попитам - като излезем от НАТО, коя армия ще гарантира сигурността ни? С какво оръжие ще се "въоръжим", в кои казарми, откъде ще "добием" пари за Наборната армия на Коце от Максуда? Постни малко инфо, щото Господаря ти само обещава да сме по Швейцарски модел, ама избягва да каже как ще "финансира" Швейцарския модел Армия? Отвори ни очите?
452
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хе хе хе 448 - впрочем, ти едва ли си стигал по далеч от "100-те пола, Зелените сделки и т.н."! Като средно-статистически путинофил нямаш мозък за повече. Една година викаш? Тая в която Рижия Клоун Тръмп избиваше дълга си за Вовата като пречеше на американската помощ? Е, само тогава имате Могучая - когато противника няма оръжие. А сега викаш - по сложно стана. Свиквай!
451
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 450 Бази на НАТО ще има ли в Швеция(Вземи провери ако искаш), Ще има ли бази в Финландия(Ще има, но НАТО ПРЕ СКЪПО ЩЕ ПЛАЩА) А договарянето с ЕС... до къде ни доведе? Практически селското стопанство е УНИЩОЖЕНО. НИЕ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВНАСЯМЕ ХРАНИ... АКО ОСТАНЕМ САМИ НЯМА ДА УМРЕМ ОТ ГЛАД НО ЩЕ СМЕ НА СУХОЕЖБИНА ЕДНА ДУЗИНА ГОДИНИ ДОКАТО СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО СЕ ВЪЗСТАНОВИ!!!