Украински войници на руска територия: Влязохме лесно, готино е

Елементът на изненада проработи, казват те
14 авг 2024 13:19, Нели Христова
488
Украински войници на руска територия: Влязохме лесно, готино е
Снимка: БГНЕС

Докато "Z" е символът на Русия за нейната инвазия в Украйна, триъгълникът представлява най-дръзкия опит на Украйна да я отблъсне.

Символът е залепен или нарисуван отстрани на всеки камион за доставки, цистерна или превозвач на персонал, който се насочва към руската граница в Сумска област.

Това е офанзива, която превзе стотици квадратни километри руска територия и осезаемо възстанови инерцията и морала на военните усилия на Украйна. Руският служител, отговарящ за граничния регион Курск, говори за 28 селища под украински контрол и почти 200 000 руснаци, които са напуснали домовете си.

Томаш току-що се бе завърнал от украинската трансгранична мисия заедно с другаря си "Акорд", който небрежно казва, че е било "готино". Техният екип за дронове беше прекарал два дни, проправяйки пътя за трансграничното нахлуване.

"Имахме заповед да дойдем тук, но не знаехме какво означава това", признава Томаш, докато спира за кафе на бензиностанция. "Потиснахме средствата за комуникация и наблюдение на врага предварително, за да разчистим пътя."

Точно колко руска територия е била завзета не е сигурно, въпреки че има скептицизъм относно твърдението на главнокомандващия Александър Сирски, че 1000 кв. км са под украински контрол. Руското министерство на отбраната настоя във вторник, че украинските опити за навлизане по-дълбоко са били осуетени. Каквато и да е реалността, изглежда, че Киев е ангажиран с този военен риск.

Нивото на активност в съседната Сумска област е нещо, което не е невиждано от освобождението през 2022 г., когато имаше усещане за вятър в украинските платна. Това несъмнено е добре дошло отклонение от мъчителната война на изтощение през последните 18 месеца, но да го определим като успех или провал би било преждевременно.

Целта на тази офанзива е неясна, въпреки че президентът Володимир Зеленски говори за насочване към места, от които Русия може да предприеме атаки срещу Украйна и приближаване към "справедливия мир".

Но е очевидно, че Киев атакува с част от най-добрите си войски

Здраво изглеждащи войници се събират около превозни средства, които отговарят на тяхната мускулатура. Повечето учтиво отказват да говорят. Някои изглеждат изтощени.

През приложението за съобщения Telegram войник, който все още е в Русия, казва пред BBC, че месеци на планиране са отишли ​​в принуждаването на Москва да премести войски от други части на фронтовата линия в Украйна.

"Елементът на изненада проработи", казва той. "Влязохме лесно с малко съпротива. На 6 август първите групи преминаха през нощта в няколко посоки. Почти веднага те стигнаха до западните покрайнини на град Суджа."

При операции като тази секретността устройва войниците, които ги извършват. Не може да се каже същото за цивилните. От двете страни на границата десетки хиляди се евакуират след увеличаване на въздушните удари и боевете.

"Руските цивилни, които срещаме, не оказват съпротива", обяснява войникът пред BBC. "Ние не ги докосваме, но те или се отнасят към нас остро, негативно, или изобщо не ни обръщат внимание. Също така се опитват да ни заблуждават за позициите на руските войски."

Войниците, с които BBC разговаря, потвърждават, че руските сили наистина са били предислоцирани от източната фронтова линия, включително посоките Харков, Покровск и Торецк. Но никой от тях все още не съобщава за забавяне на руския напредък.

Владимир Путин обеща "достоен отговор" на първото превземане на руска територия след Втората световна война.
Но какъвто и да било страх, който възнамеряваше да разпространи, не е достигнал до прашните гранични селища, обичайно бомбардирани от неговите сили.

Миша и неговият приятел Валера минават покрай екипа на BBC с оранжевата си Лада в село Стецковка.

"Искам да вземат Курска област и да направят това!", казва Миша, като прави извиващ жест с ръце. "Те трябва да вземат всичко, дори Москва!".

Някои украинци, като Миша, искат войските им да отидат по-навътре в Русия отвъд Курск

"Русия нападна първа, не ние", провиква се Валера със спуснат прозорец. "Сега нашите момчета отговориха и показаха на какво сме способни. Щяхме да го завземем по-рано, ако имахме разрешение."

Украйна, изглежда, най-накрая има западната зелена светлина, за която копнееше да нанесе удар през границата.

Залозите все още са обезсърчително високи, както се вижда от строящите се нови защити в покрайнините на град Суми. До миналата седмица районът се опасяваше от руска офанзива в северната част на Украйна. Ако нахлуването на Украйна се провали, тези притеснения могат да бъдат осъзнати бързо.

Украинските сили бяха и все още са числено превъзхождани от руските агресори.

"За да задържим тази руска територия, имаме нужда от две неща", пише украински войник на вражеска земя.
"Повече градове като Суджа под наш контрол. Нашата фронтова линия вече се пука по шевовете и не е ясно къде ще ги вземем."

За Киев логиката или надеждата е, че Русия е принудена да пренасочи фокуса си от боевете на украинска земя към своя собствена.

Някои в Украйна смятат, че тази контраофанзива може дори да засили позициите й в бъдещи мирни преговори.

Но тези действия може и да отдалечат и двете страни от преговорите още повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44 В случая Украйна освобождава своите територии от монголските пълчища прекръстили се на руснаци.
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато народа не е въоръжен всеки може да влезе и да каже готино е, ама нищо, да име е готино.
44
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
армията на Путиьн по свалени гащари - хаахх
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Руските сили наистина са били предислоцирани от източната фронтова линия, включително посоките Харков, Покровск и Торецк" - Нищо подобно.
42
15
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 месец
Няма оцелели бе те за рова евакуират области щоъо няма оцелели.Овце сте копейките
41
5
 
14
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Сърп и чук, те Мексико отдавна са нападнали САЩ. 20 млн армия емигранти вече е в САЩ, променяйки резултатите от изборите на есен :)
40
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците се оплакват , че украинците замърсяват околната среда с труповете си. Ало Урсула? Зелена сделка ? А? У?
39
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До редактор - даскал 33 Агресори са геди които подпалиха тая мpъсна война т.е. руснаците. Украинците са освободители, а тези дето са ти дали диплома за даскал са по-*** и от тебе.
38
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и Хитлер, и Наполеон влязоха лесно. Излизането обаче не им беше особено приятно.
37
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Любопитно е какво ще говорят тея, които изобщо успеят да излязат. В нашата преса няма да го прочетем никога, но на много места ще излезе. По-безсмислено човешко жертвоприношение трудно може да се измисли. На клоуна и съратници и адът малко ще им е един ден. Ама Господ не забравя. Ще им въздаде по заслугите.
36
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Малко стари новини ! На тоя хохол му е провървяло ако се е измъкнал жив ! След унищожения щаб на груповката, ги унищожават един по един. Не е ясно към момента има ли още оцелели хохраинци участвали в офанзивата ....
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаквайте още "черни лебеди"!
34
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Изненадата" още не са я усетили. Почакайте руснаците да ви посъберат като стадо овце, вкарайте си ако може целите ВСУ в "пробива". Руснака ходи на риболов само за голям улов.
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руските селяни и граждани посрещат украинските освободителите с студен таратор, банички със сирени и вкусен гулаш, а руските войници полагат оръжие и бягат панически - СЛАВА
32
2
 
7
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Да бе, видяхме с какво атакуват-БТР60 на БА и Т64 от време оно. Голяма офанзива, голямо нещо. Да тръгнат и към Северния полюс, никой няма да ги спре.
31
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом украинците казват че е готино, значи това вече ще остане украинска територия каквато си е била векове наред.
30
3
 
14
 
! Отговори
редактор - даскал преди 1 месец
пак нескопосан превод, несвързани изрази... и е смешно на фона на украинска реплика за задържане на руски територии да се коментира, че като брой "руските агресори" са повече, в случая агресорите са украинците влезли на руска територия, но центовете са си центове...руснаците са агресори в окупираните територии на Украйна, тук е обратното... пиша го елементарно, за да ме разбере правилно "автора" на тая боза...
29
1
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Повтаряш глупостите на военния гений Урсула,ама ние знаем на какво мирише тук щом украинците не са тръгнали да се приберат
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 18 Богомил Райнов за мен е най-великия ни писател. Изчел съм всичко негово, но този израз с капана сигурно съм го прочел, но не съм го запомнил. Много точен лаф на място! :)))
27
5
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Влязоха, но няма да излязат или ще излязат в чували.