Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 1 месец
И като се събуди какво, какво стана пак си си просяк
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и от НАТО се опитаха да внушат на бай Вова, че ядрените ракети, които са нацвъкали навсякъде по западната Руска граница били срещу голямата заплаха от Иран. Опитваха, опитваха внушаваха му, ама не чува и това е! Ей опак човек ей, тоя Вова! Не се поддава на внушенията на мирните НАТО-вци!
78
0
 
1
 
! Отговори
1944-89 преди 1 месец
Бе вие кви апчета журкате...?
77
0
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 1 месец
Явно и малкото умствен багаж не можеш да си събереш
76
2
 
4
 
! Отговори
Един Мозък преди 1 месец
Членувам в ППДБЛГБТ. Ние всички си поделяме един мозък. Кой взел по-голямо парче кой по-малко. Затова когато Мария Гаргамел бълва клишетата си в ефир, Кирчо заеква. Мозъкът е претоварен и дава накъсо. Най-добре е Мравояда Ицето. Не говори много, а само усвоява грантове. Мозъкът ни все още осмисля събитията в Курск.
75
4
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Киев не може да обяви нищо, с 10хил човека разпръснати на малки групи нищо не може да задържи, руснаците вече са избили 30%от тях, до месец пр акцията със снимки по руските села ще свърши. Самите украинци са бесни, защото тия сили не подкрепиха едвам държащия се фронт, а ги пратиха на сигурна смърт
74
3
 
9
 
! Отговори
Последен напън преди 1 месец
Тежките руски планиращи бомби сринаха ВСУ. Според украински източници Fab-500 изтръгва врати от пантите на разстояние 1 км. Киев е на прага на енергиен срив. Руснаците унищожават систематично електрогенериращи украински мощности, а не само разпределителни станции и трафопостове...както бе до този момент.
73
1
 
5
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 месец
А на Зелето, какво ще му построят памет на "Умия" Украинец или ,че като ги гледам тия украинци и на вързано куче хляб не могат да дават то и за тая работа се иска акъл
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представителят на РФ в ООН Небензя заяви: "Съвсем скоро единствената тема на всякакви международни срещи за Украйна ще бъде безусловната капитулация на киевския режим, съветвам всички вие да се подготвите за това. Очевидно Небензя загатва тема, която коментират повечето сериозни анализатори. По-ясно казано, вероятно предстои колапс на ВСУ и пълна капитулация на Зе&Ко. Руските бомби ФАБ в различните опции 500, 1000, 1500 и 3000 обърнаха ситуацията на фронта.
71
3
 
13
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 месец
ПП_ДБ за какво се пънат?всичко е спряно ,започва утализацията и на малкото останали войски на ВСУ...Малките групи,които имитираха уж голямо настъпление ,се зачистват една по една...
70
5
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 1 месец
Или пак Зеленски сам си го набута в неговото
69
6
 
7
 
! Отговори
Сипнаха ми ярма преди 1 месец
Сипнаха ми малко ярма от Козяк. Казаха ми, че Русия просто няма начин да спечели. Няма. И също, че Путин е виновен. Дойдох тук да го напиша и се връщам обратно на Козяк за вечерната дажбица ярма.
68
3
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 1 месец
Или тия , които не разбраха,че да не харесваш украинската селения и простотия няма нищо общо с русофилството
67
4
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
На тая украинска психиатрия още ли няма ограда
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво казва медведев? или не може да си каже името?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 81 ... точно това прави и путин, защото през 1919 година окрайна не е съществувала..
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
къде е путин ,защо не го виждаме на първа линия на фронта по бял потник като рамбо с голи ръце да громи украинците.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военни да се превозва с линейки по време на война не е здравословно.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка ще пада яко грабене на вещите на хората след като ги изгонят от мястото където живеят.
61
4
 
15
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Ясно, нещо настъплението не се случва. Значи ще сидим докато ни нашокат канчетата и не ни изнесат...Колко изненадващо....Това е "буферната зона"....