Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилията това не прилича,ли ви на позор?
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеления вожд на укро-райха даже е намислил да направи там военни комендатури )) Въобще каро пряко на копи-пейст от Третия райх, но на времето немците навлязока в СССР на 600 км за 9 дни, а сега укропите само на 12, мноо зле )))
58
9
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Какво е русия без приходи от петрол!?
57
5
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
не съм пророк ама като украинската армия капне ке влезе нато а не и остава много животец
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Джуджето .. само че въпроса е как ще излязат..
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДжуджетоЗащото Украйна е руска територия и нямаше ясно очертана граница между Украйна и Русия, затова са влезли като у дома си, укрите нахлуха и "побеждаваха" бабички и дядовци, по десетина броя в село и убиваха невъоръжено цивилно население, сега когато дойде войска и ги обкръжи, искат да се прибират в Украйна, не им се воюва, а и не всички са укри!
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
очаквам тия дни да видим как се прилага поговорката "да го биеш като *** на цианска сватба " и контрите да изчезнат.... :)
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
зелю май се връща към комизма
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 ... и защо Започналият войната да е е грешен... явно другия си е заслужил големите шамари , а сега реве някой да го спасява, да му дава пари и оръжие..
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди му казваха санитарна зона, сега буферна! Имат предвид, че не е завършено още блъскането на руснетата!
50
5
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ТЕЗИ ДНИ УРСЪСЕЛА ПРЕВЕДЕ НА ЗЕЛЬО 4,2 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ НАШИТЕ ПАРИ И ....ВОЙНАТА НА НАТООВЦЕТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА !!! КАКВО Е КИЕВ БЕЗ НАТООООООВЦИТЕ ???
49
18
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Не се тревожи "укропия" колко е загубила,а се тревожи за руските прасета,защото-ако "укропия"е загубила 2000 човека Блатная е загубила 20 000,да точно така,за последните 2 дена;))) Слава на Зеленски!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53 - Има кой да ги беой, нв ав бой! Сега е важна бройката, но като идат зян ВСИЧКИТЕ - вече няма да е важна )))
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ангел М-да. А ти ще останеш в радиопасивната зона, глупчо.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В превод-толкова можахме-атомната и газоразпределителната ,за да се пробваме да изнудваме....не стана!Сами си открихме втори фронт на вражеска територия и бахтисахме последните си елитни части!Сега ще пробваме да се зарием и да стане чудо да ни се размине!
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците взривиха склада на укрите и ги обкръжиха и сега укрите се чудят как да измамят, за да си вкарат вещи и отново да правят мръсотии, убиват, да си гледат работата, време е, Зеленски да си заминава и да бъде съден!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За няколко копейки толкова глупости се изсипват. Разбирам, колкото повече + и - има, заработвате. Не ви ли е срам да харчите тези пари в скапана, но свободна държава? Бъдете активни за случващото се тук.
43
4
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Скоро , ще има буферна зона , Украйна, радиоактивни, затворена за 1000 г
42
0
 
4
 
! Отговори
дo 50 преди 1 месец
Добре ли ги преброи? Я пак, да не си пропуснал.
41
8
 
5
 
! Отговори
Джуджето преди 1 месец
Щом 1000 войника успяха да влязат необезпокоявано при пияните си представете за какво става на въпрос! Бяха им казали да взимат тампоните на гаджетата си. А до Киев стигнаха ли вече? Питам само, не подскачайте такива ахахаххахахахаххахахаха. Н забравяйте,че 500к пияни рашки ги няма вече!!!!!!