Руският Su-25 Frogfoot - истинският летящ танк

Су-25 е съветски щурмов самолет
16 авг 2024 21:00, Гергана Попова
113
Руският Su-25 Frogfoot - истинският летящ танк
Снимка: БГНЕС/ EPA

На Запад сравниха руския Су-25 със собствения си самолет и бяха изненадани, наричайки нашето оборудване "истински летящ танк", пише The National Interest.

През 60-те години на миналия век съветските военновъздушни сили обявяват конкурс, за да осигурят своята следваща генерация на планера. Прототипът Т-8 на Сухой в крайна сметка беше избран, което завърши с представянето на изтребителя Су-25. През следващото десетилетие самолетът за наземна атака ще започне своя първи полет след половин десетилетие дълъг пробен период.

Су-25 (по класификацията на НАТО Frogfoot) е съветски щурмов самолет, брониран дозвуков военен самолет. Предназначен е за подпомагане на сухопътните сили над бойното поле с пряка видимост на целта, както и за елиминиране на обекти с зададени координати. Започва да се разработва в края на 60-те години, по време на Студената война, посочва изданието.

Те решават да създадат Су-25 само защото самолетите МиГ-19, МиГ-21, Су-7Б и Як-28, които са на въоръжение в съветските ВВС, не отговарят на изискванията поради ниската им маневреност или уязвимите кабини. Следователно съветската армия се нуждаеше от атакуващ самолет.

По време на войната в Афганистан Су-25 започва да се нарича „Тур”. Той също така участва в бойни действия по време на войната между Иран и Ирак и последвалата война в Абхазия.

На Запад Су-25 получи прозвището „истински летящ танк“, защото тежи 9315 кг празен, а максималното му излетно тегло е 17 600 кг. Той е много по-лек от американския щурмовик A-10 Thunderbolt II - 11 321 кг (празен) и 23 000 кг (излитащ). Освен това максималната скорост на самолета близо до земята е 950 км/ч. Бойното натоварване е 4340 kg, включително авиобомби от 100, 250 и 500 kg.

Общо през 1981-1992 г. авиационни заводи в Тбилиси и Улан-Уде са произвели повече от 1320 самолета от всички модификации, включително около 350 Су-25 УБ. След разпадането на СССР е доставен и в страните от бившия Съветски съюз като Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан и др.

През десетилетията си в експлоатация, Su-25 Frogfoot е претърпял няколко основни ремонта, за да запази предимство пред конкурентните самолети. След разпадането на Съветския съюз много бивши източни блокове получиха полкове Су-25, включително Армения, Азербайджан, Грузия, Беларус, Казахстан и други, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: РусияСъветски съюзСу-25
Още от Русия
Ходът на Украйна с навлизане на руска територия промени бойното поле
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"следваща генерация на планера." ,"претърпял няколко основни ремонта, за да запази предимство пред конкурентните самолети." В тоя сайт никой от писачите ли не чете какво излиза след гугъл преводача :)))))
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите влачат една хронична болест от 146 години - фалшива русофилия.Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.
81
0
 
4
 
! Отговори
Затвор за РАДЕВ преди 3 седмици
Експерти да сравнят самолети МИГ 23 ликвидирани от терористи на власт в СОфия с самолети ф 16 доставени НА УКРАЙНА>.ТЕзи сравнения бяха правени преди много години във връзка с конфликт Сирия - Израел..Тогава бяха забранили на Ф 16 да летят срещу МИГ 23 .. ДА се провери.
80
1
 
9
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА БОРИСОВ преди 3 седмици
STOP TERROR ANTI NATO COUTRIES TROUGH US NARKOMANS FROM JOE BIDEN TEAM!!!ЕКсперти да проучат как бяха ОТКРАДНАТИ НАД 3 900 000 000 $ ОТ БЪлгария с участието на БОРИСОВ Бойко и наркомани от САЩ .Вижте откраднати АВАНСОВО 2 600 000 000 $ за ф -16 на картинка!! без ангажименти за доставчика на самолетите.. Вижте ОТКРАДНАТИ 1 300 000 000$ за БТР от САЩ по 10 000 000 парчето БЕЗ АНГАЖИМЕТИ ЗА ДОСТАвчика.. 200 000 000 $ откраднати АВАНСОВО..
79
2
 
3
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА JOE BIDEN преди 3 седмици
STOP TERROR ANTI NATO COUnTrIES trough US NARKOMANS !! from JOE BIDEN TEAM !!След окупацията на КИев и УКрайна 2014 започна жестока БРАТО УБИИСТВЕНА ВОЙНА..УБИТИ зверски десетки хиляди БЪлгаро православни руски диалект ..След окупацията на БЕЛия дом чрез екипа на ДЖО БАЙДЕн започна жестока разорителна война срещуУ ЕВРОПА, Европейския съюз и важните им съседи.. През януарри 2022 наркоманите дадоха заповед на чужди шпиони в КРЕМЛИН РУ начело с "Путин" да започнат нов по жесток военен терор..
78
10
 
3
 
! Отговори
БРАТУЖКИМ преди 3 седмици
ВСИЧКО КОЕТО ПРАВЯТ РОССИ Е РЕКЕТ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА СТОКИ С ДВОЙНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ...РОССИ Е ПРОКУДЕНО НАВЕКИ ПЛЕМЕ ОТ ВИКИНГИТЕ.ПРОКУДЕНО ЗАЩОТО ИНТРИГАНТСВАЛО,НАСТОЙВАЛО ЕДНИ СРЕШУ ДРУГИ И ЗАВЛАДЯВАЛО ТЕРИТОРИЙ. СЛЕД ШЕСТИ,СЕДМИ ВЕК ДИР,АСКОЛТ...ГРОЗНИЯ ИВАН...ЛИКВИДИРАТ БЪЛГАРИЯ,КОЯТО Е БИЛА ОТ БЕЛГРАД ДО КИТАЙ...КОНФУЦИЙ Е ПИСАЛ:АЗ СЪМ УЧЕНИК НА БЪЛГАРИТЕ... УЧИМ АНТИБЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ ПИСАНА ОТ РОССИ...РОБИ СМЕ НА РОССИ. БОЯДИСАНОТО АМЕРИКАНСКО ВРАБЧЕ СЛОГУВА НА РОССИ...ЕДИНСТВЕНИ ГЕРМАНЦ
77
7
 
1
 
! Отговори
БРАТУЖКИМ преди 3 седмици
КОЙТО НЕ СЪЗНАВА ЧЕ БОТОКСОВАТА ПРИНЦЕСА ВИЛНЕЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА НОУХАУ ЗА ПРОИЗВОДСТВО ЗА ТОЯГИ КОЕТО И ОТНЕХА СЪС САНКЦИИТЕ В ТЪРГОВИЯТА Е РУСКИ ЕКСКРЕМЕНТ.
76
7
 
7
 
! Отговори
бачкатор преди 3 седмици
Иначе, много мразите всичко руско и съветско. Тоя даже се произвежда в Грузия :) Самолетът си е много добър, ако трябва да се води някаква местна война. Аз обаче бих попитал оня комунизтически разбирач, защо след като американското е по-добро, Ф16 не летят до фронта? А обявни ми, защо Су25 са на първа линия, а чудото оръжие на Зеления се крие 20 метра под земята!
75
4
 
5
 
! Отговори
бачкатор преди 3 седмици
Не сте справедливи с коментарите. Ако твърдите това за Су25, значи го твърдите и за А10. Самолетът е щурмови, което означава, че е предназначен за директна атака на бронетанкова техника и пехота. Предимството му е, че може да понася много удари и да запази работоспособност. България имаше много Су 25, дори сега грябва да има, но според някои източници, вече сме ги дали на Украйна!
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В началото на 90 те на миналия век "качествена" руска стока се продаваше на ниски цени на руските пазари в България. Няма да се учудя ако скоро започнат да продават и самолети за дребни суми!
73
6
 
9
 
! Отговори
До 58 преди 3 седмици
Публикуват това което им спускат от Козяк
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаем му и кътните зъби Негоден за нищо кюнец Нощем не може като вали не може при магла неможе в планина нестава мъкне само неуправляемо оръжие при това по малко от една Щука от ВСВ всъщност дори щуката Ю87 е реално по ефикасна машина от това ...
71
0
 
12
 
! Отговори
Паляка преди 3 седмици
Абе Днес бг ,това на снимката не е Су 25 ,..
70
15
 
13
 
! Отговори
Божи преди 3 седмици
След като ги видяхме в Украйна мога да кажа само че това са едни некадърно направени хвърчила типични за руската отбранителна индустрия в упадък.
69
9
 
6
 
! Отговори
Acid преди 3 седмици
Аматйорско
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормални ли сте не знам. Поне сменете снимката.
67
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Блатното племе направило бомба.Събрал блатният вожд племето и рекъл:Товаришчи! Вече имаме бомба, кого да ударим?- Вашингтон!А защо Вашингтон?- Ами друг град не знаем.Приготвили бомбата, запали фитила и изведнъж - искри, огън, трясък и дим.Освестил се вождът без крака и ръце и целият надупчен. Оглежда се всичко разрушено, от блатното племе, кой без глава, кой без крака, всички умрели!Поклатил глава и си казал:Малей...! Като гледам тук какво мазало е, какво ли чудо е във Вашингтон!
66
7
 
11
 
! Отговори
До 79 преди 3 седмици
Пак развя евтиния просешки лозунг ,ама май ще те изселим в Украйна, защото си имаме страна и никъде не искаме да ходим
65
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 79. Русофобската логика ме изумява. Теб те кефят американските технологии. Защо не се преселиш в Америка? Че то, според теб, никой не трябва да остане в България, защото тук технологии няма.
64
13
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 седмици
Товарищ " радек" много се съмнявам дали могат точно това. Много съм се занимавал със съветска техника едно време( не точно самолети) но беше пълен ***..л.ук в сравнение със западната а даже и от соца.......