Руският Su-25 Frogfoot - истинският летящ танк

Су-25 е съветски щурмов самолет
16 авг 2024 21:00, Гергана Попова
113
Руският Su-25 Frogfoot - истинският летящ танк
Снимка: БГНЕС/ EPA

На Запад сравниха руския Су-25 със собствения си самолет и бяха изненадани, наричайки нашето оборудване "истински летящ танк", пише The National Interest.

През 60-те години на миналия век съветските военновъздушни сили обявяват конкурс, за да осигурят своята следваща генерация на планера. Прототипът Т-8 на Сухой в крайна сметка беше избран, което завърши с представянето на изтребителя Су-25. През следващото десетилетие самолетът за наземна атака ще започне своя първи полет след половин десетилетие дълъг пробен период.

Су-25 (по класификацията на НАТО Frogfoot) е съветски щурмов самолет, брониран дозвуков военен самолет. Предназначен е за подпомагане на сухопътните сили над бойното поле с пряка видимост на целта, както и за елиминиране на обекти с зададени координати. Започва да се разработва в края на 60-те години, по време на Студената война, посочва изданието.

Те решават да създадат Су-25 само защото самолетите МиГ-19, МиГ-21, Су-7Б и Як-28, които са на въоръжение в съветските ВВС, не отговарят на изискванията поради ниската им маневреност или уязвимите кабини. Следователно съветската армия се нуждаеше от атакуващ самолет.

По време на войната в Афганистан Су-25 започва да се нарича „Тур”. Той също така участва в бойни действия по време на войната между Иран и Ирак и последвалата война в Абхазия.

На Запад Су-25 получи прозвището „истински летящ танк“, защото тежи 9315 кг празен, а максималното му излетно тегло е 17 600 кг. Той е много по-лек от американския щурмовик A-10 Thunderbolt II - 11 321 кг (празен) и 23 000 кг (излитащ). Освен това максималната скорост на самолета близо до земята е 950 км/ч. Бойното натоварване е 4340 kg, включително авиобомби от 100, 250 и 500 kg.

Общо през 1981-1992 г. авиационни заводи в Тбилиси и Улан-Уде са произвели повече от 1320 самолета от всички модификации, включително около 350 Су-25 УБ. След разпадането на СССР е доставен и в страните от бившия Съветски съюз като Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан и др.

През десетилетията си в експлоатация, Su-25 Frogfoot е претърпял няколко основни ремонта, за да запази предимство пред конкурентните самолети. След разпадането на Съветския съюз много бивши източни блокове получиха полкове Су-25, включително Армения, Азербайджан, Грузия, Беларус, Казахстан и други, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: РусияСъветски съюзСу-25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
11
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 месец
Каква е целта на статията, че на запад много са се " уплашили" или информационна? Щом руския е танк то американския какво е след като го превъзхожда един и половина почти пъти ????
62
14
 
15
 
! Отговори
Гергано, преди 1 месец
щом толкова се кефиш на руски технологии,защо не се преселиш в Русия?! Оня с вагиналната фамилия ще те приеме,защото обожава да му целуват задните части! Хайде , лек път!
61
8
 
13
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 месец
В България имаше 25 такива великолепни машини, които съм виждал на живо. Сега останаха 24. Една наскоро нашите я разбиха около Безмер. Останалите 24 са наскоро напълно рехабилитирани и готови за бой! Уникални машини за сухопътни операции. Нищо не може да им се опре! Във филма Денят на независимостта с Уил Смит имаше сцени с извънземни и самолети, които се гонят в каньоните. Ей това тези машинки го могат с 950 км./ч ... Стига да има пилоти, които да го направят! Ншите щяха да ги подаряват!!!!
60
1
 
11
 
! Отговори
До 75 преди 1 месец
Ами то това тук не е точно истинска медия, с истински журналисти, а по-скоро нещо като форум с модератори. Идеята им е просто да са първи с новините и да имат мноого новини, проверени или не, оформени или не, но много... и естествено пълни с правописни, фактически и всякакви други грешки :)
59
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По скоро летящ ковчег.
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не знаех как точно изглежда СУ-25, не ми е това работата, но за няма минута открих стотици снимки. С какво точно са толкова заети авторите тук, че дори не поглеждат какво публикуват.
57
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руския танк е най летящия Танк каквото и да го прасне му хвъква куполата няколко ги намериха чак на четвъртия етаж на сгради а рекорда от 283 метра хвърчащата на горе купола го държи т90 подрив Снимано от Китайски Журналисти през 2023 около донецк
56
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом разчитат на 50 годишен самолет, изводите са два: Руската техника е най-добра и надеждна, изпреварили са времето си с десетилетия или просто вече нищо не им остана. То не може само в Украйна, нали трябва да правят провокации навсякъде по света, а лъскавите са за показ.
55
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските танкове много хубаво летят, особено с хубава мина или точна ракета. И планират падайки на земята.
54
0
 
25
 
! Отговори
Гергано Ма... преди 1 месец
Снимката е на Су 30 от демонстрационната ескадрила Руски Витязи. Не е срамно че не знаеш. Ама нали ужким сте (пишман образованите) на ти с дигиталните техники. По цял ден висите на телефона и компютъра. Барем да беше написала Су 25 в Гугъл. Ама то не става непрекъснато в Тик Ток и Те Му...И да си мислиш че си свръх интелигентен. Пък и на всичко отгоре твоите шефове ти плащат за това колко си неука. Или си голяма връзкарка или и твоите шефове са кухи като теб.
53
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
танк ама руски Сиреч консерва със смъртници за една мисия
52
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 66 единственото дето доказа в Авганистан е че нестава за нищо в планините и че неможе да лети нощем при магла и когато вали .
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми()сирешка работа дори снимката на кюнеца е грешна
50
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таралясник знаем му и кътните зъби имаме от тях
49
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щурмовакът Су-25 започва своята бойна кариера в Афганистан и се показва от най-добрата си страна.
48
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самолет или планер, защото това на снимката при изключен двигател ще планира като изпуснат камък. А руската техника много обича да отказва. Дори на паради. Да не стане с техните хвърчила по тяхната глава.
47
15
 
19
 
! Отговори
Майка Русия преди 1 месец
Майка Русия никога не се предава. Майка Русия винаги оцелява!!
46
1
 
12
 
! Отговори
Неграмотна мисирка преди 1 месец
елиминиране на обекти с зададени . . . се пише . . елиминиране на обекти сЪС зададени . . . Учете граматика, иначе ви чака бъдеще тука, да ви се смеят хората!
45
8
 
16
 
! Отговори
И засвистяха преди 1 месец
И засвистяха в небето танковете су, а на натовци им свърши тоалетната хартия
44
2
 
15
 
! Отговори
Жуков преди 1 месец
Само че това на снимката е миг-29 целият ви сайт е фалшив!