Украинци, били се в Русия: Заповедите бяха прости, руснаците не стреляха срещу нас

Други войници обаче срещнали съпротива още от първия ден
16 авг 2024 19:57, Нели Христова
435
Украинци, били се в Русия: Заповедите бяха прости, руснаците не стреляха срещу нас
Снимка: БГНЕС

Адам и отрядът му спяха в землянката си в гората около Суми, когато бяха събудени от своя командир, който им даде заповед. Днес щяха да нападнат Русия.

Един час по-късно, в 3 сутринта във вторник, 6 август, те пресякоха границата, возейки се в бронирани превозни средства. Докато артилерията ревеше отгоре, частта от деветима мъже, които само дни по-рано бяха внезапно изтеглени от позицията си, защитаваща град Вовчанск, настъпваше, когато слънцето започна да изгрява.

Около 7 часа сутринта те се натъкнаха на руснаци за първи път, отряд от 11 мъже, пресичащи бавно поле. Но за разлика от опитните врагове, срещу които бяха прекарали години битки на фронтовата линия, това бяха "просто деца... когато ни видяха, веднага се предадоха. Те дори не се опитаха да отвърнат на удара", разказва 38-годишвият Адам, който е боен медик от Херсон с пет години боен опит.

Точката по протежение на границата между Суми и Курск, където Украйна започна своето нахлуване в Русия, беше избрана с причина. Обслужван до голяма степен от наборници и гранична охрана, той беше идентифициран като мекото подкожие между двете враждуващи нации.

Силно координираното нападение използва някои от най-закалените бойци на Украйна, подкрепени от авиация, артилерия и радиоелектронен светкавичен криг, който нокаутира възможностите на Русия за безпилотни самолети, ефективно ги заслепява за това, което се случва на бойното поле.

Десет дни по-късно нахлуването продължава да напредва. Украинските сили са превзели 1150 кв. км от района на Курск и напредват със скорост над километър на ден, според Александър Сирски, началник на армията.

Нахлуващият отряд, за който се смята, че включва около 10 000 войници, е издигнал синьо-жълтото знаме над десетки малки градове и села, а около 200 000 руснаци са напуснали домовете си.

Сега президентът Путин става първият руски лидер след Втората световна война, който губи територия в полза на чужда сила. В знак на недоволството си от отговора на армията си, той назначава Алексей Дюмин, член на вътрешния си кръг, да наблюдава ситуацията.

Москва привлича редовни части от различни точки по фронтовата линия, както и от бази около Русия, за да противодейства на офанзивата на Украйна, макар и по-бавно, отколкото Киев очакваше, казват източници.

Бяха изминали три дни от нахлуването, когато Адам и неговият отряд в крайна сметка се сблъскаха с еднаква опозиция. До този етап те вече са стигнали до Суджа, град на 10 км навътре от границата. Като звено, специализирано в нападения и нападения, тяхната задача беше да минат през града, като методично разчистват всеки жилищен блок, като се уверят, че вътре няма дебнещи руски войници.

Първоначално срещайки малка съпротива, те успяха да изчистят четири блока в рамките на първия ден. Но на втория ден работата стана много по-трудна. "Тогава разбрахме, че техните специални части са пристигнали и оттогава битката стана много по-тежка", споделя Адам.

Ден по-късно той и още двама войници се опитаха да изнесат на безопасно място свой другар, ударен на една от главните алеи на Суджа, когато осъзнават, че са обкръжени от всички страни. За да се опита да отклони огъня от останалите, Адам тича колкото може по-бързо по улицата.

Обстрел и стрелба започнаха да го следват, така че той се скри в кратер в асфалта. Една граната паднала от площадка на сграда на около 15 метра от мястото, където лежал. Ако не беше подкреплението, което пристигна малко по-късно, Адам вероятно нямаше да успее.

Днес той се възстановява в болница в Сумска област с охлузни рани по ръцете и тялото. В сравнение с някои от колегите си, Адам се е измъкнал леко. Мъже с превързани глави и зашити рани бавно накуцват около територията на болницата. Пристигат автобуси, за да откарат най-тежко ранените в болници по-дълбоко в Украйна, отвъд руските ракети.

Адам, който пали цигарите си с трофей, придобит в Суджа, разказва, че в отряда се развеселили, когато им казали, че ще преминат границата. През последните две години и половина те участваха в някои от най-кървавите битки на войната досега: напразната защита на Авдиевка и продължаващата битка за отблъскване на настъплението на Русия към Харков тази година.

Като такива те са се превърнали в специалисти по улични битки. Месец преди да бъдат изпратени в Курск, някои от частта бяха изпратени в Англия, където преминаха няколко дни на обучение заедно с британски войници.Фокусът на обучението беше нападения на високи сгради. Докато си проправяха път през провинцията Курск, те се натъкнаха на пакети, които бяха пуснати отгоре от дронове. Украинската армия понякога снабдява войските си по този начин, но войниците са подозрителни. Те бяха прави: напитките бяха обогатени с живак, невидимо, но смъртоносно вещество.

Когато влезли в Суджа, установили, че храните в магазините също са отровени. Вчера президентът Зеленски каза, че Украйна има пълен контрол над града, който има стратегическо значение поради факта, че там има измервателна станция за руски природен газ, който тече през украинските тръбопроводи към Европа.

Подготовката за нападението беше забулена в тайна. Това не само изненада Русия, но беше шок за много висши служители на отбраната в Киев. 25-годишният Вова, ротен командир от 82-ра бригада, имаше доста силно подозрение, че нещо се случва, когато Сирски посети позицията им в Суми няколко дни преди началото на операцията.

Вова е бил на 40 километра навътре в руска територия, когато е ударен в крака от шрапнел от 30-милиметров снаряд, докато се биел в гора. Войникът, който стоеше до него, загубил ръката си. За разлика от Адам, Вова и компанията му се сблъскаха с ожесточени битки от самото начало, което не беше по-лесно от това, което той видя като лоша организация на нападението.

"Някои от участващите части бяха преместени тук толкова бързо, че нямаха време за подготовка", казва той пред The Times, добавяйки, че някои от предоставените от Запада пушки многократно засядаха. Нямаше и достатъчно медицински микробуси за бързо извършване на евакуации.

Единицата на Адам вече се е преместила по-нататък в Курск, но той не казва къде. Правителството до голяма степен се въздържа да говори публично за обхвата или амбициите на операцията и не е ясно колко дълго възнамерява силите му да запазят позициите си на руска земя.

Михайло Подоляк, старши съветник на президента Зеленски, заяви в четвъртък, че една от целите на операцията е да се опита да настрои обикновените руснаци срещу войната. "Когато влязохме в района на Курск, видяхме колко шокирани бяха хората: те живеят в различна реалност", каза той. "Сега виждат съвсем различна ситуация. Разбира се, всичко това ще има сериозни социални последици за Русия. Може би най-накрая ще започне някаква дискусия за това каква война е това."

Докато украинците напредваха тази седмица, втори граничен регион обяви извънредно положение.

Вячеслав Гладков, губернаторът на Белгород, обяви извънредно положение в сряда сутринта, описвайки ситуацията като "изключително трудна и напрегната" поради интензивен обстрел и атаки с дронове.

Анализаторите предполагат, че служителите смятат, че ситуацията се влошава и възпрепятства способността на региона да доставя помощ. Съгласно подобрената декларация жителите, които претърпят тежки здравословни увреждания, ще имат право да получат плащания до 600 000 рубли (6700 долара). Тези, които претърпят загуба на имущество, имат право на до 150 000 рубли (1700 долара), каза руското министерство на извънредните ситуации.

Междувременно Лауринас Кашунас, министър на отбраната на Литва, каза, че Москва е започнала да преразпределя войски, разположени в Калининградския ексклав.

Давайки първите си съществени коментари за ситуацията, президентът Байдън каза, че е бил в постоянен контакт с Киев през последната седмица, въпреки че Белият дом каза по-рано, че не е ангажиран с никакъв аспект на планиране или подготовка. "Това създава истинска дилема за Путин", каза Байдън.

Адам казва, че командирът му е споделил, че една от целите на настъплението е в крайна сметка да се прекъснат линиите за доставки от Белгород, град в съседния регион, до руската позиция в Харков.

Където и да са тогава, той ще се присъедини към своя отряд чак през септември, тъй като му е разрешен отпуск, за да види майка си на рождения й ден. "Ще бъде добре да се приберем у дома, макар и само за известно време", казва той, куцукайки, за да изнесе цигарените си угарки до близкия кош. "Изтощен съм."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от Русия
Руският Su-25 Frogfoot - истинският летящ танк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
0
 
1
 
! Отговори
Украйна преди 3 седмици
И проститят Запад губят войната!
316
0
 
0
 
! Отговори
Ursus преди 3 седмици
Може ли линк към транслитерираната статия, за да разберем какво е искал да каже авторът?
315
3
 
1
 
! Отговори
българите сме с УКР преди 3 седмици
Винаги съм се чудил какво прави Путин със стотиците хиляди руски трупове и вчера разбрах:Лабораторен анализ откри следи от човешко ДНК в два вида руски колбаси, производство на подмосковната компания МортаделКремъл отчита човешки жертви от страна на руската армия по простата причина че крепостните не ги имат за хора..ха.ха
314
8
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Расийската пидирация нали нямала граници, за какво се пеняват раснаците.
313
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
.....абе да не завърши като в Авганистан
312
4
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
До Турист Никъде защото всичките градове на руските княжевства са били дървени-дори Москва е била дървена затова са я запалили руснаците преди да дойде Наполеон-те и сега селата всичко е дървено не могат да строят.
311
2
 
13
 
! Отговори
До Бандер Офците преди 3 седмици
Стигнахте ли до Москва...Или всичко ще приключи като миналогодишния Контра Наступ на нацистите. Тогава Зеленски обеща че това лято (2023г) щял да се къпе на плажа в Крим...Още чакаме снимки ?
310
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко,което трябва да знаем за Расийската федерация,е че е суровинен придатък на Китай. Територия на азиатския дракон.
309
9
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Руснаците в Курска област са в шок. Руската пропаганда от 20 години им повтаря как идва армия от натовски суперкиборзи нацисти с черна магия, а то дойдоха украински военни да им раздават вода и суха храна и да им покажат евакуационните коридори.
308
9
 
6
 
! Отговори
Безаналогово преди 3 седмици
За първи път в историята Атомна държава я млатят на собствена територия!
307
3
 
11
 
! Отговори
Турист преди 3 седмици
Миналата седмица посетих Плиска,Преслав и Велико Търново. Сега съм в Охрид. Къде мога да видя средновековните столици,крепости и замъци на древна Русия?
306
5
 
9
 
! Отговори
Конфуции преди 3 седмици
Тая работа с нахлуването в Русия е обречена кауза, без ясни цели и план, без логистика няма да стигнат доникаде. И какво правят в завсетите села - назначават ли временна управа, оставят ли гарнизони да пазят завзетото?
305
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
баси пасквила
304
10
 
4
 
! Отговори
NATO преди 3 седмици
Щом никой руснак не стреля срещу тях, значи са им дали коридор към Москва, за да претрепят подземния плъх. Пригожин трябваше да свърши тази работа, но сега е ред на щафетника Зеленски. Никакви компромиси с политическото ръководство на екс СеСеСеРе. Това са терористи и криминални престъпници.
303
7
 
6
 
! Отговори
Русобил преди 3 седмици
Оба,оба зеленая ограда украйнци трахнули Вова так ему и нада.
302
3
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 3 седмици
До тоя подмен: Комедиант
301
7
 
18
 
! Отговори
еха преди 3 седмици
Забили едно знаме и айде станало украинска територия.Почакайте малко.Помен няма да остане от укрите там.Били решили да атакуват-вашите господари ви казаха да атакувате, като повече от половината са чуждестранни наемници.
300
11
 
11
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 3 седмици
От ВъZраждаме търсим памперси за другаря Путин! Може и втора употреба.... Спешно !
299
5
 
17
 
! Отговори
Дзивко преди 3 седмици
Тва писание е приказки под шипковия храст, да се заработи гранта, абсолютно излишна операция, дето няма позитиви, фронта в Украйна си върви, а тия има няма 10к крайници дето ходят и се снимат по селата на групи по 10 човека, ще ги избият една по една, не може с 10к хора да се задържиш на подобна територия
298
6
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 3 седмици
Въобразяваш се. И кога е "сега",защото "сега" го чувам от както потъна флагмана"Москва"