Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия

Украйна може да преговаря с Русия за мир, според чешкия президент
20 авг 2024 22:45, Гергана Попова
279
Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Влизането на Украйна в НАТО не трябва да зависи от това страната, изправена пред руска агресия, да контролира цялата й територия, каза президентът Петр Павел в интервю за Novinky.cz и Právo. Той посочи следвоенното влизане на Западна Германия в Северноатлантическия алианс. Лидерите на страните от НАТО на юлската среща на върха във Вашингтон обещаха на Украйна необратим път към алианса и дългосрочна военна помощ, но страната не получи директна покана за НАТО.

Павел очаква, че през следващите години Украйна може да преговаря с Русия за мир. Според президента споразумението може да означава, че Русия ще окупира част от украинската територия за дълго време, но без демократичните държави да приемат промяната на границите.

„Смятам, че пълното възстановяване на контрола върху цялата територия не е необходима предпоставка. Ако има демаркация, дори на някаква административна граница, тогава можем да приемем тази административна граница като временна и да приемем Украйна в НАТО на територията, на която тя ще контрол по това време“, каза още Павел.

Чешкият президент вижда прецедент в историята за подобен ход.

„Нека да погледнем например Германия. Имаше разделение на Германия, което не беше прието от всички западни страни и въпреки че част от Германия беше окупирана от Съветския съюз, Германия, тоест останалата част, беше приета в НАТО, вече през 1955 г. Така че мисля, че има както техническо, така и юридическо решение, което да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО, без да влиза в конфликт между НАТО и Руската федерация“, посочи Павел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Русия
Ще помогне ли Европа на Путин да победи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ненаучени на любовГледах кадрите, истината е съвсем друга, всички големи градове, се бяха вдигнали на бунт срещу Майдана, част от полицаите и военните също, даже преминаваха на страната на Русия, тогава видях и първите нацистки символи на обучаваните в чужбина групи, бяха запалили и една синагога, но с няколко телефонни обаждания, стрелби, много насилие, бунтовете бяха потушени, бяха на косъм да не се случи Майдана, защото местните бяха против, ако руснаците бяха навлязли тогава, без пробл
118
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Представям си ако САЩ хване тая смешка росия да я бие какъв смях ще е съвсем различни категории
117
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отдавна казаха - Русия се разпада. Не може такива уродливи същества да доминират на планетата.
116
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руската армия вече три години размазва от бой украинската армия но вече Русия започна да губи и територии :(((
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дори и опит за приемане на Украйна в НАТО, означава още агония и война, което никой не желае, а и освен това, Русия не е крала чужди територии и население, тя си връща собствените руски градове и територии и собственото население, няма да допусне този нацистки цирей да остане така. А на Зеленски му е безразлично, той не е украинец по произход.
114
0
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 150 преди 3 седмици
А Вас какво ви мъчи?Месечното "неразположение"?
113
0
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
И на Куба няма и никога не е имало никакви ядрени ракети!Пак л-ъ-ж-еш както обикновенно.
112
5
 
9
 
! Отговори
Юлиян до 146,147 преди 3 седмици
САЩ никога никого не е спасявала.Напротив,СССР спаси цяла Европа и англосаксите от Хитлер.Западните медии премълчават отчаяните телеграми с молби от Рузвелт и Чърчил до Сталин за незабавна помощ в Ардените,където германските части са ги"нагънали"и англоамериканските войски са пред пълно унищожение.Мога да цитирам въпросните секретни телеграми буква по буква."Спасители" ш-и-б-а-н-и!
111
0
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
Може и да може,но няма!
110
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Америка трябва да въоръжи Украйна с ядрени оръжия както руснята въоръжи Куба
109
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашяните не стига че Америка ги спаси от Хитлер ами едно благодаря няма. Не само това ами 20-30 години по късно въоръжиха Куба с ядрени ракети и накараха учениците в САЩ да правят учения да се крият в бомбоубежища. Много старата нация - от 16 век :D
108
2
 
13
 
! Отговори
Ненаучени на любов преди 3 седмици
Украйна,когато стана прословутият Майдан,искаше да влезе в ЕС само.Знамената на Украйна от 2014,има снимки до ЕС.Не до НАТО.После онези се жегнаха,руският тогава още беше първи език в Краина,после стана въпрос за украински да бъщде поставен на национално ниво и да се приемат необходими закони.Едни хора полудяха,че други говорят украински в Украйна,снабдиха ги с бомби и започнаха да убиват Зарассию.Разбира се,раша вместо да се опита да приласкае Украйна,а можеше,реши да заплашва и да убива.
107
9
 
10
 
! Отговори
Мдаааа дааа преди 3 седмици
А за да мирне Укрия, за да остане поне малка част от нея, а защо и да не се върне в РФ трябва да гарантира, че няма да влиза в агресивни блокове като НАТЮ... иначе ще дава 100% фира!!!
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя си изсмуква всичко от пръстите. Не може да се сравняват двете държави защото са коренно различни случаи. Германия дори и разделена не е била в състояние на военни действия а Украйна няма установена граница. САЩ ако искаха пряк сблъсък в Русия щяха вече да са го направили но не искат защото това не е Ирак или Афганистан, затова предпочитат да използват трета страна.
105
5
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 седмици
Хората на възрастта на Путин умират във всеки един момент без предупреждение.
104
3
 
6
 
! Отговори
А, бре Павле преди 3 седмици
Западна Германия, а не Германия влиза в НАТО през 1955г.,веднага след като са подписани договореностите между Русия и САЩ, в качеството си на съюзници, които разпределят капитулирала Германия на зони на влияние.Докато не е разделена Германия на Източна и Западна не е имало никакви инициативи, дори и план Маршал. Просто хаосСитуацията в Украйна е съвършено различна или намекваш, че като си я поделят заинтересованите страни, тази част, която остане под управлението на Зеленски,може да влезе вНАТО
103
7
 
6
 
! Отговори
Грешкста на НАТО преди 3 седмици
беше, че когато Русия искаше да става НАТО-член американците отказаха от страх на вътрешна конкуренция! Контролът над Русия щеше да е по добър защото Путин беше доверчив! Сега ситуацията е коренно различна!Сега развиват налудничави идеи! В следващите 50 години трябва да се влачи Украйна, която скоро няма да стъпи на крака!
102
14
 
12
 
! Отговори
White America преди 3 седмици
Русия предизвика въоражаваше Виетнам, предизвика кубинската криза и винаги се е стремяла да пречи на Америка. В отговор получи разпада на СССР и американско въоръжаване на Украйна :D
101
9
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Корейски сценарий 2.0 само че тоя Пьотър ли какъв е се е объркал много сериозно ако мисли че Питин ще се съгласи на "временни граници". Или всички страни подчисват новите официални граници или чешкото пиво ще стане руско
100
7
 
5
 
! Отговори
Агент Смит, ЦРУ преди 3 седмици
В Русия само курскове. Америка щяла да прави зулуми на всичките муxoнасранскове докато не фалира руснята :D