Украйна озадачена: Защо Русия не се съпротивлява в Курск?

Ето какви са сценариите пред Путин
20 авг 2024 19:30, Нели Христова
285
Украйна озадачена: Защо Русия не се съпротивлява в Курск?
Снимка: БГНЕС

Украинските военни са озадачени. Те очакваха по-голям и много по-яростен отпор на тяхното изненадващо нахлуване в Курска област в Русия. И въпреки твърденията на контролираната от Кремъл преса за успешна съпротива, има малко доказателства за това досега. Но защо?

Това знак ли е за руската военна некомпетентност, която е ясно видима във войната в Украйна? Дали командирите на армията на Путин използват времето за натрупване на необходимите сили, за да избегнат отклоняването на твърде много войски от фронтовите линии в Донецк? Ще бъде ли нещо голямо това, което Путин смята за достатъчен отговор – може би масиран обстрел с ракети и дронове срещу Киев или дори използването на тактическо ядрено оръжие, за да възпира и наказва? Или може би просто човекът, който е наел да поеме защитата на Курск Алексей Дюмин получава време, за да изготви план?

Така или иначе въпросът е: Какво ще направи Путин?

Дюмин, от своя страна, не е за подценяване. Наричан "бодигардът на Путин" от западните медии, той наистина е бил личен бодигард на руския лидер през 1999 г., преди да бъде повишен в заместник-ръководител на Федералната служба за охрана. 52-годишният мъж е роден в Курск, познава региона добре и е дълбоко привързан към руската армия, тъй като баща му е ръководил четвъртия отдел на главната военномедицинска дирекция към Министерството на отбраната.

Дюмин е учил във военно училище и е следвал инженерство, изкачвайки се до заместник-ръководител на специалните части на дирекция "Военно разузнаване" (ГРУ) по време на анексирането на Крим. Твърди се, че той е организирал бягството в Русия на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, бил е началник на щаба на руските сухопътни войски и заместник-министър на отбраната преди да стане непоколебим губернатор на Тула през 2016 г.

Някои виждат Дюмин, който се премести в Кремъл по-рано тази година, като възможния бъдещ наследник на Путин
. Той е считан за способен, непоколебим и студен – не много различен от шефа си. Познат е като методичен – възможно обяснение за забавянето на руската контраофанзива.

Друго възможно обяснение обаче е, че Путин отново демонстрира как може да остане парализиран по време на криза, дори да изчезне от обществения поглед. Това е характеристика, която и преди е предизвиквала сравнения с Йосиф Сталин, оттеглил се във вилата си и останал в изолация, докато германските войски громят Съветския съюз през 1941 г.

За първи път паралелът беше направен от московските критици на Путин по време на пандемията от Ковид-19. Укриващ се в имението си Ново Огарьово в покрайнините на Москва, Путин отсъстваше от столицата, докато тя се бореше да ограничи разпространението на смъртоносния вирус. Марк Галеоти, анализатор в Британският Кралски институт на обединените служби, отбеляза негова черта да оставя "определени сериозни заплахи да станат нечий друг проблем".

Това може да обясни модел, появил се, когато предизвикани от човека или природни бедствия, са се случили по време на управлението на Путин. През 2000 г. той си почиваше в имението си в Сочи, когато ядрената подводница "Курск" потъна в Баренцово море. Впоследствие той се срещна с роднините на 118-те жертви, тъй като избухна медийна буря заради отсъствието му – а срещата не мина добре. През 2018 г. беше критикуван за бавната реакция на масивния пожар в мол в сибирския град Кемерово, който уби най-малко 64 души, 41 от които бяха деца. След бедствието той беше обвинен от скърбящите семейства, че повтаря една и съща грешка.

Украинският лидер Володимир Зеленски и командири сега са в очакване на пълноценен отговор от Русия – интересно е защо се бави толкова много. Но, когато става дума за следващите ходове на украинците, те също имат въпроси, над които да се замислят. Трябва ли да останат и да се окопаят, за да отбраняват клина в Русия?

Трябва ли да се оттеглят напълно, или само частично и да създадат буферна зона?

Ако Украйна вярва, че може да накара Путин да пренасочи значителна човешка сила и оборудване от стратегически по-важната Донецка област, където Русия сега е на 15 км от града Покровск, Киев може просто да се изкуши да се задържи на място и да се опита да разшири обхвата на офанзивата. Пенсионираният генерал Марк Кимит, бивш асистент на държавния секретар на САЩ по политически и военни въпроси, се опасява от последиците, ако Украйна избере да направи това.

"Най-голямото ми опасение е, че ако някой от руските генерали е чел книгите или изучавал някоя от битките на техните предшественици от Първата световна война, те ще се опитат да заградят нападащите войски или като ги "заклещят" вътре в Русия, или чрез по-дълбоко обгръщане на територията на Украйна. Ако това се случи и те са в състояние да се сражават и да завършат обкръжението, тогава руснаците ще "концентрират силите си" както направиха срещу Германската шеста армия в Сталинград. Няма да бъде красиво", каза Кимит.

Опит за задържане на клина вероятно ще означава изпращане на допълнителни войски до тези 12 000, за които се смята, че са вътре в Русия, а Украйна има недостиг на човешка сила. Способностите на противовъздушната и отбрана същи е натоварена. От това може да се възползва Русия като започне да бомбардира окопаните войски. Оттук дойде поредната молба на украинския президент Володимир Зеленски. Той отново призова западните съюзници да позволят на украинската армия да използва ракетите с голям обсег много по-навътре в руската територия.

Сред цялата тази несигурност, на 18 август Зеленски заяви, че украинските сили имат за цел да поддържат буферна зона – въпреки че не стана ясно дали тя ще обхване целия клин или много по-малка територия. Но последното нещо, което Зеленски иска е да срещне сериозен отпор в Курск или да види как победата се превръща в поражение заради гордост, подкопавайки моралния тласък, който нахлуването най-накрая даде на Украйна и нейните съюзници.

Анализ на Джейми Детмър за "Политико"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от Русия
Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
10
 
! Отговори
П р ост тии преди 4 седмици
Социолози, ***...оръжейни фирми... заработват на гърба на Русия.
162
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До като се озадачават укрофашистите руските войски вече избиха 4000 нацисти,оли го френи абсолютни са урките
161
15
 
1
 
! Отговори
Късата памет преди 4 седмици
До Анонимен 161. Англия воюва с Хитлер от 1939та и нямам спомен Русия да и е помагала. Когато през 1940та Хитлер бомбандира Лондон , руснаците си правеха общи паради с фашистите.
160
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 161-Копейко, ако през ВСВ англокаските не са им доставяли самолети, оръжие... и не се бяха включили докъде щяха да стигнат рашките. Нали ги виждаш и днес какво представляват. За три години минаха през няколко селища и планки. За 300 години може да сметнеш с елката колко ще минат.
159
13
 
2
 
! Отговори
Нищо интересно преди 4 седмици
Истинската битка ще бъде в 2025 г., когато ще се намеси Пентагона...
158
2
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 4 седмици
Предполагам, че и Хитлер е мислел същото за СССР, но все пак е пил хапченцето, преди да ги изчака да влязат в Берлин. Има време. Не бързайте. Не му е леко и на Зеленски в момента. Знае, че е определен за жертва и се чуди, как да си спаси кожицата.
157
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо са озадачени! Руснаците просто ги чакат и унищожават западната техника дето урките им я карат на крака. Жалко , че с техниката на ден загиват и стотици урки не те сами си отидоха на заколение.
156
1
 
23
 
! Отговори
И НапАлеон преди 4 седмици
Ми то и Наполеон е бил озадачен защо руснаците не му дават решаваща битка и накрая от 500 000 до Франция се добрали 30 000 мърсольковци.
155
1
 
8
 
! Отговори
Виталий Кличко преди 4 седмици
до 162 Ти и от украински език ли разбираш? Ти си бил по-голям украинец и от мен бе дето аз не го разбирам! Да та у смееешника скааапан!
154
2
 
16
 
! Отговори
До 321 преди 4 седмици
Т.е. украинските лъжи са по-хубави от руските и им вярвате повече. Аз предпочитам да не вярвам на ничии лъжи. Затова сравнявам западни с руски новини и не чета ни една наша. И знам много добре, че фактите у нас не ги знае никой. Много се веселя, когато чета и слушам самоуверени незнаещи. Просто следя развоя, доколкото мога и това е.
153
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Образът провеждал СВО. Стана за посмешище пред света. Поне стана ясно колко струва "мощната му и силна армия".
152
2
 
14
 
! Отговори
Малък праз преди 4 седмици
Първо да смачка нацягите в Донбас, после ще се заеме и с тези в Курск. Бърза работа няма. Бързата работа - срам за Майстора.
151
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия си пази укрепрайоните в Курск, блатата, в които е украинската армия, не са и затрябвали в момента. Имат много по-важна работа на юг. Важно е Домбас да върви. От там - Харков и Одеса. Не са поискали да изгонят украинците отвъд блатата - не са го направили.
150
13
 
2
 
! Отговори
КАМАЛА ХАРИС преди 4 седмици
САМО ДА СПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА И НА КЪРВЯЩИЯ ПУТИН ТАКЪВ , ЧЕ МУ ГО НАВРЕМ, ЧЕ НЕ САМО ЩЕ СВЪРШИ НО И ЩЕ ПРИКЛЮЧИ! ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ЗАКЛЕВАМ ДА ИЗПРАВЯ КЪРВЯЩИЯ ПУТИН ПРЕД ТРИБУНАЛ СЪМ ООН ЗА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СПРЯМО ЧОВЕЧЕСТВОТО НАЙ-МАЛКОТО! И ДА НЕ ПЛАШИ С ЯДРЕНОТО, ЧЕ НА НАС ЯДРЕНО НЕ НИ ТРЕБЕ ЗА ДА ЛИКВИДИРАМЕ ИЗЦЯЛО ТЪПОТЕРОРУСКАТА СТИГА ДА ИЗДАМ ТАКАВА ЗАПОВЕД!
149
9
 
3
 
! Отговори
321 преди 4 седмици
До Анонимен 154. Не пиша за загубите на ВСУ защото както всички във форума, нямам никаква идея колко са. Чета и украинските и руските сайтове и си правя някакви изводи. Колко са верни изводите ми не е ясно. Ясно е че и двете страни лъжат. Но на база на случилите се вече неща - вярвам много повече на украинците, защото руснаците такива лъжи писаха, че вече е трудно да им се вярва. Да напомня, че 2 дена след потъването на Москва, ТАСС написаха, че е на док в Севастопол за ремонт.
148
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 156 Точно англосаксонците са ги спасили от гибел където Англия чак две години след войната се дострашава да атакува немците в Европа, кравар жааалък. И защо? Защото вижда че братушките мачкат немците на фронат и обръщат хода на войната. Допоследни кравари и инглизи чакаха накъде ще задухааа вятъра. Гледаха сеит отсрани като съюзници на СССР. Хитлер ако беше завладял Москва, Ленинград и Сталинград, тоест да завладее СССР, нито САЩ нито Англия щяха да си мърднат зааадниците си веее, кравааар
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Капан" - ***!
146
3
 
4
 
! Отговори
До 157 преди 4 седмици
Е сега пък друга глупост ли измисли преди малко разхождаше Камилата
145
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И къде е изчезнал Путин след като вчера беше в Азърбайджан а днес е в Чечения?
144
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви са били сценариите му. Този образ си няма и представа какво се случва със страната му. Същата картинка са си били и в началото на ВСВ, а англосаксите са ги спасили от гибел.