Русия полага усилия за помирение между Армения и Азербайджан

Захарова: Имаме сътрудничество както с Ереван, така и с Баку
23 авг 2024 17:52, Инна Ангелова
26
Русия полага усилия за помирение между Армения и Азербайджан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия отбеляза, че темата за помирението между Азербайджан и Армения е била обсъдена по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Баку, съобщи арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС.

Захарова подчерта, че усилията, които Русия полага в тази насока, съответстват на специалните съюзнически отношения както с Баку, така и с Ереван, които се основават на общи исторически и културни ценности.

Говорителят подчерта, че подписването на мирен договор е от решаващо значение за установяването на мир и стабилност в региона.

"Нашата страна е заявила интереса си на всички нива да се стигне до помирение възможно най-скоро. Това беше потвърдено от самия руски президент, който изрази намерението си да се свърже с арменския министър-председател Никол Пашинян след посещението му в Баку, за да продължи диалога за уреждане на конфликта", каза Захарова и отбеляза, че Русия е готова да подкрепи страните в рамките на тристранното споразумение.

По повод участието на Армения в мероприятия на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Захарова отбеляза, че вратите на ОДКС са винаги отворени и че "няма друг гарант за сигурността на Армения освен тази структура".

Официалният представител на руското МВнР засегна и неотдавнашната информация за възможна ескалация на напрежението по границата между Азербайджан и Армения, като отбеляза, че Русия редовно призовава двете страни да проявяват сдържаност и да решават всички спорни въпроси изключително с мирни и дипломатически методи. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: МВнРРусияЗахароваОДКС
Още от Русия
Руските сили са атакували Украйна на фронта при Покровск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 2 седмици
Двете държавки-Арм. и Азерб. да са внимателни,,щом късия от кремъл се намесва да ги помирява.Това-късото от кремъл,първо да се помири с Украина, но справедливо,пък после да помирява другите.Кремълът имат една tъpovata външна политика,цинична и нагла!!!!!!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-фашистката държава е Русия.Всеки ден се ограничават правата на блат.няците и им се промиват мозъците с укази и забрани.Там войната е религия -те живеят с нея и заради нея.Сега ги примамват в армията с еднократно заплащане от милион рубли и заплата от 200 000 рубли.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия имаше договор за защита на Армения, кво стана?А и 94-та стана гарант за целостта и сигурността на Украйна, та да си дадат украинците ядрените оръжия. Там па какво стана...
16
1
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
А стига бе и в Армения и Азербайджан ли намериха нацисти сега?
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименАко в Армения нямаше соросови русофобски тапунгери във властта, нямаше да се стигне до нов конфликт с азерите!Бъдете тъжни за реалното дередже на България и какво бъдеще ни чака със ***!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.Русофилите са агенти на Москва и Българофоби.Русия подло не се намеси да защити православна Армения с войските си в тамошната база, а се съюзи с мюсюлмански Азербайджан, поради коварните си имперски интереси.Така и нас навремето уж ни освобождава, а когато правим Съединението не го признава, организира преврат, изтегля своите генерали и насъсква Сърбия в братоубийствената война от 1885 г.Това е Руската - подла и коварна.
13
1
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 2 седмици
Руските боключаци предадоха и Армения.
12
1
 
6
 
! Отговори
Историка преди 2 седмици
Та нали Армения и Азербайджан са в конфликт заради алчните ватенки?
11
2
 
2
 
! Отговори
МВнР преди 2 седмици
Наздаровье на каката. Митрофанова пред нея е мис Рассия.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Свръхбогатият Азербайджан минава към БРИКС. Акайййте мощно американопутки!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А кога ще положите поне минимални усилия да се помирите с Украйна? Своите бакии не можете да оправите, а сте тръгнали да помирявате другите, кал-пави "миротворци".
8
2
 
9
 
! Отговори
Русофоб преди 2 седмици
Тези наистина нямат равни на себе си по наглост.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руското НАТО изостави Армения да се оправя сама. Там вече не искат да чуят за руснак
6
7
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Азербайджан възстанови контрола си върху Нагорни Карабах.Територия,която му принадлежи според международното право.Армения не би трябвало да има претеции.Пътят към помирението е открит.
5
2
 
12
 
! Отговори
Аха преди 2 седмици
Гледах, как Путин мрънка пред Алиев!
4
2
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
Време е всички народи да се обединим и да щурмуваме руското племе ,което се е разположило на половината земно кълбо , мързелува и продава природни ресурси, които са на целия свят.
3
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Руското НАТО изостави Армения да се оправя сама. Там вече не искат да чуят за руснак.
2
2
 
11
 
! Отговори
вов преди 2 седмици
вова целува корана и предаде всички християни в региона украйна грузия армения подложи ги на геноцид за сметка на злато и петрол , скоро и на Рдо ще целува *** както сега на иранския чвор и другите в региона . Кръсти се и избива свой
1
2
 
11
 
! Отговори
ами преди 2 седмици
Как предадоха арменците рашките не е истина