Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза

Последствията могат да бъдат драматични за цяла Европа
12 сеп 2024 07:00, Анисия Иванова
89
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Украйна има хиляди електрически подстанции. Но на карта са поставени десет ключови възела, свързани с атомни електроцентрали, чието разрушаване може да потопи страната в тъмнина и да предизвика радиационна авария, заяви в интервю за Bloomberg News украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Загражденията на Русия приближават ядрените рискове до границите на Украйна с Европейския съюз, добави той.

"Те знаят точно какво правят“, заяви Галушченко във вторник от украинската столица и добави: „Не е случайно, че те атакуват подстанции, които са от решаващо значение за ядрената безопасност“.

Подстанциите поддържат стабилността, като регулират преноса на високо напрежение в електропреносните мрежи. За разлика от централите, работещи с изкопаеми горива или възобновяеми енергийни източници, ядреното производство се нуждае от постоянен приток на електроенергия, за да поддържа работата на системите за безопасност. Без него горивото в ядрото на реактора рискува да прегрее, което заплашва с неконтролируемо и опасно изпускане на радиация.

Като подчерта риска за ядрената безопасност, миналата седмица Международната агенция за атомна енергия предприе необичайната стъпка да разшири мисията си за наблюдение на Украйна, като включи в нея и електрическите подстанции. Инспекторите на МААЕ обикновено се занимават с отчитане на ядрени материали, а не с надзор на огромни национални електропреносни мрежи.

„Първата мисия я очаквахме тази седмица“, каза Галушченко, като отбеляза, че е присъствал миналата седмица в Киев, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски се е договорил с генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси за разширяване на мониторинга. Ръководителят на енергийния отдел заяви, че Киев се е съгласил с разширяване на мисията за наблюдение на МААЕ.

Русия изтъква ролята си на доминиращ играч в световната ядрена индустрия като доказателство, че може да избегне ядрен инцидент, и приветства екип на МААЕ, който да обсъди безопасността на централата на среща в Калининград на 6 септември. Тя обвини Киев в опити за саботаж и нападения с дронове.

Опасенията на украинското правителство се засилват от липсата на системи за противовъздушна отбрана.

Неотдавнашните нападения предизвикаха прекъсвания на електрозахранването в голяма част от страната и прекъснаха доставките на електроенергия за украинските ядрени централи. В края на август Русия нанесе комбиниран удар с над 230 безпилотни самолета и ракети, които бяха насочени към електрически подстанции.

„Хората не са наясно с рисковете, които виждаме тук“, каза Галушченко. „Последствията могат да бъдат драматични и ужасни, ако те атакуват отново и отново. Ситуацията би имала по-широко въздействие от границата на Украйна или Русия и би поставила по-широки предизвикателства пред Европа“.

Целият материал - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Русия
Дрон-камикадзе изплаши руски военен кореспондент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 5 дни
Що ва укритата като бомбардираха Запорожката АЕЦ по различно беше...
81
3
 
11
 
! Отговори
Интересно, преди 5 дни
а когато украинците обстрелват Запорожкия АЕЦ това не е проблем, а? :D
80
6
 
9
 
! Отговори
Приятел преди 5 дни
Абе хубаво ги трепят руснаците ,ама много бавно...А ние трябва да ги прогоним преди да са се развъдили по нашите земи...
79
1
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 дни
Крайно време е Русия да приключи с тази воняща фашистка ко.чи.на Уусрайна!!!Гадните и подли фашисти вече са втръснали на всички нормални хора!!!Дано изравнят със земята бандитската дупка и изтрепят до крак това фашистко котило.
78
1
 
15
 
! Отговори
Охотник преди 5 дни
Това е американски сценарии. Не го преписвайте на руснаците. Основна фикс идея, на колониалните плъхове е да предизвикат ядрен конфликт. Добре, че в Русия лабилните личности, нямат достъп до този клас оръжия.
77
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
руските удари може да предизвикат ядрена катастрофа , украинските - не . те украинците от времето на чернобил са на ти с ядрените катастрофи
76
5
 
25
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 5 дни
Да се чете: укрите възнамеряват за пореден път да се опитат да предизвикат радиологична катастрофа, като се пробват да ударят я Курската, я Запорожката АЕЦ, но предварително топят руснаците за в (крайно невероятния) случай че успеят.
75
1
 
12
 
! Отговори
Знания на ниво охлюв преди 5 дни
Подстанциите поддържат стабилността, като регулират преноса на високо напрежение в електропреносните мрежи. . . . Пренася се (електрическа) енергия по електропреносните мрежи! Какво сте учили или чели за пренос на електроенергия бре специалисти по нищознание - грешни снимки, грешни названия, грешни обяснения, е как да ви вярваме?
74
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 76 Кризата в Русия е огромна. 2.2 трилиона долара БВП и 306 милиарда дълг- цели 13.9%. Бъджетен дефицит- 2 трилиона рубли или цели 23 милиарда долара. Ужас! САЩ са ни светъл пример- 25 трилиона БВП и 35 трилиона дълг- 140%, дефицит 1.7 трилиона- 6.8%. Германия- 4 трилиона БВП, 6.2 трилиона дълг- 155%, дефицит 2.5%(за 2023 без сума упомената). Русия е в ама и кризата. По Маахстристките критерии е фалирала- над 60% дълг е сигурен път към фалит. Санкциите работят!
73
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Укрофашагите,които са имали план да взривят атомната централа в Курск,се притеснявали от радиация! Те затова се набутаха на руска територия,за да се докопат до АЦ! И отново плашат Европа,опитвайки се да въвлекат европейски държави в конфликта! Познати хохленски номера на незалежната! Надробиха си горчива попара,подръчквани от западните си господари,дойде време да си я изсърбат докрай! Да не хленчат,искаха да победят РУСИЯ, ами да го направят! Писнаха на всички с жалбите си!
72
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кризата в Русия никога не е спирала. Тя се задълбочава.
71
8
 
33
 
! Отговори
хи хи хи преди 5 дни
Ама иначе укросите си пуцат по запорожката АЕЦ
70
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Като ги изгони от Курска област Русия безпроблемно влиза в Суми и Полтава.
69
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Като ги изгони от Курска област Русия безпроблемно влиза в Суми и Полтава.
68
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Великобритания нямала загубена война но загуби всичките си колонии. Перлата на короната Индия , Пакистан , Бангладеш Либия и мн.др.
67
8
 
30
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Русия трябва да почне да сваля британските сателити и самолети!
66
8
 
7
 
! Отговори
До 68 преди 5 дни
Ти кажи кога ще превземат Курдк за 3 дена?
65
4
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 5 дни
Верно ли тей ше стане ?
64
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Та колко метра останаха до Киев?
63
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Демек Украйна почна и тя да заплашва с ЯО. Като прокси на САЩ и лейбаристите.