Руските танкове Т-90М интегрират нова система за активна защита Arena-M

Подобреният вариант Arena-M беше показан за първи път през 2018 г.
23 авг 2024 21:00, Гергана Попова
221
Руските танкове Т-90М интегрират нова система за активна защита Arena-M
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-боеспособният танк от клас Т-90М ще бъде оборудван с комплекс за активна защита Арена-М, което значително ще повиши неговата живучест, пише американското издание Military Watch Magazine.

Въпреки че остава несигурно какво обозначение ще получат Т-90М с най-новата модернизация, беше потвърдено, че първата партида превозни средства със системите е поръчана. T-90M преди това е интегрирал само системата за мека защита на Shtora - която за разлика от системите за твърдо унищожаване не е ангажирала активно входящите снаряди, а вместо това предупреждава екипажа и помага на танковете да се маскират. За разлика от тях Arena-M използва радарна система за непрекъснато наблюдение на околната среда за входящи заплахи и при откриване на входящ снаряд го проследява автоматично, изчислява траекторията му и разгръща защитни боеприпаси, за да го прихване и унищожи, преди да удари танка. Най-известната система от този вид е израелската Trophy, която е интегрирана в танковете на страната Merkava IV от 2008 г. - макар и с незначителни първоначални проблеми с производителността.  

Подобреният вариант Arena-M беше показан за първи път през 2018 г. и бе обявен от официални лица през 2020 г., че е планирано да започне интегриране в танкове T-90M до 2025 г. Арена-М може да прихваща ракети и силно експлозивни противотанкови снаряди, движещи се със скорост до 1000 метра в секунда, и може да прави това на разстояние 50 метра. Твърди се, че тя може да противодейства на ракети с горна атака, като Javelin, пуснат от украинските сили и Bulsae-4, наскоро придобит от Русия от Северна Корея, като системата експлодира в две посоки - надолу и нагоре - за да помогне улесни това. Широко разпространената наличност на ракети Javelin, заловени от украинските сили от началото на 2022 г., широко се спекулира, че е повлияла на изискванията за производителност на системата, пише още изданието.

Докато Arena-M се очаква да се сблъска с подобни ограничения в градски бойни ситуации, поради близостта, от която пехотата може да предприеме атаки, в по-голямата част от Източна Европа широките пространства, в които се очаква превозните средства да се сблъскат с украинските и натовските сили,  са потенциално много ценни. Тъй като T-90 е много широко изнасян, докато по-голямата част от танковете се  доставят от клиенти в чужбина, а не от самата руска армия, успехът на Arena-M има потенциала да улесни износа му като част от модернизационни пакети за други флотилии T-90 на клиентите - най-вече тези на Индия и Алжир. Ако успее, Arena-M вероятно ще бъде разгледан и за интегриране в други руски танкове, включително T-80BVM и нов вариант T-80, който в момента се подготвя за производство, който ще се похвали с превъзходна мобилност спрямо T-90M. Въпреки че Русия също е разработила превъзходна система за активна защита, Afganit, за своя танк T-14, планираното въвеждане в експлоатация на T-14 в края на 2024 г. може първоначално да доведе до интегриране на танковете и с Arena-M, или в противен случай еволюирал вариант на Afganit, който се възползва от научените уроци при разгръщането на Arena-M в битка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: войнаУкрайнаРусиятанк
Още от Русия
Русия полага усилия за помирение между Армения и Азербайджан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много гори и със големи пламъци и пушек!
154
3
 
19
 
! Отговори
СЕГА РАЗБИРАМ... преди 3 седмици
....ЗАЩО РУСКИНИТЕ, ТАКА ОТЧАЯНО СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО И ВСЕКИ, САМО И САМО ДА НАПУСНАТ пРОСИЯТА , НЕЙНАТА МИЗЕРИЯ И ПРОСТОТИЯ.
153
3
 
15
 
! Отговори
Смех... преди 3 седмици
ТИЯ ОСВЕН ОРЪЖИЯ , ДРУГО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЛИ, БЕ....НЕ СИ ПЕРАТ ГА ЩИ...ТЕ НАПРИМЕР У ПЕРАЛНЯ.....ХАХАХАААА
152
0
 
12
 
! Отговори
Сеирджия преди 3 седмици
Сигур има и кожен салон и шибидах! А колко гори?
151
17
 
6
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Каквото и оръжия да пращат САЩ и европейската пасмина, войната ще за върши с капитулация на Украйна и руските войски в Киев
150
12
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
През април 2022 г. президентът Джо Байдън изпрати Борис Джонсън в Украйна, за да принуди <...> Зеленски да наруши мирния договор, който вече беше подписан от самия Зеленски и руската страна, каза Кенеди-младши по време на реч в Аризона . То беше излъчено в
149
5
 
16
 
! Отговори
Сеирджия преди 3 седмици
Украинците изтрепаха 5 хиляди руски танка! Въпроса ми е, кой жъ пyткapa новите безаналогови танкуи? Останая ли у Русия живи танкисти, или почваме комбайнерите? Все пак жътва иде!
148
2
 
10
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
Въйййй! Сраховито звучи, 'псилютен връх на безаналоговостта, иде направо топло и мокро от пещерния институт по блатен инженеринг в Мухосранск-край-масква, дека гоморските спец-нещо-си са го дялали от кремък с години... Напра'у ми се обърка найкуиста на семпъл рейта на баа' ми на хурката :))).
147
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.Русофилите са агенти на Москва и Българофоби.Русия подло не се намеси да защити православна Армения с войските си в тамошната база, а се съюзи с мюсюлмански Азербайджан, поради коварните си имперски интереси.Така и нас навремето уж ни освобождава, а когато правим Съединението не го признава, организира преврат, изтегля своите генерали и насъсква Сърбия в братоубийствената война от 1885 г.Това е Руската - подла и коварна.
146
2
 
6
 
! Отговори
др0гиран заоблен преди 3 седмици
До др0гаре плоскоземи аре у лево, че пречиш на движението
145
3
 
6
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 седмици
Юбреее Галя пак изкарала сите к0зяшки корморан на паша.
144
6
 
5
 
! Отговори
да знаеш преди 3 седмици
До Javelin - Даже няма и да се доближиш да танка.
143
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.Русофилите са агенти на Москва и Българофоби.
142
11
 
8
 
! Отговори
Пудела преди 3 седмици
Как е ваканцията в Курска област?До вчера от 12000 по данни от Русия 5137 са дали фира,по 300-400 на ден до понеделник половината ще са дали фира,че и подкрепленията били разпръснати и само някои засега от тях успели да видят Свети Петър.
141
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нервоатлантити продължават с невменяемите си десетилетни лозунги мантри. Живи да ги оплачеш.
140
6
 
10
 
! Отговори
146 hey fuck face преди 3 седмици
недостигът а? Затова недораслия бакшиш изкара от нафталина консервите Т34. ИдиотиКато теб продължавайте да вегетирате около рушкияПародиен център.
139
9
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 седмици
До др0гаре плоскоземи А руската армия настъпва. Явно джавелините не достигат.
138
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците са изобретили специални маски срещу ковид и сега танковете не могат да се разболяват, но могат да стрелят и да разнасят ковидова болест.
137
9
 
12
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 3 седмици
Javelin от 1970 разказа играта на прехвалените танкове....
136
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"планираното въвеждане в експлоатация на T-14 в края на 2024 г.б" .................. това го слушаме от над 10 години. Т-14 не е проект за нов танк, а схема за крадене на страшно много държавни пари.