Открити са над 100 руски мини в Черно море от началото на войната

Полетите на САЩ се осъществяват над български и румънски води
Обновена: 13 сеп 2024 11:08 | 13 сеп 2024 11:05, Анисия Иванова
135
Открити са над 100 руски мини в Черно море от началото на войната
Снимка: БГНЕС, архив

Разузнавателни самолети на американските военни и съюзници в Черно море са намерили над 100 мини след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от 2 години. Това съобщи командващият 6-и флот на САЩ.

Руските мини са били използвани предимно в близост до украинските пристанища. Те обаче остават дългосрочна грижа за държавите, които споделят търговските морски пътища, както и за потенциалната опасност за туристите и други лица, намиращи се по-близо до брега.

Шести флот потвърди, че полетите на САЩ се осъществяват над български и румънски води повече от година след коментарите на вицеадмирал Томас Иши по време на многонационалното военноморско учение Sea Breeze във Варна. Иши не уточни видовете самолети, използвани за полетите, нито службата, която участва в тях. Той обаче каза, че полетите са част от колективните усилия, които от 2022 г. насам са открили 105 плаващи мини в Черно море.

"Мините са засегнали най-малко пет кораба, пътуващи в морето през същия период", каза той.

На 9 септември започнаха заключителните учения на 23-тото повторение на Sea Breeze.

"Учението е съсредоточено върху откриването и обезвреждането на морски мини, наред с други цели", казаха от 6-и флот. Sea Breeze приключва на 20 септември.

В началото на войната руската морска блокада държа украинското зърно, блокирано в пристанището. Последвалата сделка позволи износ на зърно, храни и други стоки от Украйна през безопасен коридор за пътуване в Черно море. Но през юли 2023 г. Кремъл се оттегли от споразумението. През същия месец американски служители предупредиха, че Русия поставя морски мини на подходите към украинските пристанища, за да разшири атаката си срещу зърнените съоръжения на страната, предаде БГНЕС.

В отговор Украйна използва дронове и ракетни атаки, за да унищожи или обезсили около 1/3 от руския Черноморски флот, което затруднява Русия да възобнови морската блокада.

През декември 2023 г. товарен кораб, плаващ под панамски флаг, се натъква на мина близо до Украйна.

Експлозията рани двама моряци и повреди механичните и електрическите системи, в резултат на което корабът загуби скорост и контрол, съобщи тогава Ройтерс. Около месец по-късно Турция, България и Румъния обявиха съвместен план за почистване на Черно море от мини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от Русия
Москва отне акредитациите на британски дипломати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Мините са на укропитека зеленски и много добре го знае драскачката,но не ви изнася да пишите истината
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иран и Северна Корея дават разрешение на Русия да използва техните ракети в Украйна, а САЩ не дават разрешение.Русия е неспособна и фашистка държава, която е заплаха за мира в света.
123
0
 
1
 
! Отговори
Хмм, преди 3 дни
те украинските мини също са руски, както и българските, че и румънските. Изобщо в Черно море кога е имало мини непроизведени в СССР? Пък като толкова разузнават "братските" ни самолети - защо кораби се "натъкват" на тях? Нали им знаят и бройката и местоположението? Ай, стига :)
122
3
 
4
 
! Отговори
Има данни, преди 4 дни
че няколко от непотопяемите СеСеСеРейски корита са се придънили след нацелване на собствените мини, което говори красноречиво за съветската морска навигация, която е кьорава работа.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Доколкото си спомням украинците минираха плажа.
120
3
 
6
 
! Отговори
Допълнение преди 4 дни
А също може да намерите непотопяемия флагман Москва, подводничката Ростов-на-дне и още 28 други руски корита, които им правят компания
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Па ако знаете колко руски кораби и моряшки глави са открити - ум да ти зайде
118
1
 
3
 
! Отговори
Лайно с мед преди 4 дни
Открити са и сто делви със жълтици. Украински, разбира се! Хахахахаха
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Помни Бутча. Незабравяй Суджа. Хладилник е кутия която охлажда. Печка е кутия която загрява, Талавизер е котия която лъже.
116
1
 
0
 
! Отговори
Мини vs Плувай преди 4 дни
В минираните полета има табели "Мини". Хората минават , но непреминават. Във водните басейни на табелите "Плувай: ли пише, майнъ Филибето. Че земе неков хидро бомба да дигне 20 черно метрови вълни и да ги лашне през Дунаво къде искаро, Осмата река, Янтрата и още неколко потока и набутвайки ни с мини без надписи. море ке се утепам да мислим . на Витушъ ли да се катериме и да броиме колко мини че да одмотаът капсулните взривови и да праиме снимки кой как и защо не всички таковътъ?
115
2
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 4 дни
Нали самите украинци се похвалиха в началото на войната че са минирали собствените си пристанища за да попречат на руски кораби да акостират там. Ама забравили да ги вържат и теченията ги отнесоха из цялата северна част на Черно море.Комшиите от Румъния що украински мини извадиха. Ами нашите рибари колко и те извадиха? КАК ТАКА изведнАж станаха руски тия мини? Големи лъжци са тия укрита. Което ми напомня на мърдащите "жертви" на руската агресия в Буча или оная бяла Жигулка с изрязания покрив...
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Арестуван е шефа на продоволствието илогистиката на украинската армия Сахневич. Организирал бил мародерски военизирани структури в Суджа. С военни камиони и военен персонал е изнасял тоалетни, перални и хладилници от евакуираните райони в Суджа ;)))А той е получил такова нареждане от висши украински военни ;)))грабят собствените ис граждани, като преди това им нареждат да напуснат домовете си за да не им пречат ;))) Нациска раота ;))
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руски в смисъл произведени от Русия? Или украински, че само те минираха последно.Пак легенди разправяте.
112
3
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 дни
До Анонимен Не са руски, а расийски. От Расийската Пендерация.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руски ли са или украински?
110
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не са руски ,а украински!Ставате смешни в стремежа да угодничите!
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това не са ли мините, които украинците пуснаха в Черно море. Уточнявайте ги тия неща. Иначе мините нашстина са от времено на СССР, ама тя и цьла украйна у от това време.
108
1
 
14
 
! Отговори
Киро дай Кодовете преди 4 дни
Много сте Умни Украйна няма Кораби но Руснаците пускали Мини , защото си нямали друга работа
107
1
 
10
 
! Отговори
Bai Dun преди 4 дни
Само сорсоидни *** работят в тоя саит !!!
106
5
 
5
 
! Отговори
глубокийРЕЗЕРВсталин преди 4 дни
И ОТ ГРОБА МУСТАКАТИЯТ СЕЕ СМЪРТ !