Politico: Русия е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика

САЩ батрупва флот и сухопътни войски в Аляска
Обновена: 21 сеп 2024 17:50 | 21 сеп 2024 17:45, Инна Ангелова
153
Politico: Русия е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската армия постоянно увеличава присъствието си в близост до Аляска, разполагайки разрушител и армейско подразделение, въоръжено с ракетна система с далечен обсег на действие, докато напрежението се увеличава поради засилената военна активност на Русия и Китай в близост до бреговете на Аляска, пише американското издание Politico.

През последния месец разрушителят USS Sterett е изпратен към бреговете на Аляска в отговор на действащите в района руски военни кораби, армейски части са се приземили на отдалечен остров в Аляска, а ескадрили изтребители и други самолети, базирани в Аляска, са поставени в повишена готовност. Действията следват поредица от руски въздушни операции, които заобиколиха въздушното пространство на Аляска, и докато руски и китайски военни кораби провеждаха съвместни учения в Тихия океан близо до Япония.

Москва започна да разгръща своите сили в Индийско-тихоокеанския регион и Арктика, тъй като отношенията ѝ с Китай се задълбочават отчасти благодарение на войната в Украйна. До голяма степен без съюзници в Европа, с които да си партнират, руските кораби и самолети проведоха серия от мащабни учения в Тихия океан, тъй като Пекин и Москва се сближават поради изолацията на всяка от страните от международната общност, като се основават на икономическите връзки, предизвикани от международните санкции.

Външният министър на Русия предупреждава, че тя е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика, цитира “Фокус”.

"Виждаме, че НАТО засилва ученията, свързани с възможни кризи в Арктика“, заявява Сергей Лавров, според руските държавни медии, в коментар за документална поредица.

"Нашата страна е напълно готова да защитава интересите си във военно, политическо отношение и от гледна точка на отбранителните технологии", допълва той.

Арктика включва територии, принадлежащи на осем държави: Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Канада, САЩ, Исландия и Русия. Всички те, с изключение на Русия, са членове на НАТО.

Въпреки това Лавров предупреждава, че "Арктика не е територия на Северноатлантическия алианс", и заявява, че други държави, които не са арктически, като Китай и Индия, имат интереси там.

Сенаторът Дан Съливан е дълбоко загрижен за ситуацията, като отбелязва значително нарастване на мащаба и честотата на руската и китайската военна дейност в региона. Съливан, който лобира пред военните лидери за модернизиране на военната инфраструктура на Аляска, подчертава, че е важно да се противопоставим на "агресивните действия на авторитарните режими".

"Темпото се е повишило много", заявява в интервю старшият член на сенатската комисия по въоръжените сили. "Броят на средствата се е увеличил значително. Руснаците използват въздушни, надводни и подземни сили, но те го правят в много по-голяма степен съвместно с Китай, отколкото някога са го правили. Те очевидно са ескалиращи".

През юли Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана прихвана руски и китайски бомбардировачи, летящи само на 321 км от брега на Аляска. Това бе първият случай, в който средства от двете държави са прихванати по време на съвместна операция, като самолетите излитаха от една и съща руска военновъздушна база.

Съливан отбелязва предизвикателството, свързано с разстоянието, тъй като американските изтребители е трябвало да стартират от авиобаза, отдалечена на около 1 609 км, като подчертава необходимостта от повече инфраструктура, която да подпомага по-бързата реакция.

Новите военни разположения и предупреждения на САЩ идват на фона на многократните прихващания на руски самолети за наблюдение в близост до въздушното пространство на САЩ и началото на мащабното китайско-руско учение в Японско море, наречено "Океан 2024", което включва десетки военни кораби и над 120 военни самолета.

На други места в региона около 130 войници от 11-та въздушнодесантна армия на САЩ и 1-ва и 3-та многонационална оперативна група изпратиха части в Шемя на Алеутските острови, които са под контрола на САЩ, на около 1 931 км западно от Анкъридж като част от предварително планирано учение, което придоби ново значение в битката за разполагане в региона.

Разполагането но военни сили включва високомобилна артилерийска ракетна система, изтеглена от съвместната база Lewis-McChord във Вашингтон, и радари за проследяване на въздушни заплахи.

Ескадреният миноносец Sterett, който в началото на месеца напусна родното си пристанище в Сан Диего, тази седмица влезе в рядко използваното пристанище в Дъч Харбър, на около 1 770 км югозападно от Анкъридж на Алеутските острови, докато патрулира в Берингово море.

Говорител на Северното командване на САЩ е изпратил по електронната поща изявление, в което се посочва, че разрушителят е "разположен в подкрепа на мисията за морска национална отбрана на Северното командване на САЩ в отговор на известните руски учения в този регион".

Заплахата от страна на руските сили продължава да се развива. На 15 септември катерът на бреговата охрана на САЩ Stratton откри четири руски военни кораба, включително подводници и фрегати, на 91 км северозападно от Пойнт Хоуп, Аляска. Руските кораби останаха от руската страна на морската гранична линия, като същевременно преминаха на около 48 км навътре в изключителната икономическа зона на САЩ съгласно международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Кремъл постави България в нов черен списък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Слава на братска Русия! Бившата наша родина България е заменена в момента от американската колония Тикволандия! Смърт на Тикволандия! Да живее България!
135
1
 
5
 
! Отговори
Хи хи преди 57 минути
Слабо е натото, ето ние чакаме от наште съюзници 8 ф-ки, които вече толкова години не могат да ги направят, а сме ги платили на 100%. Толкова ще и помощта от нато ако ни нападнат, самолети ще видим през усукан макарон !
134
4
 
1
 
! Отговори
Гунди преди 1 час
Просия тръгнала с нато да се мери. Ха ха ха
133
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Готова е, да. Колкото бяха готови като нападнаха 25 пъти по-малка държава от 3 страни и две години и половина вече всеки ден превземат селца и паланки и дават жертви невиждани от ВСВ
132
2
 
2
 
! Отговори
Пoтю мазохист преди 2 часа
Като ядеш тукати от Нато веднъж, че вземе да ти хареса..
131
5
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 часа
Ох нямам търпение Русията да яде боя втори път за 3г.
130
3
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 часа
Ще изям НАТО и САЩ за 10 минути !
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ама тва в Арктика след като вземе Киев за три дни ли ще бъде?
128
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На кого му пука за какъв конфликт е готова хулиганската фашистка русия!
127
4
 
5
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 часа
Светът бавно но сигурно върви към края си. Жалкото е,че бетонните глави са готови за световно господство на всичко,дори и невинни хора,жени и деца заради своите болни амбиции. Само че ако пламне тази война няма на какво да бъдаг господари,а те ще се крият като мишки под земята до края на дните си от ядрената радиация.
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Пекин и Москва се сближават поради изолацията на всяка от страните от международната общност". Уникални "папагали" стевашата"медия"! Понеже са изолирани, за това всичко във вашите офиси е made in chaina!
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Смешните САЩ имат един единствен дизелов ледоразбивач от дребен тип и той е взет от Канада. Тръгнали да се завират в Арктика, че пък и ще се репчат на Русия във военно отношение? Другаде може и да им мине номера, но в Арктика Русия ще ги отнесе без да се напряга. Егати изсмуканите из пръстите твърдения в поредната пропагандистка статийка тука...
124
7
 
6
 
! Отговори
Нека си го кажем преди 3 часа
Путин погуби Русия
123
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Значи,след като " мнозинството" имащи право да са там,и щом " членуват" в " НАТО", а Русия НЕ.То тя трябва да се оттегли ли? -:) Аз мисля Че Няма да го направи!-:) И ще има зулуми там! -:)
122
2
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 часа
МОСАД БЛЕСНА КОТУ ГРАМОТЕВИЦА У ПУСТИНЯТА ! СКОРПИОНИТЕ НЕ СЕ ПЛАШАТ ОТ ГРАМОТЕВИЦИ !
121
2
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 часа
Е НЕМА ДРУГ ТААШАК САИТ ! У ДНЕФНИК Е СКУКА ! У ДРУГИТЕ Е УИРОПЕИЗКА ТРАГЕДИА !
120
2
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 часа
ПЕИЖАРИТЕ У ХЛАДИЛНИКА ЗАЕДНО С ЖИЕСЕМИТЕ !
119
2
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 часа
ОФЦА С МИНОЗ Е ПОЛВИН ОФЦА А ОФЦА С ПЛУЗ Е ОФЦА И ПОЛВИНА ДАЖЕ ДВЕ ! САМО ЕДНА КРАВА МОЕ А ИМА 200 ПЛУЗА ! АЕ ДНЕСКА ДАИ ПЛУЗИ НА ГЕИОВЕТЕ !
118
2
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 часа
До Анонимен 122 ЕИИ ГО ДНЕСКА ТРЕС У 220 ВОЛТИ !
117
3
 
2
 
! Отговори
До 122 преди 4 часа
Е не може да се сложат минуси само на един коментар за една минута бе тролеи, толкова ли сте "умни" ,че няма да си личи