Politico: Русия е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика

САЩ батрупва флот и сухопътни войски в Аляска
Обновена: 21 сеп 2024 17:50 | 21 сеп 2024 17:45, Инна Ангелова
153
Politico: Русия е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската армия постоянно увеличава присъствието си в близост до Аляска, разполагайки разрушител и армейско подразделение, въоръжено с ракетна система с далечен обсег на действие, докато напрежението се увеличава поради засилената военна активност на Русия и Китай в близост до бреговете на Аляска, пише американското издание Politico.

През последния месец разрушителят USS Sterett е изпратен към бреговете на Аляска в отговор на действащите в района руски военни кораби, армейски части са се приземили на отдалечен остров в Аляска, а ескадрили изтребители и други самолети, базирани в Аляска, са поставени в повишена готовност. Действията следват поредица от руски въздушни операции, които заобиколиха въздушното пространство на Аляска, и докато руски и китайски военни кораби провеждаха съвместни учения в Тихия океан близо до Япония.

Москва започна да разгръща своите сили в Индийско-тихоокеанския регион и Арктика, тъй като отношенията ѝ с Китай се задълбочават отчасти благодарение на войната в Украйна. До голяма степен без съюзници в Европа, с които да си партнират, руските кораби и самолети проведоха серия от мащабни учения в Тихия океан, тъй като Пекин и Москва се сближават поради изолацията на всяка от страните от международната общност, като се основават на икономическите връзки, предизвикани от международните санкции.

Външният министър на Русия предупреждава, че тя е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика, цитира “Фокус”.

"Виждаме, че НАТО засилва ученията, свързани с възможни кризи в Арктика“, заявява Сергей Лавров, според руските държавни медии, в коментар за документална поредица.

"Нашата страна е напълно готова да защитава интересите си във военно, политическо отношение и от гледна точка на отбранителните технологии", допълва той.

Арктика включва територии, принадлежащи на осем държави: Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Канада, САЩ, Исландия и Русия. Всички те, с изключение на Русия, са членове на НАТО.

Въпреки това Лавров предупреждава, че "Арктика не е територия на Северноатлантическия алианс", и заявява, че други държави, които не са арктически, като Китай и Индия, имат интереси там.

Сенаторът Дан Съливан е дълбоко загрижен за ситуацията, като отбелязва значително нарастване на мащаба и честотата на руската и китайската военна дейност в региона. Съливан, който лобира пред военните лидери за модернизиране на военната инфраструктура на Аляска, подчертава, че е важно да се противопоставим на "агресивните действия на авторитарните режими".

"Темпото се е повишило много", заявява в интервю старшият член на сенатската комисия по въоръжените сили. "Броят на средствата се е увеличил значително. Руснаците използват въздушни, надводни и подземни сили, но те го правят в много по-голяма степен съвместно с Китай, отколкото някога са го правили. Те очевидно са ескалиращи".

През юли Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана прихвана руски и китайски бомбардировачи, летящи само на 321 км от брега на Аляска. Това бе първият случай, в който средства от двете държави са прихванати по време на съвместна операция, като самолетите излитаха от една и съща руска военновъздушна база.

Съливан отбелязва предизвикателството, свързано с разстоянието, тъй като американските изтребители е трябвало да стартират от авиобаза, отдалечена на около 1 609 км, като подчертава необходимостта от повече инфраструктура, която да подпомага по-бързата реакция.

Новите военни разположения и предупреждения на САЩ идват на фона на многократните прихващания на руски самолети за наблюдение в близост до въздушното пространство на САЩ и началото на мащабното китайско-руско учение в Японско море, наречено "Океан 2024", което включва десетки военни кораби и над 120 военни самолета.

На други места в региона около 130 войници от 11-та въздушнодесантна армия на САЩ и 1-ва и 3-та многонационална оперативна група изпратиха части в Шемя на Алеутските острови, които са под контрола на САЩ, на около 1 931 км западно от Анкъридж като част от предварително планирано учение, което придоби ново значение в битката за разполагане в региона.

Разполагането но военни сили включва високомобилна артилерийска ракетна система, изтеглена от съвместната база Lewis-McChord във Вашингтон, и радари за проследяване на въздушни заплахи.

Ескадреният миноносец Sterett, който в началото на месеца напусна родното си пристанище в Сан Диего, тази седмица влезе в рядко използваното пристанище в Дъч Харбър, на около 1 770 км югозападно от Анкъридж на Алеутските острови, докато патрулира в Берингово море.

Говорител на Северното командване на САЩ е изпратил по електронната поща изявление, в което се посочва, че разрушителят е "разположен в подкрепа на мисията за морска национална отбрана на Северното командване на САЩ в отговор на известните руски учения в този регион".

Заплахата от страна на руските сили продължава да се развива. На 15 септември катерът на бреговата охрана на САЩ Stratton откри четири руски военни кораба, включително подводници и фрегати, на 91 км северозападно от Пойнт Хоуп, Аляска. Руските кораби останаха от руската страна на морската гранична линия, като същевременно преминаха на около 48 км навътре в изключителната икономическа зона на САЩ съгласно международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Кремъл постави България в нов черен списък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
7
 
! Отговори
Учения преди 6 часа
Океан-2024 със 120 кораба от които 115 китайски!
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Арктика е единственото място ,където руските сви.не могат ,да избягат и живеят ,след три месеца ..Монголия е заявила ,че няма да ги приеме...Сев.Корея ,също ...
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До Анонимен 10. Тия Фъ-шишнайсит при глобална ядрена война ше ти трябват колкото на комар бинокъл.
13
0
 
11
 
! Отговори
Руски и китайски преди 6 часа
военни кораби провеждат съвместни учения "Океан - 2024" в Тихия, Северния Ледовит, Индийския, Атлантическия океани и в Средиземно море.
12
14
 
3
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛ ТЪПУТИН преди 6 часа
ЦЕЛАТА ПЛАНЕТА Е МОЯ! ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ЧИЧКО АТОМ !
11
5
 
8
 
! Отговори
Хйсплескан преди 6 часа
Миналата седмица избегнахме реална ядрена война. Някои не забелязаха.
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Спокойно, като джентълмени, руснаците биха изчакали на колективния запад да му изъхне маникюра и чак после да влязат в бойни действия!
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
По смешно нещо ,не бях чел Руската първобитна армия ,не може да се бие с никой !!!! Дори с най - малките държави в ЕС , които имат десетки Ф16 и 18 ..С НАТО е огромна смешка...Все едно Москвич ,да победи Мерцедес ! Ха.ха..
8
7
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 часа
Пердахът който яде САТАНАто в Украйна, изглежда не е достатъчен за вразумяване на евроатлантическите кратунковци !
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До сащ-мощ и сила 6. Кво е туй ?
6
13
 
7
 
! Отговори
сащ-мощ и сила преди 6 часа
При активиране на "бърз глобален удар "Русия светва като коледна елха и става атракцион Йелоустоун 2
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Добре че сте сложили кавички в заглавието иначе щеше да е съвсем т.ъпизъм
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Хиляди слънца чакат да разцъфнат. Хиляди атомни прекрасни зарева, които да огреят луд..налото човечество. Чакаме. Това не се вижда всеки ден.
3
7
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 часа
Това ли е новия полюс на многополюсния руски мир?
2
3
 
8
 
! Отговори
Жавелин преди 6 часа
По смешни от "мизерниците" в тикволандия няма, с такива велики армии като бг и македонската, НАТО със сигурност ще победи в Арктика.
1
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Готова е точно колкото Киев за "три дня"Смешници!