Politico: Русия е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика

САЩ батрупва флот и сухопътни войски в Аляска
Обновена: 21 сеп 2024 17:50 | 21 сеп 2024 17:45, Инна Ангелова
159
Politico: Русия е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската армия постоянно увеличава присъствието си в близост до Аляска, разполагайки разрушител и армейско подразделение, въоръжено с ракетна система с далечен обсег на действие, докато напрежението се увеличава поради засилената военна активност на Русия и Китай в близост до бреговете на Аляска, пише американското издание Politico.

През последния месец разрушителят USS Sterett е изпратен към бреговете на Аляска в отговор на действащите в района руски военни кораби, армейски части са се приземили на отдалечен остров в Аляска, а ескадрили изтребители и други самолети, базирани в Аляска, са поставени в повишена готовност. Действията следват поредица от руски въздушни операции, които заобиколиха въздушното пространство на Аляска, и докато руски и китайски военни кораби провеждаха съвместни учения в Тихия океан близо до Япония.

Москва започна да разгръща своите сили в Индийско-тихоокеанския регион и Арктика, тъй като отношенията ѝ с Китай се задълбочават отчасти благодарение на войната в Украйна. До голяма степен без съюзници в Европа, с които да си партнират, руските кораби и самолети проведоха серия от мащабни учения в Тихия океан, тъй като Пекин и Москва се сближават поради изолацията на всяка от страните от международната общност, като се основават на икономическите връзки, предизвикани от международните санкции.

Външният министър на Русия предупреждава, че тя е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика, цитира “Фокус”.

"Виждаме, че НАТО засилва ученията, свързани с възможни кризи в Арктика“, заявява Сергей Лавров, според руските държавни медии, в коментар за документална поредица.

"Нашата страна е напълно готова да защитава интересите си във военно, политическо отношение и от гледна точка на отбранителните технологии", допълва той.

Арктика включва територии, принадлежащи на осем държави: Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Канада, САЩ, Исландия и Русия. Всички те, с изключение на Русия, са членове на НАТО.

Въпреки това Лавров предупреждава, че "Арктика не е територия на Северноатлантическия алианс", и заявява, че други държави, които не са арктически, като Китай и Индия, имат интереси там.

Сенаторът Дан Съливан е дълбоко загрижен за ситуацията, като отбелязва значително нарастване на мащаба и честотата на руската и китайската военна дейност в региона. Съливан, който лобира пред военните лидери за модернизиране на военната инфраструктура на Аляска, подчертава, че е важно да се противопоставим на "агресивните действия на авторитарните режими".

"Темпото се е повишило много", заявява в интервю старшият член на сенатската комисия по въоръжените сили. "Броят на средствата се е увеличил значително. Руснаците използват въздушни, надводни и подземни сили, но те го правят в много по-голяма степен съвместно с Китай, отколкото някога са го правили. Те очевидно са ескалиращи".

През юли Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана прихвана руски и китайски бомбардировачи, летящи само на 321 км от брега на Аляска. Това бе първият случай, в който средства от двете държави са прихванати по време на съвместна операция, като самолетите излитаха от една и съща руска военновъздушна база.

Съливан отбелязва предизвикателството, свързано с разстоянието, тъй като американските изтребители е трябвало да стартират от авиобаза, отдалечена на около 1 609 км, като подчертава необходимостта от повече инфраструктура, която да подпомага по-бързата реакция.

Новите военни разположения и предупреждения на САЩ идват на фона на многократните прихващания на руски самолети за наблюдение в близост до въздушното пространство на САЩ и началото на мащабното китайско-руско учение в Японско море, наречено "Океан 2024", което включва десетки военни кораби и над 120 военни самолета.

На други места в региона около 130 войници от 11-та въздушнодесантна армия на САЩ и 1-ва и 3-та многонационална оперативна група изпратиха части в Шемя на Алеутските острови, които са под контрола на САЩ, на около 1 931 км западно от Анкъридж като част от предварително планирано учение, което придоби ново значение в битката за разполагане в региона.

Разполагането но военни сили включва високомобилна артилерийска ракетна система, изтеглена от съвместната база Lewis-McChord във Вашингтон, и радари за проследяване на въздушни заплахи.

Ескадреният миноносец Sterett, който в началото на месеца напусна родното си пристанище в Сан Диего, тази седмица влезе в рядко използваното пристанище в Дъч Харбър, на около 1 770 км югозападно от Анкъридж на Алеутските острови, докато патрулира в Берингово море.

Говорител на Северното командване на САЩ е изпратил по електронната поща изявление, в което се посочва, че разрушителят е "разположен в подкрепа на мисията за морска национална отбрана на Северното командване на САЩ в отговор на известните руски учения в този регион".

Заплахата от страна на руските сили продължава да се развива. На 15 септември катерът на бреговата охрана на САЩ Stratton откри четири руски военни кораба, включително подводници и фрегати, на 91 км северозападно от Пойнт Хоуп, Аляска. Руските кораби останаха от руската страна на морската гранична линия, като същевременно преминаха на около 48 км навътре в изключителната икономическа зона на САЩ съгласно международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Русия
Кремъл постави България в нов черен списък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
А кво става с контранаступа, върнаха ли вече Крим? А с Курск какво става превзеха ли го вече? А има ли завърнали се от командировката към Курск, хахахахаха.
41
6
 
8
 
! Отговори
:) преди 8 часа
Само да припомня, че преди 3-4 години едни руски изтребители минаха покрай военен кораб на САЩ и тогава имаше *** се американски моряци и то буквално.... Не става въпрос коя държава е по-силна, просто янките имат техника, но нямат сърце...
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Ще паднат цените на имотите в Арктика
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Как ги прецакаха Укрите само. ХАХА. Да се смея ли, да плача ли? Вкараха ги във война,сваляха им звезди и накрая ги онодиха и захвърлиха като мръсно куче. Едно от многобройните доказателства ,че на САЩ не трябва да се вярва, не трябва и да съществуват защото са вредни за човешкия вид !!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Нерде аляска, нерде арктика!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Термоядрена срещу електронноядрена.....
36
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Последните седмици на из.рода Путин !!! След два месец целият свят ,ще празнува победата на Украйна над руските башибозушки войски .... Путин ,го чакат заслужено в Хага !!!
35
6
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 8 часа
Бегай на фронта мишка да помагаш на Урсите . Дават еднопосочни билети аххахахахахахахахахахах
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Успех на джеендърмените в самоубийствената им война срещу най-мощната термоядрена държава.
33
8
 
6
 
! Отговори
ЗЕЕЛНСКИ СМА4КА ПРо преди 8 часа
До до 22 кви пилци бе.. оръфлиак.. аххахаххХАХАХХАХАХАХхах СЛАВА УКРАИНЕ
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Да не почнат да гърмят пейджери в Русия и Китай?
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Атом! Атом! Атом! Няма да мирясат западните куучета без атом!
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Руснаците от толкова напъване всичките тези години, най-накрая се нас...ха през 2022. Лошото е, че външната тоалетна започна да прелива и скоро много ще се размирише из *едерацията.
29
5
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 8 часа
Ти не знаеш какво говориш ... те ги примамиха Ус*айнците и доброволците в Курск и ги избиват като пилци
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Като, за изваждането на Курск!
27
3
 
3
 
! Отговори
КРЕМ(А)нАЛ преди 8 часа
УИЛИА си иска АЛАСКА и 4аст ОТ КАНАДА.. запо4ва специална ВОЕНЕНА операциа в ААЛСКА
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
24 ти по добре отиди да гледаш някое научно популярно филмче по темата. Янките нямат свястни ледоразбивачи и редовно молят руснаците за помощ. Световнитите войни Канада имала кораб и пратила в ледовете край Аляска. Там си и останал и моряците измрели.
25
8
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 8 часа
САЩ и НАТО са сварени вече , остова да ги опечат
24
0
 
5
 
! Отговори
Отговор на Въпрос преди 8 часа
Защото Хегемонът вярва, че ще успее да извърши преврат в Русия, да свали Путин от власт, да го убие като Кадафи и оръжия няма да му потрябват.
23
3
 
7
 
! Отговори
Хйсплескан преди 8 часа
Да, НАТО се крепи на мощните армии на България и Македония. Те са добре скрити, не се виждат и от космоса. Путин не знае по кого да стреля. И докато се чуди де са българската и македонската армии, изотзадзе в Арктика го дебне деменцията. Понеже е деменция, забравил е къде е куфарчето с копчето. На помощ ще се притече цялото ЛГБТ общество с шарените найраци-от Антирка до Антарктида.