НАСА с процедура за изграждане на атомен реактор на Луната

Хората ще се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята
21 окт 2020 15:10, Елка Василева
33
НАСА с  процедура за изграждане на атомен реактор на Луната
Снимка: архив, БГНЕС

Създаването на енергосистема с използване на атомна енергия на Луната е необходимо, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята. Това заяви ръководителят на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

Директорът на НАСА проведе видеоконференция по време на подписването на меморандум за сътрудничество с министерството на енергетиката на САЩ.

"Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго", отбеляза Брайдънстайн.

Поради тази причина изграждането на атомна енергосистема ще бъде от съществено значение за усвояването на това небесно тяло.

Ръководителят на НАСА изтъкна и необходимостта от използването на атомната енергия за усвояването на Марс. "За да изпратим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", добави Брайдънстайн.

Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

По-рано беше съобщено, че е обявена обществена поръчка за изграждането на атомен реактор на Луната, предаде БНР. Името на победителя ще бъде обявено в началото на следващата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
12
 
! Отговори
МММ преди 3 години
Рота войници каца на Луната. Старшината ги строява и им обяснява:- Онзи кратер вляво от мен виждате ли го?- Да.- Там ще ни е спалното помещение. А онзи вдясно?- Да.- Там ще ни е консерваторията. А онзи зад мен?- Да.- Там ще ни е обсерваторията. Някакви въпроси?Редник Иванов:- Разрешете да запитам.- Казвай, Иванов!- Спалното помещение е ясно - там ще спим, консерваторията е ясна - там ще си държим консервите, но за какво ни е обсерватория?- ***, вие да не искате цялата Луна да обсерете!
8
5
 
7
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
Като гледам как осрахме прекрасната си планета Земя,която Бог е създал като малко райско кътче,чудя се-какво ли са намислили тези ***.
7
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
през деня на луната е 120 градуса - правят соларни панели и жулят яко ток от тях (по европроект, могат да вземат пример от БГ куфарните бизнесмени)вечер е -130 градуса, АЕЦА ще си бачка яко - взимат боката и руските каскети, по модел на Белене.
6
0
 
9
 
! Отговори
Хаябуса преди 3 години
Хм Китай, Индия, Японците, НАСА, ЕКА... голяма активизация по отношение на Луната. Върти се май една работа... да видим.
5
5
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Те руснаците и комунизма така строяха преди
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това сценарии за нов сериал по НВО ли е ?
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез и Луната ще окендзат. Не се спряха ей.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мармота и койота ще работят там, на луната, в реактора ...
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е ние ли ще построим реактор в България или НАСА на Луната?