Откритата у нас статуя е на божество на около 1800 години

Находката е в Хераклея Синтика
Обновена: 8 юли 2024 13:45 | 8 юли 2024 13:45, Инна Ангелова
6

При проучвания археолози откриха голяма мраморна статия с човешки ръст. Находката е в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Статуята е на божество и е много добре запазена. Археологът проф. Д-р Людмил Вагалински разказа пред “България сутрин” повече.

"Провеждахме поредната аварийна консервация на градежи, които сме разкрили още през 2018 г. Оглеждайки стените и насипа, забелязахме мраморна повърхност. Статуята е прекрасно запазена. Била е скрита от древните в края на IV век. Християнската религия е била единствената официална и езическите култове са били забранени, затова са я скрили. Затрупали са я с пръст, за да стигне до нас", коментира археологът.

Още по темата

Според Вагалински дясната ръка изглежда ампутирана над лакътя. И добавя, че това се е случило още в древността - отрязана е с инструмент, но не е ясно защо. Главата е запазена, тялото - също.

"Много хубаво попълнение е на Петричкия музей. Всичко, което сме разкрили - метал, керамика, камък, всичко сме го оставили само в Петричкия музей или на място. Не сме взимали нищо в София", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.
Той обясни, че изваждането на статуята е трудно, тъй като е в канала. Изчаква се финансирането да дойде в общината и оттам към археолозите.

"Статуята е създадена някъде във II век. Ще прецизираме нейната датировка, когато я обърнем. Тя е на около 1800 г. Скрита е около IV век. Очаквала ни е около 1600 г.", добави проф. Вагалински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лилито е пяла още тогава...!!! -))))
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това да не е като дневника дето намериха до Бургас уж от преди да има латинска писменост на латински? Чакам да извадите кораба на Ной от Свети Влас.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Археолозите са най-големите иманяри..
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно... древните са успели без мрънкане да я пренесат и скрият в канала, а нашите викат, че изваждането ще им е трудно и чакали финансиране.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Божеството е на 1800 години, така ли, некадърници?