С "Хавър" започва Галата на толерантността

Последният филм на финландския режисьор Аки Каурисмаки в Зала 1 на НДК
16 мар 2012 10:24, Петя Славова
0
С "Хавър" започва Галата на толерантността
Кадър от "Хавър". Снимка: София Филм Фест

 Последният филм на финландския режисьор Аки Каурисмаки "Хавър" ще е с прожекция на София Филм Фест. Може да го видим на 16 март от 20,00 часа в Зала 1 на НДК, където започва Галата на толерантността. Филмът е отличен с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло.

Програмата на 16 март продължава в кино „Люмиер“ от 16,30 часа е ще бъде представен филмът на Илиян Джевелеков „Love.net“. Сюжетът проследява паралелно историите на група персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства.

От 19,00 часа Андрей Кошак ви кани на прожекцията на филма си „Шоково състояние“. Действието се развива на Празникът на трудa, 1 май, 1986 г., в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник на годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова потресен, когато получава жилището, че изпада в амнезия и започва да сънува своя социалистически рай. Дванадесет години по-късно Петер излиза от амнезията, но действителността изцяло се е променила...

В 21,00 часа в рамките на инициативата София Филм Фест за учащи ви очаква международната премиера на филма на Ян Цвиткович „Архео“. Това е пътуването на трима души и една планета. Пътуване един към друг и към същността на нещата.

В 22,30 часа Душан Милич ще представи „Фолк“ – филм за млада провинциалистка с божествен глас, която идва в големия град с мечтата да стане най-голямата фолк звезда.

В 11,30 часа в Дома на киното вижте късометражия филм на Владимир Андонов „Олег Тянков – художникът живописец“ . Веднага след това е прожекцията на „Сънят на Адалберт“ на Габриел Ахим – още един от конкурентите в Международния конкурс. Благодарение на своя оптимизъм, опортюнизъм и живо чувство за хумор, непривлекателният Юлика балансира успешно в малкото пространство на своята свобода между постоянните претенции на вечно разтревожената си жена и различните капани в държавната служба.

„Куклата, Шишко и аз” и „Яловина” са филмите, които ви очакват в 14,00 часа. Продукцията на ФеликсЩинц е комично роуд муви за истинското приятелство и за целеустремеността. Във филма участват уникалните персонажи Бомбер, който е загубил работата си като куриер и решава да ограби бившия си шеф, и красивата сляпа французойка Европа, която разбира, че е бременна от случаен флирт с немец и заминава за Берлин да търси бащата. „Яловина” на Михайло Коцев е един от претендентите за наградата „Джеймисън” за най-добър български късометражен филм.

В 16,30 часа ще бъде представен филмът на Джафи Зин „Вълшебната долина”, част от Международния конкурс на фестивала. Когато в малко градче открият труп на млада жена, това е сигнал за началото на голяма мистерия, като тази в Туин Пийкс. Но не и в дебютния филм на режисьора Джафи Зин. Oбстоятелствата около смъртта на момичето сe изясняват доста бързо и така Зин има време да се огледа в други посоки…

От 18,30 часа ви очакват два български филма: късометражният претендент за наградата „Джеймисън“ – „Резерват „Северозапад“ на Пламен Николов и дебютния филм на Кристина Николова „Вяра, любов и уиски“, част от Международния конкурс. Това е разказ за млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел със саморазрушителни навици Вал. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът ù Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага, и обречената любов с Вал.

В 21,00 часа режисьорката Ангелина Никонова и актрисата Олга Диховичная ще представят филма „Портрет по здрач”. Главната героиня в него – Марина, е изнасилена от група милиционери, на които това очевидно не им е за пръв път. В желанието си за мъст тя открива главния сред тях – Андрей, и го проследява до апартамента му. Но изненадващо и за двамата, между тях започва връзка...

„Оргията на мъртвите“ на Стивън Х. Апостолоф започва в 23,30 часа. Боб и неговата приятелка Шърли катастрофират на тъмен път в близост до гробище. Лутайки се из него, те стават свидетели на странна оргия на мъртвите, водена от Императора на нощта и неговата прекрасна императрица. Пленени от слугите им, Боб и Шърли са завързани за колове. Каква ли съдба ги очаква?

„Космическа лаборатория“ с начален час 19,00 в Cinema City. Макар да носи името на 850-тонната космическа лаборатория, която излезе извън контрол и се разпадна на Земята, това е лек филм, на ръба с комерсиалното кино, уверено заснет от сценаристката и режисьорка Жюли Делпи. За четвъртия си режисьорски опит тя извиква спомените от детството си, за да ни разкаже с топлота и хумор, през очите на преждевременно развито 11-годишно момиче, за едно лятно събиране на голямата ù рода от 1979 г.

От 21,30 часа можете да гледате „Фауст“ на Александър Сокуров. Филмът разказва за абсурдността на живота в компанията на невъзможен демон, готов да изпълни всяка мечта на героя – не безплатно, разбира се. Като за начало трябва просто да забравите всичко, което помните от легендата за Фауст. Защото, какво е човешката душа, ако не най-малко изследваната територия?

В кино „Одеон“ от 18,30 часа Каталин Митулеску, Ада Кндееску и Даниел Митулеску ще представят филма „Любовникът“. Чаровен и с невинна бебешка физиономия, Лука съблазнява млади жени, за да ги продаде след това за проститутки. Когато обаче се влюбва в провинциалистката Вели, нещата започват да се променят. Но скоро миналото и дълговете застигат Лука и като повтаря неговата мантра „Сексът няма значение”, Вели започва да продава тялото си на познатите му, за да помогне на Лука да изплува.

„Ако искам да свиря, аз свиря“ на Флорин Шербан е сред румънските заглавия в програмата на 16-ия СФФ. Историята - на Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът се влюбва в социална работничка. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го завладяват. Как – вижте във 20,45 часа. Преди това Тудор Джурджу ще представи късометражния си филм „Супермен, Спайдърмен или Батман“.

От 18,30 часа във Френския институт Стефан Арсениевич ще представи филма „Октомври“. Това са седем истории, посветени на 10-aта годишнина от свалянето на Слободан Милошевич от власт, разказани от седeм режисьори, които по онова време са били тийнейджъри. Прожекцията е част от иницативата София Филм Фест за учащи.

В 21,00 часа започва „Враг“ на Деян Зечевич. Той фокусира вниманието върху малък инженерен взвод от сръбската армия, който чака сключването на Дейтънското споразумение за примирие в планините на Босна, недалеч от разрушена местна фабрика. В мазето ù взводът се натъква на мъж, който се представя за злия демиург, мечтаещ да покори видимия свят и душите на всички хора. В началото всички се присмиват на историята му, още повече, че той е бил пациент в болница за душевноболни. Но полека-лека най-лабилните от взвода започват да вярват на думите му.

„А нощем танцуват“ разказва документалната история на женски клан, в който изкуството на танца се предава от поколение на поколение. Филмът на Изабел Лавин и Стефан Тибо можете да гледате от 18,15 в Евро синема.

В 19,45 часа Варон Боникос ще ви разкаже „Историята на един мъж“ – модния дизайнер Озуалд Боутенг. Режисьорът започва да снима филма през 1998 г., но тогава животът на модния дизайнер се обръща с главата надолу, защото той преживява мъчителен развод и бизнесът му фалира. Снимките се проточват 12 години. През тях Боутенг е назначен за творчески директор на „Живанши”, участва в свое реалити шоу в САЩ и се жени за руска манекенка.

В „Да живеят противоположностите“ на Виктор Косаковски показва разликите, но и изненадващите прилики между четири точки, разположени в противоположните посоки на света. Прожекцията е от 21,45 часа.

От 18,30 часа във Военния клуб е българската гала премиера на дългоочаквания филм на Андрей Паунов – „Момчето, което беше цар”. Публиката в София ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнанническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни.

Още една кинопремиера ви очаква в 20,30 часа – „Град на мечти“ на Светослав Драганов. Това е документален филм за Димитровград и героите от първите редици от миналото и сега. Създаден, за да бъде символ на социалистическата идея, днес Димитровград е паметник на една отминала епоха и родно място на поп фолка – силиконовата поезия на нова България.

В Чешкия център от 19,00 часа ще имате възможност да се запознаете с проекта „Инстанбул експрес“ на „Nisi Masa”. Той обединява 45 млади кинематографисти, които само за месец обиколиха с влак 23 европейски града и заснеха 15 късометражни филма с финална гара Истанбул. В проекта участва българският режисьор Любомир Пешев, а сред „наставниците” е Андрей Паунов.

В 20,30 часа ще бъде показана селекция от най-добрите балкански късометражни филми.

Два филма от програма „Милениум“ ви очакват в 18,00 часа в Гьоте институт. „Грийн“ е женски орангутан - жертва на масовото изсичане на дървета и безогледното експлоатиране на природни ресурси от страна на човека. Едноименнният филм на Патрик Руксел е посветен на последните дни от живота на Грийн. „Снимане с мурси“ на Олисарали Олибуи и Бен Йънг е филм за едно от най-изолираните от света африкански племена – мурси. Киноразказът се води от един от членовете му Олисарали Олибуи, който в едната си ръка държи камера, а в другата – калашников.

В 20,00 часа е прожекцията на „Моят босоног приятел“. Главният герой в документалния филм на Сеон Гю Ли е Шалим, който спестява всяко петаче, за да може да си купи моторизирана рикша и да построи къща за семейството си. Влошаващото се здраве на жена му и сметките за продължителното ù и скъпо лечение, променят плановете му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари