Благодарение на "Капачки за бъдеще": Всички кувьози от миналия век у нас са сменени

Лазар Радков за трудностите в началото и успехите след упорития труд
Обновена: 29 юни 2024 12:56 | 29 юни 2024 11:48, Красимир Ангелов
106

"Кампанията тръгна от една предишна моя кампания, чиято цел беше да мотивираме колкото се може повече българи да бъдат физически активни. Данните на "Евростат" тогава показвахме, че все сме на последно място по физическа активност, а на първо място по сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите казват, че с повече физическа дейност, адекватна храна и по-малко пушене преждевременната смърт вследствие на заболяванията ще бъдат понижени". Това каза основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков в съботното издание на "България сутрин".

Той сподели, че всеки уикенд е имало тренировки в Южния парк.

"Тогава с трениращите си казахме: "Дайте да събираме капачки и ще ги използваме за нещо смислено". Тогава нямах представа кой ни ще изкупува тези капачки, каква е цената на пластмасата. Попитахме хората за какво да бъдат, тогава те казаха за кувьоз. Тогава още не знаех, че има такъв проблем. Май никой в държавата не знаеше, че в по-малките населени места, за които не се чува толкова, кувьозите на по 20-30 години, някои от тях не работеха", допълни Радков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че от края на 2017 година до края на 2019 година са успели да подменят кувьозите, които са от миналия век. Става въпрос за 22 болници.

"От началото на 2022 година в България няма болница, в която да има кувьоз от миналия век, което е постижение. През 2020 година започнахме да проучваме от каква друга техника имат нужда болниците. Тогава разбрахме, че и липсват специализирани детски линейки. И се заехме да се борим да осигурим детски линейки. През 2023 година направихме и проучване в училищата, разбрахме, че доста от учителите и учениците нямат реална подготовка какво да правят в случай на бедствие, на нещастен случай. Стартирахме обучение по училищата", разкри основателят на "Капачки за бъдеще" в рубриката "Вдъхновителите".

А от миналата година в област Стара Загора и област Пазарджик е започната кампания за профилактични прегледи в селата, където няма медицинско лице.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Общество
Стартира регистрацията на делегатите на Патриаршеския църковен събор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А какво стана със камиона на "Капачки за Леопарди" заедно със главния организатор на кампанията ? Нещо май беше изпарен в степите на Донбас от "Солнцепек" докато се опитваше да докара снаряди (капачки) за Укро Вермахта
92
0
 
2
 
! Отговори
Пффф, преди 1 ден
а капачки за Уссрайна 404 ще закарате ли пак, както предишния път?!? Щото на Зельоньй дрогар не му достигало пушечното месо и ще ви се зарадва да ви види...
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Наместо да вдигне 240 бесилки за дУпеттите , про ЗДИЯТ народ събира капачки, Е затова ще е на тоя хал милата ни Родина !!
90
0
 
6
 
! Отговори
У ЗДРАВНАТА КАСА... преди 1 ден
....всички са бивши служители на УБО И ДС, или техни деца и внуци---ЗАТОВА ТАМ КРАЖБИТЕ СА ПАРТИЙНО ЗАЩИТЕНИ...ХАХАХАААА....ГЛЕЙТЕ, КВО СТАВА С ДЕТСКАТА БОЛНИЦА ...И ТЕХНИТЕ СЕИРИ...ХАХАХАААА
89
1
 
5
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 ден
УКРАИНСКИ ДЕЦА ИМА И ЩЕ ИМА НА МОРЕТО --- ЗАЩОТО ЕС, ДАВА ПАРИ ЗА ТЯХ , А ВИЕ ВЪРТИТЕ ДАЛАВЕРИ С КАПАЧКИ И КРАДЕТЕ ПАРИ ОТ КАСИТЕ ЗА ЗДРАВЕ....ХАХАХА.....
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
АКО ОПТИМИСТИЧНО ДОПУСНЕМ,ЧЕ ЦЕНИ КУВЬОЗ - 50 000лв.;КИЛО КАПАЧКИ - 250бр.-0,5лв.;НАПИТКА 1 БУТИЛКА - 1лв.,ПОЛУЧАВАМЕ 1 КУВЬОЗ - 100 000кг. - 25 000 000 КАПАЧКИ ИЛИ АКО 50 000 ДАРЯТ ПО 1лв КУПУВАТ 1 КУВЬОЗ,АКО ГО ПРАВЯТ (1 ДЕН БЕЗ НАПИТКА СЕДМИЧНО х 50 СЕДМИЦИ) = 50 КУВЬОЗА/ГОД. А 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДАРЯВАЩИ КУПУВАТ 500 КУВЬОЗА/ГОД. ЗАЩО НИ ТРЯБВАТ 25 000 000 ЧОВЕКОПОКУПКИ И СЪБИРАНЕ НА КАПАЧКИ,КАТО МОЖЕ 50 000 ДА ДАДАТ ПО 1ЛЕВ НА СЕДМИЦА???
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пък мин. на туризма Спешно кани още украинчета на Безплатно бг море ! -трай овче стадо ,блей ,чъчкай в нета ......
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Властта краде, овцете събират капачки.Нооо.....овцата затова е овца. Пасе, преживя, доят я , стрижат я и после в транжорната.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо с капачки не храним укробоклука по морето.
84
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 ден
Това трябва да е задължение на държавата, но тук такава няма. Има територия и индивиди подвластни на чужди интереси, евроатлантиципунтамара, които дават като за световно на украйна, а пренебрегват нуждите на собствения си електорат. Разчитат, че началниците ще ги похвалят или поне няма да ги обвиняват в това, че не харесват ероатлантически ценности. А за грижа за кувьози никой отвън няма да им каже добра дума, нали.
83
1
 
13
 
! Отговори
Женя преди 1 ден
Народа да продължава да събира цветни капачки,за крадливи депутати и министри само шкафчета ,имоти,пачки!!!
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Точно пти Тодор живков ,бях дете със здравословен проблем , направиха чудеса хората , лекарства от Франция донесоха .Благодарен съм и съм жив и здрав .Никога няма да кажа ложа дума за социалистическа България , истинската моя държава .Целунал съм знамето на НРБ .
81
1
 
8
 
! Отговори
Дано преди 1 ден
Някой ден събираме капачки за политици в затвора!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Смешна ми е била винаги зле организирана
79
5
 
15
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 1 ден
При Тодор Живков, когато бяхме с Русия, нямаше такива дивотии като "капачки за бъдеще". При Тодор Живков нямаше чужденстранни инвеститори, и никой не инвестираше в България. При Тодор Живков Народна Република България имаше население 9 милиона. По официални данни на ООН и ЦРУ България преди 89та беше на 26 място в света по качество на стандарта на живот, 6-то място по качество на здравеопазване, 2-ро място за образовение.
78
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изхранване хиляди украинци,харизваме си оръжието и реакторите на Украйна,отказваме се от руските въглеводороди за сметка на по скъпи,ама иначе сме големи благодетели и филантропи!
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Лойко мутрата с чекеджетата колко капачки дари ?
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да помогнеш на дете е кауза,която заслужава адмирации.А тия,които сега недоволстват от политиците,защо не попитаха Боко,който 16 г.беше във властта-12 г.като премиер и 4 г.кмет,защо не закупи кувьози за децата?При това сестра му работи в нано отделение,точно при недоносените бебета,които се нуждаят от кувьози.
75
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
опрощаваме 4 милиарда дълг на държавата с най много петрол в света, подаряваме ядрени реактори, теглим 30 милиарда долара за уестингхаус, поръчваме самолети за 10 милиарда които няма да видим, а умират дечица заради липса на ковиози и от лечими болести. майките просят за да лекуват децата си. приятелите на мутрата управляват активи за стотици милиони евро, карат лодки за по 30 40 милиона евро, овчиците чинно им слугуваме или бягаме по дойчистаня и други прокълнати от Бога места...
74
7
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 1 ден
Ти си безмозъчен.Когато си недоволен от политиците,излизаш и протестираш,а не драскаш по форумите.В Германия,една от най-богатите страни в Европа,хората,когато са си купили кутия с бисквити,вадят кутията и я оставят в магазина.Видях го с очите си.В Литва има пунктове за приемане на пластмасови бутилки,автоматизирани.Пускаш бутилките и ти връщат определена сума.А ние вечно недоволстваме.От всичко.