Ерве Шнайд представя в София „Детски истории” на Зигфрид

Монтажистът на Жан-Пиер Жьоне гостува на 16-ия София Филм Фест
Обновена: 18 мар 2012 16:30 | 18 мар 2012 16:26, Петя Славова
0
Ерве Шнайд представя в София „Детски истории” на Зигфрид
Снимка: София Филм Фест

Един от най-известните и уважавани монтажисти в съвременното кино Eрве Шнайд е роден на 12 май 1956 г. във Франция. Носител на множество награди, номиниран дори от Гилдията на американските монтажисти, както и за БАФТА, френският творец получава „Сезар” през 1992 г. за работата си в „Деликатесен” на Жан-Пиер Жьоне и Марк Каро.

След „Градът на изгубените деца” (1995) Жьоне и Шнайд са част от скромния френски екип на четвъртия филм от поредицата „Пришълецът” (1997). Жан-Пиер Жьоне разказва, че се е запознал с Ерве Шнайд на снимките на една реклама за зеленчукови консерви и двамата толкова си допаднали, че през следващите години работят заедно в почти всички реклами, няколкото музикални клипа и 6-те пълнометражни филма на Жьоне. Режисьорът на „Невероятната съдба на Амели Пулен” признава, че Ерве Шнайд е единственият, на когото би поверил завършването на свой филм.

Ерве Шнайд монтира филмите на именити режисьори като Ларс Фон Триер („Европа”, 1991), Майк Фигис („The Browning Version”, 1994), Биле Аугуст („Goodbye Bafana”, 2006), Жан-Жак Ано („Черно злато”, 2011), както и режисьорския дебют на Джони Деп („The Brave”, 1997). Освен с Жан-Пиер Жьоне, Шнайд поддържа дългогодишен професионален контакт и с други кинотворци като британската режисьорка Сали Потър, с която е работил по три филма, включително нашумелия „Орландо”, и с френския артист Зигфрид, чийто постоянен сътрудник е още от пълнометражния му дебют „Луиз (Втори дубъл)” (1998).

Ерве Шнайд и Зигфрид ще представят в рамките на 16-ия София Филм Фест новия си съвместен проект „Детски истории”.Гледайте утре от 21.45 ч. в Дома на киното с участието на Зигфрид

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари