Творците търсиха разрешаването на общи проблеми на форума ЮНЕСКО

На събитието присъстваше кметът на София Йорданка Фандъкова
18 мар 2012 16:38, Петя Славова
1
Творците търсиха разрешаването на общи проблеми на форума ЮНЕСКО
Снимка: София Филм Фест

В присъствието на кмета на София – Йорданка Фандъкова, зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев и зам.-генералния директор за културата на ЮНЕСКО – Франческо Бандарин и Стефан Китанов, вчера бе открит Международният форум „Визия за Балканите – творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа” в рамките на 16-ия София Филм Фест. Форумът, организиран с подкрепата на Столична община, съдържа три кръгли маси, посветени на темите кино, творчески подходи към градската среда и иновации във визуалните изкуства.

Първата кръгла маса беше под надслов: „Да поставим страната си на международната филмова карта – споделяне на опита от Югоизточна Европа” с участието на режисьора Камен Калев, режисьора и продуцент от Румъния Каталин МитулесТворци ку, продуцента Амра Бакшич Чамо от МФФ Сараево, режисьора и продуцент Тудор Джурджу, директор на МФФ Клуж, Ахмет Бояджиоглу, председател на Киноасоциацията в Анкара, продуцент и режисьор и директора на София Филм Фест Стефан Китанов.

След като разказаха накратко откъде са тръгнали като фестивали и докъде са стигнали, всички участващи в разговора споделиха общия проблем – държавните институции осъзнават присъствието им като културен фактор в съответните страни, но участват с твърде малко финансова подкрепа в организацията им. СФФ получава около 85 хил. лв. годишно общо от Министерството на културата и НФЦ. Другият основен проблем е привличането на повече зрители за независими и арт филми, включително на родните за всяка страна заглавия. Причините за това са няколко, но недостатъчно добре развитата разпространителска мрежа, върху която трябва да се работи, е една от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари