Едно напред, две назад в софийските забавачки

Нови правила за прием одобри Столичната община
Обновена: 24 фев 2011 13:12 | 24 фев 2011 13:09,
127
Едно напред, две назад в софийските забавачки
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София. Според промените родителите ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в
Столичната община, а не както досега - задължително и двамата.

Предимство ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца самостоятелна детска ясла

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения сред съветниците.

Според Стефан Иванов - общински съветник от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на
останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община.

Той предложи да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му беше отхвърлено от общинските съветници, след като тези от БСП, СДС, "Атака", НДСВ и СДС
гласуваха "за", а съветниците от ГЕРБ - "въздържал се".

"Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.

Още по темата
"Щях да съм много щастлива, ако не трябваше да компенсираме недостигът от детски градини, докато има такъв, каквито и да са правилата - те пак ще са несправедливи за някой", посочи още кметът.

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП предложи да се възложи на кмета на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.

Предложението на Бойчев беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха съветници от НДСВ.

Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.

По думите на Вили Лилков промяна в нормативната уредба трябва да се направи - за изграждането на частни детски градини, тъй като общината е стигнала предела по отношение на детските градини.

Според Владимир Кисьов дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.                             

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: детски градини София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DA TAM KADETO SI SE RODIL ,TAM STE SI VODISH OTROCETO NA DETSKA GRADINA-NA SELO.
125
0
 
1
 
! Отговори
Миа преди 13 години
И защо да трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини??? за да"да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата" ?!ей на тоова му се казва ОБРИЧАНЕ НА ДЕЦАТА ОЩЕ ВЪВ ВЪЗРАСТ, В КОЯТО НЕ МОГАТ ДА ВЗИМАТ САМОСТОЯТЕЛНО РЕШЕНИЯ ЗА СЕБЕ СИ!И ЗА ТОВА ВИЕ ГИ ОСЪЖДАТЕ ОТ МАЛКИ ?!всички, които са ЗА да си подписват оставките! Жалки егоисти! Мисленето ви не струва пукната пара!
124
1
 
0
 
! Отговори
чичо ти от луната преди 13 години
как може да имаме толкова ограничени политици?!?! какво значение има къде се е родил някой, ако живее там където живее??? хахахаха... а ако съм се родил на кораб какво?!
123
0
 
2
 
! Отговори
миличка преди 13 години
Детските градини трябва да са безплатни!Така е направил кмета на Виена, поинтерисувайте се защо! а е кмет от 20 години!!! надали е случайно .. и вижте на кое място за какво се класира тази европейска столица. Крайно време е да се взима не просто пример, а Добър пример!а за БГ трябва да съществуват занимални до 8ми клас и те да са безплатни!
122
0
 
0
 
! Отговори
един отпред.... преди 13 години
два отзад ! Да са живи , здрави и все така издръжливи майките!
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аре бегайте бее...Никакви забавачки!Като няма места-бабите за какво са? Само за телефонни измами ли?
120
1
 
0
 
! Отговори
Виктория преди 13 години
Комисията за защита от дискриминация обяви критерии 2 и 5 от общите критерии за дискриминационни. По ЗДОИ всеки може да провери подадената жалба и всякаква друга информация, събрана в хода на разглеждането й! Съветвам всички "потърпевши" да не се отказват, а да отстояват правата си, защото това са НАШИТЕ деца и няма как един общински съветник да решава съдбата му. Дерзайте, защото не сме РАЯ!
119
0
 
6
 
! Отговори
Въздържал се! преди 13 години
Съветниците от ГЕРБ са гласували с "въздържал се" Аз пък ще се въздържа от гласуване в тяхна полза на следващите избори :)))
118
1
 
9
 
! Отговори
Елмар преди 13 години
Напълно съм съгласна със Светльо,Какво се получава,моя приятелка живуща в кв.Хиподрума си води детете в Захарна Фабрика,там се е класирало,а родителите и са живяли в къща на Хиподрума.В една от градините в квартала всяка суртин един"господин"кото се вози в кола с тъмни стъкла и буркан си кара детето.Е за него няма ли частни детски градини,а е заел мястото на някое дете?
117
1
 
2
 
! Отговори
малей преди 13 години
Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.=====================================================Хубави неща говорят хората на Костов, а?
116
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
Правилата определящи кое дете ще се класира да влезе в детско заведение са колкото рестриктивни, толкова и дискриминиращи!! тоест не вършат работа. Просто трябва да се разкрият нови градини според населеността на даден район... Очевидно не могат да направят нищо и затова измислят нови и нови правила:(
115
0
 
5
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Ако, това стане в БГ 400 лв издръжка на едно дете! Ще се увеличи раждаемостта! Ще има пълни класове в училищата. Ще се намали броя на застаряващото поколение. Ще се отпуснат повече пари за градините и ще се отворят повече места за децата. Ще се увеличи щата на училищата и детските градини, а това означава увеличение на работните места и прочие.
114
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Коментара на 54 е много детайлен. Но в посочените страни издръжката на едно дете 400 лв. всеки месец, докато ти тук, ако си вземеш на месец 35 лв или по възможност в следващия. За база на сравнение изобщо не може и да става въпрос.
113
1
 
5
 
! Отговори
емо преди 13 години
На следващите избори за кмет - колкото повече гласове против фандъкова, толкова по-добре. Лапачи гнусни.
112
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Тези с работещите баби в детските градини много добре поне се знае че внуците ще бъдат приети на детска градина.
111
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Опаааа, поправка към коментар 107: За баба, работеща в детска градина на територията на СО се дават три (3!) точки! За сравнение в момента за допъолнителния критерий "двама работещи родители" или "семейството живее в същата община, в която е желаната ДГ" се дават 0.1 точка... Екстра! Честито на тия с бабите. А ние с гайдите, дето просто работим някъде другаде, традиционно ще го *%?!@%...
110
0
 
4
 
! Отговори
деца = стока преди 13 години
Предстои голям бизнес с детските градини, това е една неразработена все още пазарна ниша. Но вече всичко е разпределено и сега само се подгрява търсенето за да се влезе на по-висока цена.
109
3
 
10
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Според мен трябва да се махнат точките за деца на родители-учители, но задължително да се сложи по точка за това ако родителите са родени в София, все пак при така придошлия наплив на хора от провинцията е редно софиянци да имат малка привилегия, все пак не е нормално да не могат да запишат децата си в градината в която са били те и техните родители!!! Това с платените данъци също е добра идея.
108
0
 
2
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Дискриминация има навсякъде. За, това има много ощетени хора за сметка на други!И ,няма справедливост и отношение.
107
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Добре бе, общинари, да ви таковата... Що за обективен и важен критерий е "баба ми работи в детската градина", та дава цяла една точка и изстрелва детето най-отгоре на списъците. Бабата на моето дете като работи в Социално подпомагане, ние да не сме криви? Защо се правят, че няма един вагон *** критерии, които неизвестно за чие дете са писани персонално, ами се занимават с глупости?!