Едно напред, две назад в софийските забавачки

Нови правила за прием одобри Столичната община
Обновена: 24 фев 2011 13:12 | 24 фев 2011 13:09,
127
Едно напред, две назад в софийските забавачки
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София. Според промените родителите ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в
Столичната община, а не както досега - задължително и двамата.

Предимство ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца самостоятелна детска ясла

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения сред съветниците.

Според Стефан Иванов - общински съветник от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на
останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община.

Той предложи да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му беше отхвърлено от общинските съветници, след като тези от БСП, СДС, "Атака", НДСВ и СДС
гласуваха "за", а съветниците от ГЕРБ - "въздържал се".

"Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.

Още по темата
"Щях да съм много щастлива, ако не трябваше да компенсираме недостигът от детски градини, докато има такъв, каквито и да са правилата - те пак ще са несправедливи за някой", посочи още кметът.

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП предложи да се възложи на кмета на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.

Предложението на Бойчев беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха съветници от НДСВ.

Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.

По думите на Вили Лилков промяна в нормативната уредба трябва да се направи - за изграждането на частни детски градини, тъй като общината е стигнала предела по отношение на детските градини.

Според Владимир Кисьов дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.                             

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: детски градини София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 13 години
При комунизма Богаташа имаше нова прухосмукачка и цветен телевизор - това му беше голямото богаствоДе ти го комунизма - сега само пушилката от БМВ-то можеш да им дишаш
45
6
 
5
 
! Отговори
от 5 преди 13 години
До песоглавец:Аз и съпругата ми сме родени тук, селянино ***. Така че по-добре си затваряй беззъбата уста, щото от нея само мирише на джибри!
44
0
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 13 години
Като си толкова отверен/на дай имена и адреси на тези градини, че нещо не намирам такива, а относно парите що не се поинтересуваш как е в европа нали и ние сме в таз европа, ама май само по цени на комуналните услуги, нали държавата иска да няма демографски срив е трябва и тя да допринесе за това. А това дали богатите да плащат повече в градините, то тези които имат пари или жената не работи или детето е на частна градина, но няма значение за такива като теб слепи хора за реалноста в БГ
43
0
 
11
 
! Отговори
38 преди 13 години
Братче, това което го ядем отдавна не е от село, или поне не е от българското село.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая овца вместо да се хили, да хваща да строи детски градини, че ми писна да се бия с тоя и оня за едно пикливо място в ОДЗ-то! Хайде малко уважение към децата, все пак те са бъдещето на *** ни народ!!!!
41
6
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
Прави са от ДСБ, откъде накъде аз ще ви издържам децата ?
40
10
 
17
 
! Отговори
Песоглавец преди 13 години
ДО 5 **********Най- лесно ще си настаните децата по- родните ви места, където детските градини стоят празни, понеже всички се домъкнахте в София, че даже се и размножихте тук. Преди да нахлуете, нямаше проблеми нито с училищата, нито с детските градини. Сега като станахте толкова много гостите на столицата, нормално е да не достигат местата. Не стига, че не сте местни, ами и имате наглостта да проявявате претенции. В родните ви села има места бол, ходете си там.
39
1
 
5
 
! Отговори
ДО 34 преди 13 години
ТОЯ ЦЕНОРАЗПИС ЗА МОНАКО И ШВЕЙЦАРИЯ ЛИ Е??????ЗАЩОТО И ТАМ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ МАЛКО СКЪПО 8 ЛВ НА ЧАС
38
3
 
6
 
! Отговори
az преди 13 години
Алоооооо *** значи ние от провинцичта сме селяни всички така ли?А ВИЕ гражданино нима не ядете произведеното на село?Или няма да се съгласите с това ,че аз дишам отровата на лукойл,а парите отиват при вас.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 32:Отишъл си е, ама за будалите като теб. Реално нищо не се е променило - управляват ни същите ***, само дето се водим псевдо-демокрация, за да могат такива като теб да се радват, че няма комунизъм. Ама вие пак си избирайте БСП-то и Костов и ББ ... Те нямат нииииищо общо с комунизма, "вервайте ми" :D
36
7
 
2
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Училищата, детските градини и безплатното здравеопазване, отдавна трябваше да са забранени. Що за Шведски комунистически глупости.
35
2
 
2
 
! Отговори
пак 21 преди 13 години
който има пари - има деца, който няма пари - нямаестестествен подбор
34
1
 
6
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Бавачката върви от три до 8 лева на час! Според възрастта на децата. Колкото е по- малко детето, толкова повече се оскъпя. Ако се разхожда на вън се оскъпява още веднъж. Но, децата не израства в среда блика до неговата, сред децата! Което не е маловажно.
33
1
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Ами с кмет-селяндърка кво очаквате? Двругият път може някоя от Дивдедово да си докараме или направо ***, че да е ясно за кой ще се грижи.
32
0
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
комунизма си отиде 1989 година, ако не си забелязалтелевизията е цял ден и не свирят химнаТодор Живков и него го нямаотвори си прозореца да се проветриш
31
10
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
Прави са от СДС, децата на селянаните, само ако останат места, ама нали кметицата е от прованса.
30
3
 
2
 
! Отговори
ДО 23 преди 13 години
АЗ МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ КАК Е В ЧАСТНИТЕ ВИЕ АКЪЛ НЕ МИ ДАВАЙТЕ,МОЙТЕ ПЛЕМЕНИЦИ СА В ЧАСТНА ГРАДИНА И ЗА ДВАМАТА ОБЩО 600 ЛВ НА МЕСЕЦ
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Откакто ББ и Герпса на власт не мога да гледам *** и други производни на този иначе традиционен за българската кухня зеленччук.
28
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
21 - и аз казвам - стига с тоя комунизъм - да спрат издръжката на ***, които нищо не дават, но само вземат от тая държава, да спрат детските на гнуснявите им чаавета, а вместо това ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ !!!А щом държавата не може да осигури детски градини за децата на данъкоплатците, да ги освободи от данъци !!!
27
2
 
6
 
! Отговори
Олеее преди 13 години
Какъв комунизъм бе льольо! Отиди при психиатър и се застреляй! ***!