Едно напред, две назад в софийските забавачки

Нови правила за прием одобри Столичната община
Обновена: 24 фев 2011 13:12 | 24 фев 2011 13:09,
127
Едно напред, две назад в софийските забавачки
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София. Според промените родителите ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в
Столичната община, а не както досега - задължително и двамата.

Предимство ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца самостоятелна детска ясла

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения сред съветниците.

Според Стефан Иванов - общински съветник от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на
останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община.

Той предложи да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му беше отхвърлено от общинските съветници, след като тези от БСП, СДС, "Атака", НДСВ и СДС
гласуваха "за", а съветниците от ГЕРБ - "въздържал се".

"Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.

Още по темата
"Щях да съм много щастлива, ако не трябваше да компенсираме недостигът от детски градини, докато има такъв, каквито и да са правилата - те пак ще са несправедливи за някой", посочи още кметът.

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП предложи да се възложи на кмета на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.

Предложението на Бойчев беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха съветници от НДСВ.

Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.

По думите на Вили Лилков промяна в нормативната уредба трябва да се направи - за изграждането на частни детски градини, тъй като общината е стигнала предела по отношение на детските градини.

Според Владимир Кисьов дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.                             

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: детски градини София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
54 точно така преди 13 години
да увеличат детските, а детските градини да ги оставят на частната инициативаа на родителите дет децата са им на улицаат да им отнемат правата (знаете кои)
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И се почна.Тоя селянин, оня селянин. Стига бе хора. Не е важно къде си роден а манталитета който имаш. Не може в градове с население от 100 000 до 1 000 000 да запазиш маниера си на от населене място с 200 до 10 000 жители просто личното пространство е различно. А темата тука е подвеждаща по този начин се настройва населението да гласува по определен начин. По- добре питайте защо за 6 години управление ГЕРБ не са решили проблема който обявиха за преоритетен, а го ползват в машинации.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе пес кьорав, що реши че съм жена бе? Кое от "съпругата" ми не разбра???Ти ако си омъжен, аз не съм оженена :) *** льолав.Тъй като нищо не каза за баба ти от Врачанските села, приемам мълчанието ти за съгласие!Между другото, ти като един изискан и възпитан гражданин на столицата, сигурно не паркираш бричката си по градинки, тротоари и тревни площи, нали? :)
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАВИСИ КОЛКО Е ГОЛЯМО ДЕТЕТО,АКО Е ДО 2 ГОДИНКИ НОРМАЛНАТА МУ ИЗДРЪЖКА НА МЕСЕЦ Е ОТ 500 ЛВ НА ГОРЕ====ВЪТРЕ СА ВСИЧКО....ХРАНИ,ПАМПЕРСИ,МЕДЕЦИНСКИ ГРИЖИ,ДРЕШКИ И.Т.Н
62
0
 
5
 
! Отговори
Ideen преди 13 години
Аз предлагам нова инициатива, а именно "БАБА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ".Нали и без друго сме застаряваща нация с много пенсионери.Така и бабите ще са заети с нещо и нява да висят при личните лекари и освен това отпадат разходите на държавата и общината за детски градини.ХОРА ПОДКРЕПЕТЕ МЕ :)))))))
61
0
 
3
 
! Отговори
!!! преди 13 години
И, защо ви вкараха тестове и точки? Защото много семейства разполагат с доходи, където други, такива не могат да си ги позволят. Така, че не ривете много някои, хора с по- високо доходи, взимат места на деца, които родителите им не могат да си позволят частни детски градини! А, вие се борете с вятъра и вятърните мелници ,ако щете! Ако ли не на детегледачка, ако ли не вкъщи, при децата!
60
0
 
3
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
В момента плащам по 60 лв на месец такса за детето ми. Разликата се субсидира от общината.
59
1
 
6
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
С бюджет от МИЛИАРД И ТРИСТА МИЛИООНА, тия КРАДЦИ от обшината не могат да намерят пари за децата? ВЕРВАМЕ ИМ!
58
4
 
11
 
! Отговори
miramar преди 13 години
Едно хубаво предложение да има най-накрая, но то естествено няма да се приеме. Имам предвид, с предимство да се настаняват децата на родители, които са родени в София. Но как ще го приемат, като всички са от прованса. Не е нормално в група от 30 деца в градина в София, да има само 3, които реално са софианчета, защото и родителите им са такива. Това си е абсолютна дискриминация спрямо софийските деца. Ама на кой му пука.
57
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
Я кажи колко е издръжката на едно дете?Днес случайно чух че е 2000 лв. на година,а я сега кажи колко пари се плащат в софия на месец?
56
1
 
2
 
! Отговори
Песоглавец преди 13 години
ДО 45Начина, по който се изразяваш ясно показва, че си изключително нискоинтелигентна и примитивна. Ако наистина сте родом от София нямаше да имате проблеми с приема в детска градина. Пак ти казавам- по родните ви места детските градини стоят празни, така че се записвайте там.
55
0
 
6
 
! Отговори
ssd преди 13 години
Защо се карате и обиждате?Всяко дете трябва да е прибрано в дет.градина и този проблем да го реши правителството.Децата са бъдещето!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БГ ТРЯБВА ДА ИМА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ЗА ДА ИМА РАЖДАЕМОСТ..ПРИМЕР: ВИЖТЕ КАНАДА,ФРАНЦИЯ,НОРВЕГИЯ,ШВЕЦИЯ,ФИНЛАНДИЯ,ДАНИЯ И Т .НТУКА Е ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ СМЕСЕН С АНАРХИЗЪМ НА КРАЖБИА ОТНОСНО ГРАДИНКИТЕ ИМА ГУГАЛ,ТЪРСИШ И ГЛЕДАШ КВО ИСКАШ СЕГА ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ТЕБ ДА ТИ ДАВАМ ЛИНКОВЕ ЛИ?
53
0
 
7
 
! Отговори
софчо преди 13 години
софианци, несофианцивсички сме на едно дередже
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къв софиянец е песа бе, баба му 100% е дошла от Врачанските села.. Ама много му знае устата миризлива да приказва сега... ***!
51
1
 
7
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
До: azДа,ние ядем произведеното на село, но си го плащаме по реална цена. И след като столична община субсидира детските градини, то нека това да е за децата на тези които са платили данъците си на общината , а не на пришълци от Долно Уйново, например.
50
1
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Тия лицемерни изедници от СОС и от Кметството возят БЕЗПЛАТНО *** до "училищата" им - за това давата 120 хиляди лева - пари на данъкоплатците! На българите, които ще плащат повече за детска градина - ЧЕСТИТО - вие плащате и за развозването на ***!
49
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Като ви харесват гивезалъците по 500-600 лв и само си намирате поводи и оправдания си давайте парите за същите грижи, както в градините за по 40 лв. Защото програмата на учителите е една и също,както грижите и да ги научат нещо.И децата ви, няма да са по можещи и знаещи в училище от другите, които са били в нормални детски градини! Подготовката е една и съща, кой да го осъзнае.Най- лошото нещо за децата е да не бъдат отглеждани особенно в първите седем години в близката до тях среда!
48
6
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
До Песоглавец :Пак казвам света не се върти около София.Просто всички пари на нас от провинцията са при вас.А по принцип вие сте си по-големи селяни от нас.
47
4
 
8
 
! Отговори
ДО 40 преди 13 години
ПРАВ СИ СОФИЯНЕЦО ПРАВ СИАЗ НЕ СЪМ ОТ СОФИЯ АМА НЕ МИСЛЯ ЧЕ Е РЕДНО ВСИЧКИ ДА СЕ НАТРАПВАТ ТАМ ИЛИ ПЪК В ПЛОВДИВ.АМАН ОТ СЕЛЯЦИ.ДА СИ СТОЯТ ПО ТЯХНИТЕ РОДНИ МЕСТА И ТВА Е