Едно напред, две назад в софийските забавачки

Нови правила за прием одобри Столичната община
Обновена: 24 фев 2011 13:12 | 24 фев 2011 13:09,
127
Едно напред, две назад в софийските забавачки
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София. Според промените родителите ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в
Столичната община, а не както досега - задължително и двамата.

Предимство ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца самостоятелна детска ясла

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения сред съветниците.

Според Стефан Иванов - общински съветник от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на
останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община.

Той предложи да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му беше отхвърлено от общинските съветници, след като тези от БСП, СДС, "Атака", НДСВ и СДС
гласуваха "за", а съветниците от ГЕРБ - "въздържал се".

"Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.

Още по темата
"Щях да съм много щастлива, ако не трябваше да компенсираме недостигът от детски градини, докато има такъв, каквито и да са правилата - те пак ще са несправедливи за някой", посочи още кметът.

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП предложи да се възложи на кмета на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.

Предложението на Бойчев беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха съветници от НДСВ.

Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.

По думите на Вили Лилков промяна в нормативната уредба трябва да се направи - за изграждането на частни детски градини, тъй като общината е стигнала предела по отношение на детските градини.

Според Владимир Кисьов дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.                             

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: детски градини София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 13 години
Тя не може да реши проблема с палтото си ,ти за кучета питаш... Може да е хубаво и скъпо ,но пред камерите и фотоапаратите изглежда като ***. Изчистено палто ,без кожи и цветя ,далеч по- хубаво щеше да изглежда и да и стои! Даскалска работа ,ама не като тия дето ръка да им целуваш ,а като другите дето окепазиха България!
85
0
 
1
 
! Отговори
Ideen преди 13 години
Жалко никой не подкрепя идеята ми, а тя е много хубава.
84
1
 
14
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Повече дупки по пътищата! Повече улични кучета! Повече ***! По-малко паркове и градинки! Повече *** катуни! По-високи данъци и такси! Повече просяци по кръстовищата! ГАРАНТИРАНО ОТ ФАНДЪКОВА И ГЕРБ!
83
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
До 78.Тук си прав .Баба ти едно време само интелигенция е яла,а и я кажи ми ако са само интелигенти кой ще работи?
82
0
 
4
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Нещо хич не мога да схвана! Таксата за едно дете в градината е 60 лева на месец. В същото време няма пари за децата!
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я стига !! Как само преди десетина година имаше толкова детски градини ,че понеже децата намалявали и масово ги закриваха. Само в Толстой и Надежда 2 закриха три детски градини. Сега това е някаква лудост със записване и висене по нощите. Ами ,господа управляващи ,напишете с големи букви : " НЕ ИСКАМЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ!"
80
0
 
15
 
! Отговори
ALOO преди 13 години
Фандъкова!Как ще решиш проблема с глутниците?КУЧЕТАТА!!ПЕСОВЕТЕ!!Бойко!Ако има песове, няма да гласувам повече за ГЕРБ!
79
1
 
2
 
! Отговори
ДО 77 преди 13 години
ЯСНО Е 4Е И ТИ СИ ОТ 90 ТЕ % ЗА ЕЛЕМИНИРАНЕ
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ САМО ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА В БГ КАКТО Е БИЛО ПО ВЕРЕМЕТО НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ,АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ,КНЯГИНЯ МАРИЯ ЛУИЗА---В ОНЕЗИ ВРЕМЕНА БГ Е БИЛА НАРАВНО ПО БОГАТСТВА С ШВЕЙЦАРИЯ ДАНИЯ И .Т.Н
77
3
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
ако става въпрос за 90% по-лесно е теб да очистим
76
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
Тук си прав 1280 лв.от вашата община,но с парите които са взели от гърба на всички в България,защото както писах някъде,аз дишам въздуха на Лукойл,а София обира парите ,защото представителството е там.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко в тази държава се диктува от най-голямата мафия в България докторската мафия. Знаех си, че рано или късно ще спрат детето ми от детска градина щом не съм си платил здравните осигуровки. В същото време докторската мафия е впрегнала сили и власт да премахне магазините Лечител, които последно време станаха популярни и които спират паричния поток заделен за здраве да отива само при тях. В скоро време очаквам, за неплатени здравни осигуровки да дойдат да ме арестуват и да ме вкарат в затвора.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
71 - Ти от умните ли си или и ти подлежиш на избиване:))))))))))))))))))))
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 71:Като сложиш и ***, ти направо ни затри държавата бе :-)
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все пак е ГЕРБ! Какво искате! Крачка напред и две назад! Вече сме в 1950г:))))))
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА.....НЕ ЗНАМ КОЛКО СА СЕЛЯНИТЕ В БГ АМА ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ ЧЕ ИМА ДОСТА ЗА ИЗБИВАНЕ.......МИНИМУМ 90 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОЧИСТЯТ...ЧАЛГАРИ,ГЕРБЕРИ,КОМИНИСТИ,*** С УЖАСЕН МАНТАЛИТЕТ И ЛИПСА НА КУЛТУРА,КРАДЦИ,МАФИОТИ,***,БЪЛГАРИ С ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ И.Т.Н
70
7
 
2
 
! Отговори
Blake преди 13 години
А ако всички ние, дето не сме родени в скъпата ви София, почнем да НЕ си плащаме данъците тука, какво ще стане бе, ***? Нали ще умреш в ла*на???
69
2
 
2
 
! Отговори
КALT преди 13 години
Песоглавец е павиан нали? Много обичате да ругаете вашите сънародници. Аз знам кои са Софиянци, *** нямате нищо общо с тях. Аз съм селянин.
68
1
 
12
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Днес проблемът с детските градини е регионален - само за София! Изберете Фандъкова за президент! Направете проблема НАЦИОНАЛЕН!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още нещо песо ***. Първо си намери жена, после си родете дете и най-накрая ми давай мнение колко ми е лесно на мен да си вкарам детето в детска градина, става ли?А до тогава - седи и се напъвай по клавиатурата във форумите, явно там ти е силата. Само че за тая ти работа, пари никой няма да ти даде. Ама ти се прави на мъж, щом само от това ти става...