Гуми, кабели и дрехи в печките тровят въздуха на столичани

Недоволството може да прерасне и в бунт срещу гетата в София
69


Недоволството от мръсния въздух в столицата изкарва тази вечер в 19:00 ч. кварталите "Красна поляна", "Оборище", "Овча купел", "Западен парк", "Младост" и "Дружба" на протест.
Още по темата

Гражданите ще изискват от Столичната община поставянето на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха. За всеки от кварталите е определено различно място на протест, но ще се случват паралелно.

Основната цел е да покажат, че мръсният въздух не е проблем само на центъра на столицата, а на всички квартали.

Пред Bulgaria ON AIR протестиращите предложиха няколко начина за подобряване на качеството на въздуха в столицата: Да се използва повече градският транспорт, като се намали драстично цената на билета. Да се обявяват дни на безплатен градски транспорт, ако нивата на замърсяване са високи. Да се отпускат помощи за ток и газ, но не за твърди горива. Мобилните станции за измерване на чистотата на въздуха да се поставят на адекватни места. Повече залесяване и по-малко застрояване.

Не е изключено недоволството от отровния въздух да прерасне и в протест срещу гетата в София и по-специално "Виетнамските общежития", където масово се изгарят гуми, кабели и дрехи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В китайсите градове имат същия проблем, и там ли роми горят гуми? Не, не съм от БХК, причината е пренаселеността, не търсете под вола теле.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги бутат тия общежития и ромите да се връщат от където са дошли. При тази демографска криза ще тровят половин София с "културните" си особености.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам безплатно предложение за вас- измерете нивата на праховите частици във въздуха в дните на голамите празници, когато масово софиянци си отиват по родните села и сравните резултатите. Надявам се да видите проблема...Лек ден, помагаме с каквото можем....
18
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще кажеш че само в София има роми, които горят посочените нещd. Алооо, и в провинцияна ромите правят същото , но въздухът не e така мръсен.Друhа е причината и тя е ОЧЕВАДНА за мен, но не и за васD
17
1
 
12
 
! Отговори
европейски град преди 6 години
В европейските градове отдавна се събират на специални места опасните отпадъци като гуми, батерии, акумулатори, стари електроуреди и т.н. Всичко това е организирано от местната управа и има и глоби при неспазване на правилата. А у нас няма един такъв пункт за опасни отпадъци, нито глоби, нито нищо в посока предотвратяване на замърсяванията. Само измерват замърсяванията, след дъжд качулка, с измервания въздуха не се чисти, а трябва и акъл, не само приказки.
16
2
 
17
 
! Отговори
До До 6 преди 6 години
Преди време нямаше такова чудо. Нито гетата бяха толкова много, нито пък бяха толкова големи.Бай Тошо беше качил ромите на гърба ни и тогава - жилища с парно, евтино електричество, заплати за всекиго, макар и нищо да не прави или само да се мотае в краката на работещите.Сега разноските за жилище и отопление станаха доста по-големи и шведът предпочита да изяде и да изпие парите, които има, а вместо в нормално жилище да е в гето и да се топли с каквото му попадне, ако не може да открадне ток.
15
1
 
14
 
! Отговори
Освен протести, преди 6 години
да бъде подведен под съдебна отговорност онзи кмет, който не настани софиянци, чакащи от много години ред за общинско жилище, ами даде освободените от виетнамците общежития на роми, които бяха дошли от провинцията, където имаха собствени жилища. Тези роми изобщо не започнаха работа след настаняването им там, а започнаха да създават проблеми и така до днес.Защо ги питат дали искат да се върнат в провинцията?Нали там им дават по 10 дка земя за обработване, а в София повечето от тях са безделници!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
протестиращите да се оплачат на агоп саркисян
13
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 6 години
И какво ще помогне евтиният обществен транспорт? При тези стойности от 1600 мг фини прахови частици при максимално допустима среднодневна норма от 50 мкг (която да не се превишава повече от 35 пъти годишно), транспортът "замърсява" за около 10-15 мкг.
12
3
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Протестиращите явно не знаят какво да предложат, за да стане въздухът по-чист. Транспортът е пренебрежимо малък замърсител и даже напълно да спрат колите с ДВГ в София, чистотата на въздуха ще си остане същата, докато се гори какво ли не, най-вече през студените дни. В най-студените дни съотношението на замърсителите е горе-долу такова: използване на твърдо гориво : мръсни улици : МПС с ДВГ = 200:2:1
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно отговора от общината ще е колко са "загрижени" и как правят всичко за да ограничат автомобилите, а по отношение на *** ще се правят на не разбрали и ще си траят до последно.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ромите не са за пред хората е едно на ръка, но че и останалите не сме много по-добре също е факт. Живея в малък град и зимата сме на дърва, а комшията на гуми, пластмаса, и други такива, като за целта ги вади от контейнера за разделно събиране и аз много пъти като изпия бирата и рециклирам в печката.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви бунтове няма да има, софияндури са твърде страхливи за да тръгнат срещу ромската сг-ан, а пък и твърде апатични и безразлични за да променят нещо! Никога не биха могли да се организират, за разлика от ромите, които с едно обаждане по телефона: "можеш ли да ми пратиш малко момчета" и се изсипва цяла тумба, ако трябва да се саморазправи с някого! А властта или спи, или е тяхна
8
15
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Добре де, сякаш преди това е нямало роми и не са горели гуми, кабели и каквото им попадне, да не говорим за старите соцавтомобили и заводи. Просто сега доста от "софиянци" се усетиха, че въздухът е мръсен, а медиите, фирмите и екоорганизациите потриват доволно ръце от този факт. Няма как в котловинен град, особено от голям калибър, въздухът да е чист. За сравнение например Сливен, където също има много от контингента, вятърът издухва мръсотията в полето, където и без това им е кварталът.
7
11
 
1
 
! Отговори
Alow преди 6 години
Слава на Евроинтеграцията, слава на Аллах_
6
2
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
"Модерната" Европейска столица ...
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, 2, Десетилетието на ромското включване знаеш ли го?! Наскоро приключи. Десет години медиите нямаха право да споменават за ромския терор по селата, нито за проблемите с Виетнамските общежития, нито за менте-телковете, нито за ранни бракове или ромчета, които не ходят на училище. Глас в пустиня щяха да са протестите на хората тогава, защото никой нямаше да ги отрази.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-мръсен е въздуха в гетата и околните квартали. sofia.maps.luftdaten.info/#12/42.6805/23.3504И автомоболният трафик не е причината, защото замърсяването е само зимата. А колокото по-студено става, толково по-мръсен е въздуха
3
2
 
24
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Никога София не е била и няма да бъде столица от европейски вид. За жалост. ***, прашна, шумна, трудна за живеене.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Фандъчка в типично герберски стил да им шибне по една синя или зелена зона на протестиращите квартали. Хахахах.