Какъв е данъкът за колата на софиянец? Пресметнете сами

Платформата е на "Информационно обслужване"
Обновена: 3 яну 2020 13:27 | 3 яну 2020 11:43, Камелия Цветанова
109
Какъв е данъкът за колата на софиянец? Пресметнете сами
Снимка: Dnes.bg

След като Столичната община вдигна данъците за колите, пусна й сайт, на който можете да пресметнете какъв ще е новият ви налог.

"Информационно обслужване" АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна).

Под  индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.
• Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;
• Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.  

Чрез калкулатора всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му. Можете да проверите данъка на автомобила си ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: данъкСофиякола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази схема са я правили *** в Общината. Имаш намаление за стара кола защото е стара и в същото време увеличение за стара кола защото е неекологична. Ами да махнат зависимостта от годините и толкоз. Пък си мъчили мозъците и да правят някакви групи по години.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват пари за да може Фандъкова да се снима през 2 часа по медиите.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога най-накрая ще започнат и хората с джипове и скъпи коли да плащат данък? Масово скъпи возила се регистрират, като фирмени с цел транспорт и данъка е под 10 лв. Не може да си купиш кола за 100 000 лв и да плащаш 8 лв данък. Кой контролира дали тези коли се ползват по предназначение или просто се пести данък.
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По документ е евро 6 а в наличност каква е. Издухана пушеща щото някой и е резнал катализатора и е спечелил мангизи. Ало сеяндурите у бугарско нова кола имат само Мутрите. Всички останали са с 20 годишни баракуди.
69
8
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българин за колата си реве, като ром за коня си.Колата му създава илюзорното чувство за успех в живота.Гражданина на Виена има жилище за 500 -800 хил евра и кола не му трябва защото има перфектен градски транспорт и винаги може да вземе самолета за дълго пътуване.Генчо живее в панела обаче барнат ли му колата *** като прасе по Коледа. А ако комшия му спре "на мястото" налита на бой.Закарайте си колите в Стомана перник - ще ви олекне.
68
4
 
5
 
! Отговори
До 69 човек преди 4 години
В София средната възраст на колите е 11 години, средният пробег е около 5-10 пъти по-малък от колите в големите градове на Западна Европа, броят на автомобилите на 1000 човека от населението е около 60-70% от този в голямите градове в Западна Европа, а гъстотата на населението е между 2 и 20 пъти по-малка от големите градове в Западна Европа. Сумарно това означава, че в София средно на квадратен километър автомобилите изминават средно 20-30 пъти по-малко километри в сравнение с големите градове
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 69 човекВ допълнение - голяма част от старите коли са на метан или пропан бутан, изобщо не замърсяват.
66
1
 
21
 
! Отговори
До 69 човек преди 4 години
Това за най-замърсеният въздух в България е доста погрешно. Най-замърсен е само през част от годината с фини прахови частици, когато в печките забумтят гуми, въглища и т.н. При другите замърсители, сме доста добре, защото автомобилите в България замърсяват в пъти по-малко от автомобилите в западна Европа, защото са много по-малко, използват се много по-малко и България е с малка гъстота на населението, въпреки че автомобилите ни са по-стари. В София средната възраст на колитре е 11 години, средн
65
0
 
3
 
! Отговори
До: 68 преди 4 години
Бе остави ги бе!Господата от КАТ повече от това не могат да мислят.Няма да те разберат. Толкова си могат!
64
5
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 58Вярно е, че няма мърдане!Обаче мърдане няма от факта, че България ще си остане най-бедната държава в Европейския Съюз, с най-ниски доходи и най-замърсен въздух. Това няма да се промени и точно от това няма да има мърдане!Празен брашнен чувал като го тупаш, колко килограма брашно мислиш, че ще събереш от него?Старите мopги не само няма да намалеят, но и ще се увеличат по пътищата!И да имам пари да не съм изкyкypигал да си купя нова кола да си я тpoша по кaлпaвите пътища???
63
2
 
21
 
! Отговори
Ст@м@т преди 4 години
Както казах веднъж и на господата в КАТ - евростандарта не е даденост за целия живот на колата, това че е купена с евро 6 не означава че след 2 години пак е евро 6. Това трябва да се опредея всяка година на техническия преглед EKO-нормата (ако искат наистина да има ефект от това тяхно начинание). Когато си некадърен управник, най лесно е с увеличение на данъци да събираш пари.
62
0
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Ако искаха автомобилите, които замърсяват повече да плащат повече, щяха да сложат екологичния данък в акциза на горивата, а не като отстъпка в данък собственост, какъвто е Данък МПС и който се плаща независимо дали автомобила е изминал НУЛА километри или 1 милион километри за годината. За съжаление има и много заблудени овчици, които повярваха, че по-високия данък бил от грижа за чистотата на въздуха.
61
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение дали се кара една кола или не. Като не се кара седи някъде на общинско място и пречи. Намалението трябва да е за тези които имат гаражи. Когато колата ти е в гаража си е на твоя територия и не трябва да дължиш нищо на общината.
60
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте пак за ГЕРБ, роби....
59
0
 
22
 
! Отговори
Насакото Яката преди 4 години
Тия коли нали се карат и лятото, а нивото на замърсяване е високо все през зимата. Елементарно, Уотсън! Зимата се палят печки, климатици, парно!
58
10
 
13
 
! Отговори
сф преди 4 години
За да се повишат приходите от данък МПС трябва да се въведе дневна винетка за пребиваване в София в размер на 1 лв. Ако от провинцията си дошъл за ден - два, 1 - 2 лева не те събарят, но ако си тарикат от напр. Плевен, живееш в София, но колата ти е с Плевенска регисрация 365 лв. на година ще ти дойдат множко, та ще вземеш да си пререгистрираш автомобила по местоживеене и съответно да плащаш данък.
57
1
 
5
 
! Отговори
Atom преди 4 години
Некадърна работа този калкулатор поне да работеше ...
56
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопоДанъкът ми е увеличен точно 100 % а лъжливата кметичка да я попари врела водичка, язе пак нема да си купим нова количка!-Ще купиш, ще купиш. След някоя година като се забрани на е такива кaтили да влизат в центъра и да тровят хората с техните трошляци ще купите всичките нови коли. Няма мърдане.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Опс Да така за едни и същи автомобили в София и в провинцията има голяма разлика пък уж методиката за данъците е една. Защо така?
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе обяснето защо по този тук калкулатор за една и съща кола и години за едни и същи киловати в провинцията плащаме почти два пъти по скъпо н-р в Хасковска област отколкото в Софийска област.