Какъв е данъкът за колата на софиянец? Пресметнете сами

Платформата е на "Информационно обслужване"
Обновена: 3 яну 2020 13:27 | 3 яну 2020 11:43, Камелия Цветанова
109
Какъв е данъкът за колата на софиянец? Пресметнете сами
Снимка: Dnes.bg

След като Столичната община вдигна данъците за колите, пусна й сайт, на който можете да пресметнете какъв ще е новият ви налог.

"Информационно обслужване" АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна).

Под  индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.
• Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;
• Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.  

Чрез калкулатора всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му. Можете да проверите данъка на автомобила си ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: данъкСофиякола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ревете на изборите си правехте пас докато ония от маАлите гласува и ви я натресоха хайде сега плащайте.
52
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като караш 2000 на година продай таратайката и освободи мястото.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама за кой софиянец става дума - за този с регистрационни табели за София, или за пришълеца с бургаска регистрация(примерно), който се е заселил в София и не си ги сменя и си ги плаща по морски тарифи?
50
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят данък се е увеличил в ПЪТИ, а не както твърди лъжливата учителка по руски от Самоков.
49
1
 
20
 
! Отговори
redordead преди 4 години
да де, затова например в Германия данъкът е в цената на бензина - колкото повече сипваш и караш, толкова повече плащаш...
48
3
 
5
 
! Отговори
До47 преди 4 години
А една с Евро 5 изминаваща 2000 км. на година и една Евро 3, изминаваща 100 000?
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой замърсява повече? Една кола с Евро 5 изминаваща 100 хиляди км на година или кола с Евро 4 изминаваща 2 хиляди километра на година? Според ГЕРБ и останалите мафиоти, колата изминаваща 2000 км/година замърсява повече.
46
1
 
10
 
! Отговори
Опс преди 4 години
Защо пишете глупости проста справка за област София, община Столична автомобил над 20 години, без ЕКО категория, 74 киловата - данък 61,54 лв, за автомобил 0-5 години, Евро 6, 74 киловата - данък 36,76 лв. Може да е малка разликата в абсолютна стойност, но съществува, а в проценти са 67% по-нисък за втората. Друг е въпраса, че има галеми разлики в данъците между едни и същи автомобили в София и други градове.
45
2
 
11
 
! Отговори
сф преди 4 години
От две години работя на позиция с персонален служебен автомобил. Естествено си продадох личния. С 10 000 лв. съм напред и освен това нямам никакви разходи по придвижването си дори в лично време. Не мога да разбера хора с моето положение, които си държат личните коли да ръждясват, да им крадат чаркове по паркинга, че и данък да плащат ?!? Ако утре не съм на позиция с персонален служебен автомобил, пак ще си купя, но до тогава не ми е нужен.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данък МПС е данък собственост и би трябвало да е според застрахователната оценка на автомобила, евентуално с някаква отстъпка насърчаваща закупуването на нови автомобили. Колкото до замърсяването, то трябва да е част от цената на горивата и който кара повече, ще плаща повече, т.е. това трябва да е част от акциза и така е справедливо. Сега е някаква мешавица - по-новата кола има по-висок коефициент за възраст и по-нисък коефициент за Евро категория. С едната ръка взимат, а с другата дават.
43
1
 
20
 
! Отговори
redordead преди 4 години
минлата година влязох във филм да си обновя талона да ми включва евро категорията, защото така да нъкът ми падаше от 416 на 280, сега с ново преизчисление става 437:)А защо в екологичните категории не се включва дали колата е на газ или метан, защото в много държави това вдига еко категорията. Само че тук 50% от колите са на газ и ще ги удари в приходите, което показва, че на никой не му пука за екологията.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако говорим за екология и трябва да сме коректни независимо от възрастта на автомобила изминаващия повече километри съответно замърсява и амортизира много повече .
41
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета коментарите и се чудя тия които пишат за замърсяването на въздуха не разбраха ли, че на лентяите от общината изобщо не им пука за въздуха целта е да се приберат едни пари колкото повече, толкова по-добре. Отделен е въпроса каква част от замърсяването е заради колите.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпа кола Висок данък .Това е справедливо.Караш повече амортизираш повече замърсявъш плащаш повече това е.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо данъкът за коли по-стари от 20г е по-висок тук отколкото в Англия и Германия? Защо тук няма отстъпка за коли с LPG както там?
38
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените *** и русофилите, дето ревете, че данъка е висок, просто си купете руски коли. Те са по 60 коня и данъка им е стотинки. Какво купувате колите на загнилия капитализъм.
37
1
 
1
 
! Отговори
van преди 4 години
ЗА 2020 нали !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъкът може да се изчисли по-много просто и справедлив начин. Проверява се дали собственикът на колата непрекъснато плюе по програмистите или не. Ако е плювач му се слага хиляда лева данък и така.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, защо данъка е 65лв за 6-10г кола а на 0-5г кола е 100лв.Значи предпочитат и насърчават да има 6-10г повече коли ли? Поредната глупост ...
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом броят на колите расте, значи данъците са ниски.