Сметка за ток в стая на студентско общежитие - над 460 лв.

Високите сметки станаха често срещано явление
3 фев 2022 12:27, Петя Славова
93
Сметка за ток в стая на студентско общежитие - над 460 лв.
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на промишления ток засегна и студентите, които живеят в общежития. Така за февруари, студенти от УНСС са получили сметка за ток от 153,9 лв. на човек.

Като се умножи по три, колкото са обитателите на въпросната стая, сметката набъбва до 461,7 лв. месечен разход на помещение в студентското общежитие. Случаят не е единствен като този месец сметки за ток от около и над 300 лв. на стая са често срещано явление, казват от студентския съвет.

Още по темата

Причина за високите стойности на фактурите е фактът, че студентските общежития се третират като небитови потребители на електроенергия и студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

Пред БНТ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с министерството на образованието и министерството на енергетиката.

Студентите ще получат същите компенсации за скъпия ток като бизнеса за декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки, а следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Според Националното представителство на студентските съвети най-добрият вариант е студентите да бъдат третирани като битови потребители на електроенергия.

Д-р Саймън Кариуки, главен изследовател в Кенийския институт за медицински изследвания и водещ експерт по малария, заяви, че ваксината е променила правилата на играта.

"Показахме, че тази ваксина е безопасна и може да се поставя на малките африкански деца, които са най-засегнати от маларията", каза той. "Пилотното изпитване показа, че ваксината може да намали случаите на малария при малките деца в тези райони с почти 40%".

СЗО препоръча ваксината да се прилага в схема от четири дози за деца на възраст от пет месеца в райони с умерено до високо разпространение на малария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Тия маче само голи са ходили вътре. Може и сека вечер оргий да са правели. Печките до дупка, другото нещо пак в дупка.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почват да събират пластмасови капачки !!!!!
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студенти, ток и изведнъж - малария, ваксини... С това копи-пейст съвсем не ви бива... Срам И падение!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сигурно имат копачки за биткойни. За като студент в стаята имах една крушка, газово котлонче и радиото.
72
3
 
9
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 години
На младите ще има кажа една проста истина, която проверих лично в живота: Колкото се образовате повече в БГ университети, толкова ще бъдете по-бедни.Решението: Самообразование и самоквалифициране в тесни специалности като електроженист, ВиК майстор, дърводелец, електричар ви гарантира достойни приходи.
71
0
 
15
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Само аз и колегата по-долу ли забелязахме как статият започва със студентите в България и завършва с малария, хахахаха!
70
0
 
8
 
! Отговори
Малко ще спрат преди 2 години
Чалга заведенията , а дано ама надали !!! Ще изтърмчат родителите си за кеш ...и пак ще мятат гьобеци...просто младите поколения нямат грам свян и съчувствие....а и бъдеще !!!
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като протестирахте всеки ден миналата и поминалата година и искахте ПРОМЯНА, сега какво се оплаквате, че цените надминаха Западноевропейските. Плащайте и не ревете, че ви е скъпо, това е Промяната която трепетно очаквахте овчиции.
68
1
 
12
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Вече знаете къде е Орлов мост и къде са жълтите павета между трите институционални сгради. Айде сега отивате и спонтанно почвате да викате под прозорците на властта. Ако имате пари си купете и домати, яйца и рибешки глави и вътрешности и ако имате мерак може да помятате от тях по фасадите на сградите. Да сте спокойни, защото Премиера и Президента са адски толерантни към всички, които намерят за какво да протестират. Всеки протест я справедлив за тях. И никой няма да ви бие и влачи по паважите.
67
2
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Да одат да пасът овце, тогава ще са ЕКО.
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като включват, духалки, конвектори, котлони, кани за вода, хладилници и други ел.уреди.
65
2
 
9
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Няма язе да йм плащам на студенлята! Да отиват да бачкат, не да ми ходят само по барове и дискотеки. Или да си наемат апартаменти по 1000-1500лв и ще плащат по-малко ток. Ай сиктир
64
1
 
12
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
Еми, нали тожа искаха студентите? Къде е сега "пребитият" студент който орева телевизията. Върнал се е в Германия или там от където беше. Най - любимо ми е: идват , наакват се и си отиват :)
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като правиш често копи-пейст , (както обикновено се пишат статии ) поне поглеждай от време на време какаво си насътворила Петенце , че излагаш гилдията ...
62
1
 
1
 
! Отговори
Общ работник преди 2 години
Кристали - Студентски живот.mp3
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студентски живот, ах хубав живот
60
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си много бавен в главата да виждаш залеза на цивилизацията и да продължаваш да наливаш трудно изкараните пари на мама и тати в боклучарникът наричан Комунистическо образование със старческо академични самозванци. Образованието приключи още преди 2 години.Какво правят там още хора из тези общежития. Спестете парите си аз не бих платил една стотинка повече ни за образование ни за общежития ни за данъци ни мобилни оператори. До 1 година всичко ще се сгромоляса
59
4
 
9
 
! Отговори
Иво преди 2 години
А едно време топлото идваше от Топлофикация ... Тия младежи да не се отопляват с копачки?
58
4
 
8
 
! Отговори
На битака е студено преди 2 години
Студентите дето имат хазяй и са на свободна квартира някъде в столицата ТЕ на кого да се оплачат на арменския ТВ поп...?..
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без топлина няма учение и секс!