Да живееш в София е по-скъпо, отколкото в Букурещ, Будапеща и Рио де Жанейро

Мястото на столицата ни в класацията се дължи на високите цени на храните
11 юли 2022 19:35, Нели Христова
115
Да живееш в София е по-скъпо, отколкото в Букурещ, Будапеща и Рио де Жанейро
Снимка: БГНЕС

София се оказва град, в който е по-скъпо да се живее, отколкото в Букурещ, Будапеща, Варшава, Белград и дори от 6-милионния бразилски град Рио де Жанейро. Това показва поредното издание на класацията на сайта Numbeo, който събира данните за наемите, цените в ресторантите и в магазините и други подробности, нанасяни от самите потребители на сайта.

Българската столица се оказва на 341-о място по условия за живот от общо 510 града по света. С десетина места след нея, т.е. с по-добри условия, са столиците около нас, както и Рио де Жанейро. Също така градове като Мексико, Истанбул и други мегаполиси са още по-надолу в класацията, т.е. те са по-евтини. Според това подреждане най-скъпи за живот в света са Базел и Цюрих.

Освен София, в класацията влизат още два български града – Варна и Пловдив, но те са доста по-евтини и в подреждането попадат между полските градове Гдиня и Гданск, пишат от "24 часа".

Причината за това място на столицата се дължи на цените на хранителните стоки по магазините, защото наемите в София не се различават съществено от тези във Варшава, Букурещ и Будапеща, нито разходите за жилището. В Будапеща, ако се съди по тези резултати, цените в заведенията за хранене са доста по-ниски, отколкото в София.

Най-скъпите жилища в света са в Ню Йорк, показва още класацията. В топ 20 по цени на жилищата и стойност на наемите влизат почти изключително само американски градове, а най-скъпият европейски град по жилищни условия е Женева.

Най-евтините жилища изобщо в света са в Пешавар, Пакистан. Той е и най-евтин за хранене в заведение.

Посещението на заведение трябва да се избягва най-вече в Хамилтън, на Бурмудските острови, където това удоволствие излиза най-скъпо. Но веднага след него по този показател се нареждат 6 града в Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
7
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Много фантазьори тук Фантазирай си, но не знаеш, че по време на диктатурата, комунистите не разрешаваха човек да има повече от един апартамент. Който имаше му го вземаха и го продаваха на безценица предимно на активни борци против фашизма и капитализма( имаше и такива, децата им сега са най-големите капиталисти.) Така че няма как дядо ти да е имал 9 апартамента по време на соца.
74
4
 
10
 
! Отговори
Не ви завиждам преди 2 години
Не завиждам на хората, закупили имот на кредит.... честно. Отървавайте се по-скоро от това, ако питате мен, а аз ги разбирам доста.
73
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако мислите за децата си, купувайте във Владая, Рударци, Мърчаево, Кладница, поляните между Перник и София. Това ще струва десетки пъти повече след 50-60 години, когато Перник стане квартал на София.
72
5
 
4
 
! Отговори
Нека да ИМА преди 2 години
Преустроени телефонни кабинки из София вместо жетони за телефон да се пускат монетки в кабинката и вътре да има машина, която помага прилагането на евтаназия. Само евтаназията е разумният изход за всички бедстващи и мизеруващи българи станали обречени жертви на държавната система.
71
0
 
16
 
! Отговори
До И АЗ ДА СА ПОХВАЛ преди 2 години
Орлов Мост е едно от най-мръсните откъм въздух в София. Там и пари да ми дават не искам да живея...
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако те набара ДС-то няма да останеш без покрив. Проблема е че покрива ти ше е някой лагер на смъртта. Той Копейката нали това иска да върне
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не говорим, когато Държавна сигурност те надуши за проамериканска и прозападна ориентация, можеше и без покрив да останеш.
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите много имоти откраднаха и затвориха жертвите в лагери на смъртта.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОДАВАМ ПОЛОСКА ЗА ФОЛТСАВАГЕН ГОЛФ КАБРЙО ! ТОП ЕЦЕНА
66
4
 
2
 
! Отговори
Haha преди 2 години
Само да ти кажа, че реституцията е точно обратния процес на национализациатя, като последния е един от многото гнусни такива именно на комунизма. Ама явно диагоналката те души, а е ясно че без кислород в мозъка е трудно да се мисли, а и малкото ти трезва мисъл, коятое в затруднението да връщаш кредита за по-голям телевизор за шампионската лига тогава е разбираемо, че злобееш срещу имащите заслужено наследство.
65
3
 
13
 
! Отговори
Аз не разбирам преди 2 години
Аз не разбирам от имоти. Нещо не ме блазни тази идея да взема на кредит апартамент и да го изплащам 40-50 години. А и сега, като стане голямата депресия, всичко да ми вземат, и да ме изпъдят на улицата на минус. Повече ми харесва да съм на нула, демек средно с по 250 хиляди лева по-богат от масата хора в голямата депресия, която идва след 2-3 години
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, в ония години на социализма, масово се подаряваха жилища и коли на партийните другари, било то за особено заслуги за издигане престижа на БКП, било то за добра агентурна работа в Държавна сигурност. Пример: Бай Сергей Станишев с 3 подарени жилища от Тодор Живков, баща му все пак беше секретар на Околийския комитет
63
10
 
3
 
! Отговори
Много фантазьори тук преди 2 години
Дядо ми е бил първото IT в България и през 1979-та е купил 9 апартамента по 15 хиляди лева бройката с инвестиционна цел, защото е сметнал на компютъра, че след 50 години ще струват х50 и сега имаме 2 апартамента продадохме ей сега за 900 хиляди лева, да бе, честно
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реситутките, които живеят в подарени комунистически жилища, да не ми се гордеят, а да се засрамят!
61
0
 
13
 
! Отговори
гост преди 2 години
ЗА СОФИЯ , ВЯРНО Е . ----- ВАРНА , ОБАЧЕ Е ПО СКЪПА ОТ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ . ТАМ КОРУПЦИЯТА Е НА ПИЕДЕСТАЛ . КМЕТА Е НИКОЙ , НЯМА ГО , НИЩО НЕ ПРАВИ . ЦЕНТЪРА НА ВАРНА Е СЕЛСКИ БИТАК В НАЙ КУЛТУРНИЯ РАЙОН ОКОЛО ОПЕРА , ТЕАТЪР И ГРАДИНКИТЕ ПРЕПЪЛНЕНИ С АМБУЛАНТНИ ТЪРГОВЦИ , КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ , НЯМАТ КАСОВИ АПАРАТИ И НЕ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ДАНЪЦИ . СЕЛЕНИЯ .
60
1
 
6
 
! Отговори
Кое е скъпо? преди 2 години
Толкова много храна се изхвърля, че можеш да живееш само от кофите, за да нямаш никакви разходи. Това е избора на много хора тук.
59
4
 
3
 
! Отговори
ПП=ПРО**ТИ ПАРТИЗАНИ преди 2 години
ПП=БСП =ДБ........ ПРОМЕНИХА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ......... НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ - МИСЛЕТЕ...
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Живкото време цените на апартаментите също бяха скъпи, но само за БЕЗПАРТИЙНИТЕ ХОРА. Ония партийните им ги подаряваха, не ги купуваха, а обикновените хорица с години чакаха, ЗА ДА СИ ГО КУПЯТ И ТО
57
3
 
2
 
! Отговори
бай Даньо преди 2 години
Заглавието е още пълна глупост! Най важната цена във всяка държава са недвижимите имоти . За (изплащане или наем на ) недвижими имоти се дават повече пари през живота отколкото за храна , дрехи, коли , почивки .... а те недвижимите имоти в София са два пъти по евтини от Букурещ и Будапеща и три пъти от Рио .... ех къде е Рио , Ган4о!?
56
5
 
6
 
! Отговори
Пайнературата преди 2 години
По комунизъма моя дядо е бил много успяващ директор, комунистите нищо не са му взели, нито са го тероризирали, напротив. Изкарал е толкова много пари, че е накупил 3 апартамента в центъра на София - 1 за него и баба, 2 за баща ми и брат му. Сега един ни дава 1,2 милиона за 2-та апартамента, но ние не ги даваме, защото вуйчо казва, че цените ще се вдигнат поне двойно и по-добре да чакаме.