София увеличава туристическия данък?

Браншът е съгласен, но има условия
22 юли 2024 16:23, Инна Ангелова
7

На заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столичната община е предложено туристическият данък за столицата да се увеличи. Той е без промяна в последните 13 години и е символичен на фона на редица европейски дестинации.

"Таксата съществува до 2010 г., когато се превръща в данък. През 2011 г. данъкът е бил на върха на 3 лв. Законът за туризма ни дава възможността данъкът да бъде от 20 стотинки до 3 лв. Година по-късно този данък е намален. От 2012 г. той е в сегашните нива от 40 стотинки до 1,20 лв.", обясни директорът на Общинското предприятие "Туризъм" Антон Пенев в "България сутрин", като допълни, че думата "данък" плаши доста от политиците.

"Видяхме сериозен проблем. Отивайки в някоя от съседните ни дестинации, този данък е изведен отделно. Нещо, което в София, може би и в цялата ни страна, не е така уредено. Много от хотелиерите не практикуват, т.е. вкарват го вътре в цената. Получава се едно плащане на данък върху данък", посочи Пенев пред Bulgaria ON AIR.

Пенев посочи, че първата крачка към тези промени вече е направена. Данъкът се вдига от началото на следващата година

“Браншът е "за", но с условие. В два нюанса са. Законът на туризма ясно казва, че всички приходи от данък трябва да отидат за политики, свързани с туризма. Второто важно неща е браншът да участва активно", подчерта Пенев.

Какви ще бъдат приходите от вдигането на данъка?

"2,3 млн. лв. са приходите от 2023 г. от туристическия данък. Ако запазим нивата на туристите за 2025 г., ще съберем данък при новите ставки около 5,6 млн. лв. Реално вдигаме ставките с около 150%. София е една от дестинациите с най-добри събираемости. Има и некоректни платци навсякъде по света. Виждам проблем в регистрирането на местата за настаняване от клас Б - да започнат да си внасят туристическия данък", коментира още Пенев.

Той допълни, че през последните 4 години средната продължителност на престоя в столицата расте и вече е малко над два дни. Идват и за забавление, и за бизнес. Имаме още една среща с бранша в началото на септември. В следващите сесии трябва да бъде гласуван данъкът, уточни Пенев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Вдигайте...данъка....!!!И ние ще вдигнем калашника и ще ви пратим на майната си!!!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бях в чужбина да си купя обувки. Кацнах в София на летището и се разхождах по улиците из София докато стигна до автогарата, за да взема автобус до Стара Загора. Като отидох на автогарата забелязах, че обувките ми се изстрили от тия нови данъци и влязох бос в автобуса. Жена ми ме посрешна и ме запита: - Защо си бос? Къде ти са обувките? Похарчи толкова много пари за да отидеш в чужбина и да си ги кушиш? А аз застанах бос и отговорих: -Босовете в София са толкова много, че всичко в София ходи босо
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече всички искат да печелят от нищо. Данък електромер, водомер, сградна инсталация, дори в почивни бази искат пари за паркинг от работещите. Туристите реално навсякъде плащат този данък в зависимост колко звезди е хотела, но и той е странен. Алчността е всеобща.
4
5
 
4
 
! Отговори
Гол преди 1 месец
Боко е виновен! Трябваше да го вдигне още преди 10 години и сега София щеше да е Хонг Конг на балканите ;-)
3
1
 
4
 
! Отговори
пренасочване преди 1 месец
към Тирана и Букурещи, отдавна
2
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
така,така!...Не може иначе,зер половината свят напъва към София..
1
3
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Работен ден. 12.00 Минавам през топ центъра на сф , пресечка на Витошка..*** по кофите се е разтекъл уханно. Гази се в хубавкото. Някой ще помогне ли на васка да се намери . Или всичко е наред? Тя избирала ли си е сама една паста за зъби