Въпреки недоволството на жители и политици: Дърветата на "Опълченска" вече са в историята

Тома Белев обяви, че съжалява за кого е гласувал на изборите
Обновена: 4 сеп 2024 11:55 | 4 сеп 2024 11:52, Нели Христова
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки множеството протести на жителите на София през последните седмици, Столична Община все пак започна рязането на дърветата на ул. "Опълченска", за да може да разшири булеварда.

Още от сутринта жителите на района се оплакаха, че на мястото са се струпали полицаи, които пазят работниците.

"Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат да излязат. Голяма част от хората живеят в сградата отсреща", каза участничка в акцията на недоволство пред БНР.

Отстраняването на 39 огромни дървета предизвика сериозни дебати в обществото и сред политиците. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че колкото и да го боли, отсичането на зеленината е необходимо. В пост във Facebook вчера той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови дървета.

"След ремонта на ул. „Опълченска" районът ще стане по-сигурен, по-зелен, по-добре осветен и по-лесен за придвижване.  Проектът включва изграждане на нова канализация, подмяна на електрическата мрежа, разширяване на улицата, бус ленти, нови тротоари, LED осветление и засаждане на 103 нови дървета – удвоявайки броя на сегашните", пише той. А за зеленината обяснява:

"Грижим ли се за зеленината? Да. Искам да уверя, че проучихме всички варианти, за да запазим настоящите дървета без да пречим на изпълнението на проекта, който е от съществено значение за десетки хиляди граждани. За съжаление, няма как да ги запазим, но не просто ще ги възстановим, а и ще ги увеличим след ремонта. Разбираме колко са важни дърветата и зеленината за всички – те са важни и за нас. Въпреки че се налага да премахнем 39 дървета от едната страна на улицата, ще засадим 103 нови – не само по улицата, но и в близост до нея. Ще положим специални грижи за новозасадените дървета, за да сме сигурни, че няма да изсъхнат. Разбирам притесненията на гражданите. София няма добър опит с ремонтите през последните години. Затова в първия коментар прилагам документ с повече информация за проекта", написа той.

Но дори и досегашните съюзници на Терзиев, като Тома Белев, не са съгласни, че дърветата трбява да се одрежат:

"За първи път съжалявам за кой съм гласувал на изборите. Извинявам се на всички които съм подвел с подкрепата си за Васил Терзиев и Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София. Как не разбраха, че демокрацията не минава на гърба на полицаите.  За съжаление очаквам тежко застрояване на София с това некадърно управление. Ще се опитам да дам каквото мога да бъде преустановено", написа той във Facebook. А в по-ранен пост обясни защо отстраняването на дърветата е можело да бъде спряно.

"За да спра всякакви безсмислени дискусии по отношение коментарите ми свързани с Опълченска публикувам част от договора на Трейс със Столична община.

Общината може да прекрати договора и да не започва строителство, както и да го спре по всяко едно време заплащайки разходите до момента на изпълнителя.

Може, но не искаше и не иска. Анализирайки стигам до изводите, че нежеланието да се промени проекта и да се запазят дърветата по Опълченска може  да се дължи на три възможни причини:

- отговорните лица не разбират от инвестиционен процес;
- отговорните лица искат да има повече място за автомобили в града и по-малко дървета;
- отговорните лица много държат Трейс да получи 15 милиона от бюджета на общината.

Приемам предложения и за други причини ако намерите такива."

По думите му това, което Терзиев извършва в момента, е "политическо самоубийство".

Друг потребител във Facebook, Росен Василев, отбелязва, че не това е идеята, с която "Спаси София" са спечелили район "Възраждане": "Идеята, с която Спаси София печелеха симпатии преди да влязат във властта, беше за град с по-малко коли и повече зеленина. Ремонтът, който предвижда нови ленти за коли, и премахване на зеленина, е точно обратното."

В свое видео от вчера Антон Хекимян отбелязва, че на мястото на старите дървета трябва да бъдат засадени фиданки, но добавя, че ако властта се грижи за тях така, както тези зад НДК, които това лято изсъхнаха, то по-добре е да запазят старата растителност.

Хекимян отбеляза, че има много противоречия между ПП и "Спаси София", тъй като първоначално и двете защитавали проекта, докато Борис Бонев не заявил, че той все пак може да се коригира.

"А сега "спасителите" качват лъскави, цветни картинки, за да замажат политическия си гаф", казва Хекимян. "Истината е, че в тази отсечка задръствания и тапи не е имало. Не е имало и забавяне на градския транспорт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от София
В кадър: Сапьори под прозорците на Румен Радев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Старите дървета са опасни, съвсем нормално е през определен период от време в градска среда те да се отстраняват и на тяхно място да се засаждат нови дървета.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продължаваме Промяната!.....докато овцете пасат....
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде точно ще засядят дърветата, като след разширението, от пътното платно до сградите остава 1.5 м. тротоар. Ако посадиш там дърво, къде ще минават хората? А и короната на това дърво на 1 м. от сградата няма ли да влиза в прозорците на горните етажи?
43
6
 
4
 
! Отговори
Аре бегай преди 2 седмици
До 44. Какъв шум намалявали дърветата бре?! Я ела да видиш в нашия 15 метров кипарис пред прозореца колко птици има и какъв шум вдигат и как се.ра.т...
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия къде плачат за дървета, сигурно плачат и за мигранти и са готови групово да ги изнасилват и да износват тъмнидеца. Поколение, което по-добре да не се беше раждало.
41
9
 
8
 
! Отговори
Аман вече! преди 2 седмици
Да не говорим пък за живите Коледни елхи, колко десетки хиляди дървета се отсичат преди Коледа, за да ви мирише на свежа елха вкъщи? Та опряхге да ревете за десетина дръвчета, които ще бъдат подновени с нови?!
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой ви каза, че промяната ще е към по-добро? Промяната към по-лошо продължава.
39
4
 
6
 
! Отговори
и те така преди 2 седмици
тая с очилата много драматизъм вкарва бе , да не би под тея дървета да са я направили жена :) айде малко по сериозно да приемем нещата , щом пречат трябва да се махнат . не защитавам кмета и действията му !!! и още нещо , ако някой клон падне върху пешеходец или счупи прозорец на кооперация същите тези възмущаващи се ше са първите дето ше пищят че общината не си е свършила работата.
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Две сектантки с ментални отклонения протестирали и заради което трябвало да се спре ремонта на булеварда? Защо днес.бг смята, че всички жители на София трябва да са заложници на група сектанти и политици жадни за власт? Аз съм напълно съгласен да се отрежат колкото е необходимо дървета, за да има тази булевард съвременен вид, смятам че мнозинството софианци също са съгласни с това.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дърветата поне закриваха, грозните и олюпени хрушчовки от комунизма. Където и да розровиш в България все комунизъм изскача. Грозна картинка. Дружна да благодарим на другаря Ленин, Сталин, Димитров и Червенков.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да ни е честита поредната лента за коли! Интересно като свършат дърветата, тротоарите какво ще правим? Може би ще бутаме блоковете, за да може да влязат колите?
35
10
 
5
 
! Отговори
Голяма работа преди 2 седмици
Грозни соц дървета. В Испания по улиците палми, средиземноморски борове и прочие, красиви дървета не предизвикващи алергии!! Тия се хванали тук заедно с оня Хекимянката да ми реват за лепите.
34
1
 
13
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 2 седмици
В горите се изсичат хиляди дървета, някакви клоуни правят дроми за само 10 дървета, които ще бъдат подновени с нови и здрави!!!
33
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ- БСП МАФИЯ преди 2 седмици
Много добре ще е да се разширят няколко ключови булеварди около центъра , по които да минава тежкия трафик на града. Така се прави. Първо изграждаш инфраструктура, по която да минава основният трафик и после затваряш половината център за автомобили. Тогава ще видите хубави пешеходни зони, но нищо не става от ден до пладне. За 20 години грабене на Герб и леля Данче Бокова добре ви беше. Сега слушайте Хекимиян. А този Белев да се скрие и той
32
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Има дървета силно повредени поради суша и вече не са стабилни. Заради натиска на вятъра има сериозна опасност дърветата да паднат. Поради емисиите от дърветата на растителни остатъци, се получава изключително замърсяване: отводнителните шахти редовно се запушват; те и тротоарите трябва да бъдат почистени със значителни усилия. Ходете в парка, там има дървета!
31
3
 
4
 
! Отговори
Плачещите са преди 2 седмици
Зелените Избиратели на ППДБ, Избрали си сами - Маслото! ами - Плачете!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
вижте на stree view тротоарите в района. как се разминават двама души на някои места. Никога не съм харесвал и гласувал за спаси софия или терзиев. Но драмата е чисто политически създадена.
29
3
 
9
 
! Отговори
Да Отсечеш преди 2 седмици
МногоГодишно Дърво - трябва да е Равно на Убийство и да се наказва със Смъртна Присъда!
28
5
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Интересно как да се разшири булевардът без да се отрежат дърветата.Нали всички искаме да се придвижваме без задръствания.Отрязаните дървета ще бъдат заменени с други.А Тома Белев го дръжте далече.Заради него Витоша тъне в разруха и лифтовете не работят.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да започна с баналния въпрос.Защо решиха, че точно тези 10 дървета са голяма ценност, не тези които дървената мафия ежедневно сече ( и са на повече години)и не засажда нови. Защото в гората ще ги пребият, а тук ще ги дават по телевизията