Въпреки недоволството на жители и политици: Дърветата на "Опълченска" вече са в историята

Тома Белев обяви, че съжалява за кого е гласувал на изборите
Обновена: 4 сеп 2024 11:55 | 4 сеп 2024 11:52, Нели Христова
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки множеството протести на жителите на София през последните седмици, Столична Община все пак започна рязането на дърветата на ул. "Опълченска", за да може да разшири булеварда.

Още от сутринта жителите на района се оплакаха, че на мястото са се струпали полицаи, които пазят работниците.

"Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат да излязат. Голяма част от хората живеят в сградата отсреща", каза участничка в акцията на недоволство пред БНР.

Отстраняването на 39 огромни дървета предизвика сериозни дебати в обществото и сред политиците. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че колкото и да го боли, отсичането на зеленината е необходимо. В пост във Facebook вчера той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови дървета.

"След ремонта на ул. „Опълченска" районът ще стане по-сигурен, по-зелен, по-добре осветен и по-лесен за придвижване.  Проектът включва изграждане на нова канализация, подмяна на електрическата мрежа, разширяване на улицата, бус ленти, нови тротоари, LED осветление и засаждане на 103 нови дървета – удвоявайки броя на сегашните", пише той. А за зеленината обяснява:

"Грижим ли се за зеленината? Да. Искам да уверя, че проучихме всички варианти, за да запазим настоящите дървета без да пречим на изпълнението на проекта, който е от съществено значение за десетки хиляди граждани. За съжаление, няма как да ги запазим, но не просто ще ги възстановим, а и ще ги увеличим след ремонта. Разбираме колко са важни дърветата и зеленината за всички – те са важни и за нас. Въпреки че се налага да премахнем 39 дървета от едната страна на улицата, ще засадим 103 нови – не само по улицата, но и в близост до нея. Ще положим специални грижи за новозасадените дървета, за да сме сигурни, че няма да изсъхнат. Разбирам притесненията на гражданите. София няма добър опит с ремонтите през последните години. Затова в първия коментар прилагам документ с повече информация за проекта", написа той.

Но дори и досегашните съюзници на Терзиев, като Тома Белев, не са съгласни, че дърветата трбява да се одрежат:

"За първи път съжалявам за кой съм гласувал на изборите. Извинявам се на всички които съм подвел с подкрепата си за Васил Терзиев и Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София. Как не разбраха, че демокрацията не минава на гърба на полицаите.  За съжаление очаквам тежко застрояване на София с това некадърно управление. Ще се опитам да дам каквото мога да бъде преустановено", написа той във Facebook. А в по-ранен пост обясни защо отстраняването на дърветата е можело да бъде спряно.

"За да спра всякакви безсмислени дискусии по отношение коментарите ми свързани с Опълченска публикувам част от договора на Трейс със Столична община.

Общината може да прекрати договора и да не започва строителство, както и да го спре по всяко едно време заплащайки разходите до момента на изпълнителя.

Може, но не искаше и не иска. Анализирайки стигам до изводите, че нежеланието да се промени проекта и да се запазят дърветата по Опълченска може  да се дължи на три възможни причини:

- отговорните лица не разбират от инвестиционен процес;
- отговорните лица искат да има повече място за автомобили в града и по-малко дървета;
- отговорните лица много държат Трейс да получи 15 милиона от бюджета на общината.

Приемам предложения и за други причини ако намерите такива."

По думите му това, което Терзиев извършва в момента, е "политическо самоубийство".

Друг потребител във Facebook, Росен Василев, отбелязва, че не това е идеята, с която "Спаси София" са спечелили район "Възраждане": "Идеята, с която Спаси София печелеха симпатии преди да влязат във властта, беше за град с по-малко коли и повече зеленина. Ремонтът, който предвижда нови ленти за коли, и премахване на зеленина, е точно обратното."

В свое видео от вчера Антон Хекимян отбелязва, че на мястото на старите дървета трябва да бъдат засадени фиданки, но добавя, че ако властта се грижи за тях така, както тези зад НДК, които това лято изсъхнаха, то по-добре е да запазят старата растителност.

Хекимян отбеляза, че има много противоречия между ПП и "Спаси София", тъй като първоначално и двете защитавали проекта, докато Борис Бонев не заявил, че той все пак може да се коригира.

"А сега "спасителите" качват лъскави, цветни картинки, за да замажат политическия си гаф", казва Хекимян. "Истината е, че в тази отсечка задръствания и тапи не е имало. Не е имало и забавяне на градския транспорт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от София
В кадър: Сапьори под прозорците на Румен Радев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
20
 
! Отговори
ЦЕЦОЛИН преди 2 седмици
Представям си това ако се случваше по време на Фънди. Мис Бони щеше да се самообеси пред общината в знак на протест
65
3
 
19
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 2 седмици
Няма значение по каква причина се режат дърветата, това неминуемо води до покачване на температурата в градовете. После не се чудете защо навън е 40 градуса. Соларните панели по покривите също водят до покачване на температурата около тях.
64
2
 
12
 
! Отговори
wada преди 2 седмици
Васко Маслото, бейби!! Не искахте "комунистката", но избрахте най-Дс човека в България . Найс, а?
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като добре запознат с инфраструктурата на София,ще ви кажа,чи Опълченска е улица,обслужва.а 300х град предимно с каруци и магарета .Сега се прави Ринг,който да отпуши движението.Еми дърветата просто не са на мястото си .Друг е въпросът ще засадят ли нови . В това сме просто царе.
62
7
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 2 седмици
Защо никой не се интерсува за истинската причина за премахването на дърветата? А това е подземната инфраструктура, тръби и кабели които след специален преглед се вижда, че се компрометират от дълбоките корени на дърветата. И още нещо. Кой според вас ще тръгне да реже дървета и да влиза в конфликт заради 39 дървета? Да му се създава образ на жестокия дървосекач за бус ленти ? може кротко гербеджийски да си кротува , а като почнат течовете и отсекат дърветата , ВИК ще са виновни
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спаси София и Борис Бонев се продадоха на ПП
60
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зелените са контра на всеки проект. Първо протестират, блокират го, после муфтят за пари. Типично зелено изнудване, ама този път не им се получи. Сума ти проекти спряха за мини, заводи, кариери - после защо в провинцията нямало работа. Ами за това! Хората от тези региони после ми се влачат в София да си търсят работа, след като са спряли проект, който може да съживи региона. Като ми дойде някой такъв на интервю за работа направо го гоня.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Атом или силен земетръс трябва за гетото! Известно време след това дърветата сами ще си порастнат отново!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи ако се съберем десет човека с плакати да протестираме, това означава че има масово недоволство и нашите искания трябва да се изпълнят?
57
0
 
5
 
! Отговори
Терзиев преди 2 седмици
Промяната е факт !
56
2
 
9
 
! Отговори
Кмета Терзиев преди 2 седмици
Искахте ме, ето ме.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Митака 47 : Това би го казал някой, който не може да си позволи да притежава автомобил.
54
1
 
4
 
! Отговори
Компетентен преди 2 седмици
Строителни мерки. Дори ако се планират строителни работи, дърветата не винаги могат да бъдат запазени!!! В този случай изсичането на дървета трябва да бъде поискано от отдел Климат, природа и околна среда. Органът може да поиска заместващо засаждане от заявителя.
53
2
 
9
 
! Отговори
007 преди 2 седмици
Тоя като иска да прави клипчета и да коментира защо не си остана в телевизията.Освен да пречат на всяко решение на кмета нищо друго не са направили до сега.
52
3
 
5
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 2 седмици
Щом са недоволни от рязането на дърветата, да им бутнат кооперациите и да оставят дърветата в средата на пътя!
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
айде у лево зелени сектанти. Тези тополи алергизират сума ти хора, като дойде пролет не се диша. Който иска дървета да си ходи (обратно) в гората (от която е хванат)
50
3
 
15
 
! Отговори
Стига сте ревали преди 2 седмици
Защо трябва да се секат дървета? Дърветата НЕ живеят вечно: те остаряват и накрая също умират. Падащи клони или падащи дървета могат сериозно да наранят хора или да причинят материални щети. Редовно се проверява популацията на дърветата и ако е необходимо се отсичат. Въпреки това се прилага строг стандарт за включване на дървета в списък. Проверяват се кореновата система, ствола дали е кух и изсъхнал, клоните дали са здрави!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Във СО са (пак) шайка престъпници ((
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кмета е прав, много селяни дойдоха в София и трябва да се разширява. Всяка селска ..... в автомобил и с телефон в ръка. Няма начин. Правилни действия на кмета. Селяните на следващите избори ще го махнат, но дотогава може да свърши много полезни неща.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И вас ще ви отсечем, управляващи. Последен път ви е, знаете го.