Португалия обърна Чехия с гол в добавеното време

Роналдо и Пепе записаха исторически рекорди
19 юни 2024 06:58, Александър Попов
12
Португалия обърна Чехия с гол в добавеното време
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франсиско Консейсао се разписа във втората минута на добавеното време и Португалия надви Чехия с 2:1 в исторически мач за Кристиано Роналдо и Пепе. Така европейските шампиони по футбол от 2016 се изравниха по точки с Турция на първото място в група F, след като по-рано днес южните съседи надвиха Грузия с 3:1.

Още с първия съдийски сигнал в този мач бяха подобрени два рекорда. Кристиано Роналдо стана първият футболист в историята с участие на шест европейски първенства, след като изведе португалците с лентата. Той дебютира на Евро 2004 и вече притежава три рекорда - по брой участия (6), по голове (14) и по мачове (25).

Бранителят Пепе пък се превърна в най-възрастния футболист с мач на еврофинали на 41 години и 113 дни. До момента рекордьор бе унгарският вратар Габор Кирай, който игра на 40 години и 86 дни при поражението от Белгия в осминафиналите на Евро 2016.

Португалците направиха първото чисто положение след половин час игра. Бруно Фернандеш изведе Кристиано Роналдо сам срещу вратаря и нападателят стреля, но Индржих Станек отрази удара му. Топката се върна на дъгата на наказателното поле и Витиня също опита да вкара, но стражът на чехите отново спаси.

Португалците се бяха настанили комфортно в чешката половина през първото полувреме, но си останаха с това положение, което щеше да бъде прегледано за потенциална засада на Роналдо. Частта завърши при нулево равенство.

Второто полувреме започна с нови две положения за Роналдо, които нападателят не успя да реализира, а чехите нанесоха големия си удар в 62-та минута. Владимир Цоуфал подаде на Лукаш Провод на границата на наказателното поле и халфът на Славия Прага изпрати топката с десния си крак покрай Диого Коща за 1:0.

Португалците отговориха шест минути по-късно и бързо върнаха равенството. Нуно Мендеш свали центриране във вратарското поле и Станек отби удара с плонж, но изпрати топката право в крака на Робин Хранак. Тя се върна към празната врата след рикошета и бранителят на Виктория Пилзен си отбеляза автогол.

Секунди по-късно Станек отрази далечен удар на Бернардо Силва, а в 81-та минута Томаш Соучек стреля покрай вратата на португалците. Малко преди края на редовното време пък Роналдо удари греда и появилият се като резерва Диого Жота вкара гол, но той бе отменен заради засада на капитана.

Друга резерва се превърна в големия герой за Португалия. Франсиско Консейсао се възползва от грешка на Хранак, който му заложи топката в близост до вратата на чехите след центриране и нападателят на Порто се разписа във втората минута на добавеното време за крайното 2:1. Той се появи в игра секунди по-рано.

Днес започва вторият рунд на европейското първенство с мачовете Хърватия срещу Албания, Германия срещу Унгария и Шотландия срещу Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ПортугалияЕвро 2024
Още от Спорт
Мбапе разгневи протежето на Марин льо Пен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Португалците цял мач се по-дпичква-ха, сякаш правеха тренировка за технически изпълнения. Чехите, с 10 каяка на терена, над 1.80, със силни ритници, си взеха своето срещу задрямалия Коща. Футболната логика беше чехите да паднат и тя се случи. Не е израз на някакво пристрастие, защото така става поне откакто гледаме мачове по ТВ, Еузебио, Колуна, Торес, вие не сте ги чували, но това е част от старото поколение на Португалия. Бития бит, и пр...
10
4
 
3
 
! Отговори
дяяяяяяяяяяяяяяяяяя преди 1 седмица
ще гледаме мача българия АЛБАНИЯ довечера
9
5
 
3
 
! Отговори
а така преди 1 седмица
Утре ще гледаме България как ще играе на европейско -сигурно ще сме много силни
8
7
 
2
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 седмица
Важното е че левчето дето сложих за победа ми донесе 50 стинки.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди втория гол имаше нарушение за минимум жълт картон срещу играч на Чехия. Съдията не го даде и в последвалата атака португалците отбелязаха. Това е първата съдийска аванта в подкрепа на фаворизиран отбор на ЕП,дано да е единствената,но се съмнявам...
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Португалия, много добър мач направиха! Направих голяма печалба от този мач, защото се доверих на прогнозите на този сайт, който е много успешен и имат отлична познаваемост:prognozi.free.bg
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цял мач гърч, много добра игра, просто понякога не влиза в и не влиза иначе чехите отиваха на 5чка.
4
8
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 седмица
Прехвалената португалска команда победи с автогол и асистенция на един карък чешки защитник. Само Бруно Фернандеш беше на ниво ,всички останали португалци бяха жалка картинка.
3
5
 
6
 
! Отговори
А преди 1 седмица
До Бай Дрън Няма ли причини да са "русофоби"?
2
9
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Щеше да ме е яд, ако чехите не бяха върли русофоби :)
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Овреме я пуснахте статията, само 8 часа след края на мача.