Баскетболистите на САЩ спечелиха пета поредна олимпийска титла

Звездният американски състав се наложи над домакините от Франция
11 авг 2024 09:07, Елка Василева
28
Баскетболистите на САЩ спечелиха пета поредна олимпийска титла
Снимка: БГНЕС

Мъжкият баскетболен отбор на САЩ спечели пета поредна и рекордна общо 17-а титла от Олимпийски игри. В повторение на финала от Игрите в Токио звездният американски състав се наложи над домакините от Франция с 98:87 (20:15, 29:24, 23:25, 26:21) в препълнената зала „Берси“ в битката за златото на Олимпиадата в Париж.

Франция остана със среброто и за общо четвърти път в историята си завърши на второ място на Олимпийски игри, като и в четирите случая губи именно от американците във финалния двубой.

„Петлите“ се бориха до последно и затрудниха именития си съперник, който обаче можеше да разчита на капитана си Стеф Къри. Именно дебютиралият на Олимпиада Къри имаше основна услуга тимът на САЩ да не изпусне мача от контрол в последните минути. Гардът реализира 24 точки, от които 8 тройки от 12 опита и добави 5 асистенции.

Двата състава започнаха много динамично финалната среща и след сравнително оспорвана първа четвърт, в която американците имаха леко превъзходство, те водеха с 20:15.

Силна серия на домакините от 10:4 за по-малко от три минути игра във втората част им донесе аванс от 25:24. Виктор Уембаняма, Гершон Ябуселе, Матю Стразел и Билал Кулибали се разписаха последователно за „петлите“ преди ЛеБрон Джеймс, Девин Букър и Стеф Къри да допринесат са преднина от 5 точки за американците при 32:27 в средата на периода. Тимът на САЩ дръпна с 40:33 след тройка на Кевин Дюрант, но с кош и фаул домакините пак се доближиха. Къри и Букър отговориха с точни стрелби, за да фиксират разлика от 10 точки - 46:36 при оставащи минута и половина от втората четвърт, а първото полувреме приключи при 49:41 в полза на американския състав.

С ефективната си стрелба от далечна дистанция Стеф Къри бе в основата на увеличаването на аванса на САЩ до 14 точки – 61:47 за три минути игра след паузата. Добро включване на Нандо де Коло и Виктор Уембаняма и няколко грешки на американците доведоха до скъсяване на дистанцията под 10 точки в средата на третата част, а тройка на Еван Фурние доближи Франция до 59:65. За кратко САЩ пак вдигна разликата до 11 точки, но нова тройка на Фурние и кош на Де Коло след грешка на Кевин Дюрант направи резултата 66:72 преди четвъртия период.

Дюрант и Држу Холидей вкараха от далечна дистанция за аванс от 11 точки за САЩ – 80:69 при оставащи седем минути, но Уембаняма от наказателната линия и Матиас Лесор не позволиха разликата да стане по-сериозна, а Кулибали се разписа за 74:82, намалявайки пасива на Франция до 8 точки в средата на последната част. Нови грешки на американците и кош на Нандо де Коло доближиха французите на 6 точки – 76:82 по-малко от четири минути преди края.

Ябуселе и Уембаняма бяха точни за 79:82 преди Стеф Къри да отбележи нова тройка за американския отбор. Кевин Дюрант бе фаулиран и впоследствие не сгреши, за да направи резултата 87:79 при оставащи две минути и 22 секунди. Последва размяна на няколко бързи кошове за съперниците, а Къри оформи поредица от общо три тройки в решителните моменти, давайки аванс от 93:84 за САЩ. Виктор Уембаняма отговори с тройка за „петлите“, намалявайки на 87:93 при оставащи 55 секунди, но Къри вкара четвъртата си поредна тройка, с което прекърши надеждите на домакините за потенциален обрат в края.

Извън 24-те точки на Стеф Къри, Кевин Дюрант, който спечели четвъртия си златен олимпийски медал, и Девин Букър допринесоха за успеха с по 15 точки. Дюрант добави 4 борби и 4 асистенции, а Букър – 6 борби и 3 асистенции. 39-годишният ЛеБрон Джеймс се включи с „дабъл-дабъл“ от 14 точки и 10 асистенции, а овладя и 6 борби. Той бе избран за Най-полезен играч на турнира в Париж.

20-годишният Виктор Уембаняма изигра силен мач за Франция и бе най-резултатен с 26 точки и 7 борби. Гершон Ябуселе добави 20 точки, а Нандо де Коло – 12.

В двубоя за третото място Сърбия победи световния шампион Германия с 93:83 (30:21, 16:17, 26:25, 21:20) и спечели бронзовите медали.


Класиране в топ 3 на олимпийския баскетболен турнир при мъжете:
1. САЩ
2. Франция
3. Сърбия
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Водещи мобилна
Кой е най-скъпоплатеният спортист на Олимпийските игри?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Интересно как в началните дни на игрите журналистите съвсем откровено си признаха, че откриването е меко казано скандално, условията за спортистите не са на очакваното ниво... И сега изведнъж-ГРАНДИОЗНО СЪБИТИЕ! НЯМА ДРУГА ТАКАВА ОЛИМПИАДА! Абе какво стана бе? Хонорарите ви ли вдигнаха, началниците ви ли ви нахокаха, политиците и винсе скараха? Какво изведнъж се промени, та стана най-добрата Олимпиада? Лицемерие и пропаганда! Това е истината! И грантове от ЕС!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Предвижда се изключване на европейския футбол и щангите от олимпийските игри, а на тяхно място ще включат бейзбол и американски футбол.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Леброн вече му белее брадата. Време е за пенсия!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 14- и какъв е извода? Значи ние сме си чиста проба диктатура сега, а не преди 40 години когато бяхме 5-ти в света по спечелени медали? И си много прав в разсъжденията си! Тогава имаше държава, грижеща се за населението си. Сега имаме правителства, робуващи на бизнеси и чужди интереси. Другите сме само МАТРИАЛ!!!
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 23 Ти унижаваш себе си и тази дето те е раждала когато сте двамцата голички в леглото. Други не можеш да унижиш.
22
3
 
9
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 4 седмици
Велик финал! Само поздравления за Франция за големия мач. Уемби го чака невероятна кариера. Никой обаче не искаше това злато повече от ЛеБрон и Кей Ди. ОГРОМНИ! За Къри нямам думи... баскетболен Олимп.
21
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 18 Путин показа на запада със зимната олимпиадата в Сочи, че Русия има пари колкото си искаш. За тази кирлива зимна олимпиада Путин пръсна 100 МИЛИАРДА долара. Това знаеш ли го? За една смееешна зимна олимпиада хвърля толкова пари. Какво остава пък да няма пари за много по-сериозни неща?
20
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Залата е била препълнена, за да видят французите на живо такива супер звезди от отбора на САЩ :))) Не вярвам някой да си е помислил, че Франция ще спечели срещу тази селекция :))) Американците са потренирали лекичко, така лежерно, да не се преуморяват кой знае колко и ще се приберат при истинските мачове и пари от НБА :)
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 19 Анаболите ли бяха в основата на успеха тогава дето рекорда на Стефка след цели 37 години го подобриха??? Искаш да кажеш че анаболите преди толкова време са били по- добри за да не могат толкова години да й подобрят рекорда? Кажи ве, разбирач?
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До16 . Като кажеш Бай Тошо , няма да ти сложи медал ш . По негово време от Бюджета се даваше най много за Балона и за Свирката. Това бе Спорта и Културата . Печатница Родина Работеше на високи Обороти . Парите се печатаха на едро . От 1978 г. та до финала на Социализма 1989г . България се чуваше само в Спорта. Анаболите бяха основата на успеха .
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия направи олимпиада в Сочи . С много усилия . Основното бе да се из фраска, да покаже , че и " Болшая и Могучая може. . Като западняците. Е хората видяха усилията и . Видяха , че нещо стана , но и нещо не е както трябва. Отчете се за пред Света .
16
10
 
2
 
! Отговори
Русия преди 4 седмици
Кинефа на цар Хасан Две, гущероравната Маймуня Княгиня и женския алжирец Имане Хелиф бой в клетка. "Изродиадата" и атлантическити картонени извращения за кеф на кинефите!!! България и целия цивилизован свят не трябва да участва в атлантическити наркомански игри. Ний сми тука да удостоверим американските зомбита като победители.
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 15 А ние при тоталитаризма на бай Тошо защо бяхме на 5-то или 6-то място в света по медали на Олимпиади, разбирач?
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Южна Корея е на 7 място по медали, Северна Корея на 68 място. Един народ, но половината с диктатура, половината в демокрация. От това по-ясно няма.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 9 Като попита оня "В кой век живееш?" се сетих за сценката в "Под прикритие" в първи сезон, когато хората на Джаро трябваше да правят с турци сделка с наркотици. И се събират в стаята и Косъма казва: "Не знам, но тия рязaнитe много ме дразнят" и Иво Андонов го поглежда и му казва:" Косъм, ти в кой век живееш бе? Не ни интересува дали са турци, араби, китайци. Ясно ли е, войводо?" Муахахахахаа...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 7 Мда, Леброн Джеймс е 100%-тов аматьор. Муахахахахахаа....откъде те изкопаха тебе ве???
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До9. Комерсиализиране е спорта в олимпиадата . И то е нормално . Да се провежда такова спортно съревнование се изискват средства. Но и професионален спортист за медал само няма да има възможност да участва . Трябва да си покрива разходите. А в една две три срещи на олимпиада това няма как да стане . И от социалистическите страни единствено Русия успя нещо като олимпиада да направи в Сочи. / за кусурите и , не ни запознаваха. Виждах ме и се траехме/
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 10 Не виждаш професионални спортисти на олимпиадата в тениса примерно??? А кой баба ми стана олимпийски шампион миналата седмица по тенис? А, извинявай, той Джокович не беше професионален спортист. А бе на колко ракия си ве?
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До9. Възможно е да се размива професионалния спорт от Олимпийския . Но в някой видове не виждам професионални спортисти . Например в бокса , тениса , футбола
8
8
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 4 седмици
В кой век живееш? Много отдавна олимпиадата се комерсиализира и олимпийските принципи бяха заменени с търгашеските. Ако не бъркам от олимпиадата в Барселона през 1992 година професионалистите изместиха аматьорите на олимпиадата. Затова вече и спортовете се сменят. Тези спортове, които не носят пари отпадат, а включва нови псевдо спортове носещи пари