Вижте как ще изглежда Терминал 3 на летище София

Той трбва да отвори врати през 2031 г.
10 сеп 2024 12:25, Александър Попов
40

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовата инвестиция в Терминал 3 на летище София ще зададе нови стандарти в индустрията и пътуването в Източна Европа. Това заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ – операторът на летището в София, при представянето на концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3 на аеропорта. По думите на Кабайеро мащабната трансформация и новият терминал ще превърнат летището в първото петзвездно регионално летище в Европа.

„Трансформацията на летище София ще играе решаваща роля в икономическото развитие на България“, посочи Кабайеро.

От изнесените данни стана известно, че повече от 1,2 млрд. лв. ще бъдат инвестирани по време на концесионния период, а 500 млн. лв. са предвидени за изграждане на новия Терминал 3. Това ще помогне на столичното летище да повиши капацитета си до 20 млн. пътници годишно.

„Летище София има потенциал да се превърне в ключов регионален хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ глобални дестинации и утвърждаващ България на международната авиационна карта“, посочи Хесус Кабайеро.

Той подчерта също, че новият терминал ще бъде с площ 65 хил. кв. м., ще бъде свързан с вече съществуващия Терминал 2, а концептуалният му дизайн е вдъхновен от природните пейзажи на България.

Терминал 3 ще бъде на няколко нива – за пристигащи и получаване на багаж, за заминаващи и проверка на сигурността, както и за връзка между полети. Така летището ще разполага с 34 изхода, споделени между терминали 2 и 3, което ще позволи ефективно управление на нарастващия брой пътници, стана известно от думите на Хесус Кабайеро.

Ключовите етапи в графика са: април 2026 г., докогато се очаква разрешение за строеж и април 2031 г., когато се очаква въвеждането в експлоатация.

На днешното представяне на концептуалния дизайни на новия терминал присъстваха също служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и Тиери До, председател и главен изпълнителен директор на „Меридиам“ (Meridiam), инвеститорът в „СОФ Кънект“./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: летище софиятерминал 3
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 дни
Трансформацията на летище София ще играе решаваща роля в икономическото развитие на България, посочи Кабайеро.....Е сега на въпросното обновено летище ще кацат през пет минути мераклии,готови да инвестират милиарди в заглъхналата ни икономика.Мечтии...
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Два терминала не стигат за да поемат потокът от "презадоволени" съграждани, които не могат да сварят да се изнесат от този евро-атлантически рай на изобилието, че трябва и трети.
37
0
 
3
 
! Отговори
ЩЕ, ЩЕ.... преди 6 дни
.....И КЬОРАВИЯ КАЗАЛ..."ЩЕ ВИДИМЕ".....КОГА ГО НАПРАЙТЕ ШЕ ГЛЕДАМЕ....ХА,ХАХАААА
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На кой му е потрябвал Т3? Сегашния Т2 обслжва по 2 полета на час (само 13-16ч има няколко повече). След 00ч няма транспорт (само такси), връзката с Т1 е подигравка. А да се борят за хъб е меко казано смях на фона на летището в Истамбул. Дори националния презвозвач не ползва ръкавите и преди доста години си разпродадоха слотовете, та дори и един свързващ полет няма.
35
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 6 дни
Летище Враждебна заслужава нов терминал.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Както и да изглежда, като отново ще работят само нареденца, все тая е.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хахахаха, това летище, дето в 23ч затварят Т1, та чак до сутринта, явно от претовареност.
32
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 6 дни
потресающ концептуален дизайн! ако го изпълнят 2031, ще е световен пример за най-модерните и съвременни летищни терминали в света...хахахах
31
0
 
9
 
! Отговори
Терминал дрън преди 6 дни
Да се спрат незабавно прелитанията ниско над града! Това го няма никъде. Трябва нова писта по-далеч от града и друга посока.
30
0
 
8
 
! Отговори
Извод преди 6 дни
Те хубаво искат да го направят, ама туристите искат ли в България да дойдат? Ако не, тогава това е не само загуба на време, но и на пари, които биха послужили за ремонт на вече съществуващите терминали.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да не забравяме и че банкянския т ъ п а на р даде милиарди наши пари за турския поток на путин и след това знаем какво се случи, не знам защо зеленски не прати една група да го ликвидират
28
0
 
2
 
! Отговори
JJ преди 6 дни
само 500 000 , ще прилича на Лидъл
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В София има няма на половин - един час каца/излита самолет. Един терминал със 7-8 гейта е предостатъчен. Този терминал 3 е напълно излишен. Сега съществуващия 1 - също.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами той същия, като терминал 2.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Приказки за пред медиите, че някак да оправдаем тая златна сделка, дето им подари Бaцe на концесионерите. При наличието в близост на Истанбул, и, макар и в по-малка степен, Букурещ, приказките, че голям хъб ще стане ме подсещат за едни други такива от 2001 - "за 800 дни..." Отделно да не говорим, че летището отдавна трябваше да се изтегли няколко км на изток в полето. Така хем самолетите да не летят ниско над града, хем за пристигащите пътници първата гледка и впечатление да НЕ е от Ma'aлaтa.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Къде ще е, на мястото на терминал-1 ли? 3ащото последният е срам и боклукчийница...
23
6
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
Разкарайте самолетите от небето над София. Никакви терминали не ни трябват - оглушахме.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не знам как ще изглежда терминал 3,ама помня как Баце 2020 седмица преди изборите даде Летище София на концесия за ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ за 600млн Евро т.е. по мижавия 1,2милион на година!!! Като теглим чертата, Баце предплати над 4млрд долара за морално стари самолети дето 7години ги чакаме, и даде Летище София на концесия за 50години за без пари!!!!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 2031 година Делян Пеевски ще е опоскал държавата и ще я закрият. Тука няма да останат кадърни хора, които да могат да обслужват самолетите. Само бхаратци ще обикалят да берат джелезо.
20
3
 
10
 
! Отговори
Терминатор 3 преди 6 дни
За напускащите ко чината, летищата в Букурещ и Истанбул, предлагат много по-добри условия и много повече дестинации.