Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга

Ким и Ри спечелиха сребърен медал на тенис на маса
8 сеп 2024 22:00, Нели Христова
112
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Снимка: БГНЕС

За повечето наблюдатели това беше доказателство за способността на спорта, макар и само за мимолетен момент, да обедини хората – дори когато те живеят от двете страни на една от най-тежко въоръжените граници в света.

Но едно от най-прочутите изображения на Олимпиадата в Париж – селфи, направено от печелили медали играчи на тенис на маса от двете страни на разделения Корейски полуостров – изглежда е накарало севернокорейското дуо да изпита проблеми у дома.

В един рядък момент на пинг-понг дипломация в корейски стил, южнокорейските играчи на смесени двойки Лим Джонг-хун и Шин Ю-бин и севернокорейската двойка Ким Кум-йонг и Ри Джонг-сик сияеха, докато позираха за селфи на подиума, след като получиха своите бронзови и сребърни медали в South Paris Arena миналия месец. Китайските златни медалисти също се появяват на снимките.

Едно от изображенията беше публикувано в официалния сайт на Игрите в Instagram, където привлече стотици хиляди харесвания, докато списание People го определи като един от 12-те най-добри момента на спортно майсторство на Олимпиадата в Париж.

Но тази седмица медийни доклади твърдят, че Ким и Ри са били поставени под "идеологически контрол". The Daily NK, фокусиран върху Северна Корея уебсайт, базиран в Сеул, цитира високопоставен източник в Пьонгчанг, който казва, че спортисти и членове на Севернокорейския олимпийски комитет са били подложени на едномесечно "идеологическо прочистване", след като са се завърнали у дома в средата  на август – според съобщенията стандартна процедура за спортисти, които са били изложени на живот извън комунистическата държава.

Уебсайтът съобщава, че атлетите на страната са били инструктирани да не взаимодействат с колеги състезатели от други страни, включително юга, и са били предупредени, че "братстващите" могат да бъдат наказани.

Съобщава се, че играчите на тенис на маса са били подложени на критика в доклад, представен на официалните лица, защото са се "хилели", докато са позирали заедно със спортисти от страна, която режимът описва като свой "враг номер едно".

Селфито беше направено в момент на повишено напрежение между двете Кореи, чийто конфликт от 1950-53 г. завърши с примирие, но не и с мирен договор. Северът наскоро протестира срещу съвместни военни учения с участието на южнокорейски, американски и японски сили, докато нарастващото сътрудничество между лидера на Севера Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин предизвика тревога в региона.

Не е ясно какви санкции могат да бъдат наложени на играчите на тенис на маса, ако има такива. Това, предположи Korea Times, може да зависи от това колко угризения показват, че моментално са свалили гарда си в Париж.

Севернокорейските спортисти, завръщащи се от международни състезания, преминават през триетапен "идеологически преглед", който завършва със сесии за саморефлексия от членовете на екипа, в които се очаква те да критикуват "неподходящото поведение" сред съотборниците си, както и да разсъждават върху собствените си действия , каза Korea Times.

Вестникът цитира източник, който казва, че искрените изрази на разкаяние могат да спестят на спортистите „политически или административни наказания“, чието естество не е ясно.

Human Rights Watch заяви, че докладите "демонстрират усилията на севернокорейското правителство да контролира поведението извън своите граници".

"Международният олимпийски комитет … носи отговорност да защитава спортистите от всички форми на тормоз и малтретиране, както е посочено в Олимпийската харта", се казва в изявление. "Севернокорейските спортисти не трябва да се страхуват от възмездие за действия по време на Игрите, не на последно място когато техните действия въплъщават ценностите на уважение и приятелство, върху които е изградено олимпийското движение."

Докато Ким и Ри спечелиха сребърен медал, а други атлети са били наказани за недостатъчно добро представяне.

Daily NK цитира случая с футболния отбор на Северна Корея, който отпадна от Световното първенство през 2010 г. в Южна Африка, след като загуби и трите си мача в групата и допусна 12 гола.

Съобщава се, че играчите са били подложени на шест часа изобличение за "предателство" на идеологическата борба на комунистическата нация, докато техният треньор, Ким Юнг-хун, е бил принуден да работи на строителна площадка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от САЩ
Време на рекорди: Температурата в Невада стигна 49C
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
хахо преди 16 часа
Този сайт пак пише глупости.Никой не е наказан,а момичетата и момчетата на КНДР са са наградени за медалите.
89
0
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 седмица
А никой ли не погледна кой или коя по точно е работила по публикацията,80% от простотийте са нейни,че даже и коментирате?
88
3
 
3
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Някой се мъчат и в България да въведат такъв режим .Отвори широко ти очи при гласуване
87
6
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 1 седмица
То и това в Северна Корея не е нормално, ама не е нормално и да екплсоатираш държавите от Африка, като Нигер, за да ти копаят уран и злато...Или пък капиталситичекста консуматорска политика за ресурите, че не е важно какво и колко, важното е дасе трупа капитал
86
4
 
15
 
! Отговори
до 54 преди 1 седмица
За младите - да знаят- Те това е комунизъма! Идиотия до шия!
85
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
комуно-идЕотска държава, водена от дебел мaлoумниk, горките хора там
84
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сигурно ще ги хвърлят на кучетата за това "провинение"
83
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашите туристи на олимпиадата също трябва да бъдат наказвани за слабо представяне. Да ходят и те да работят 1 месец на строежите по подобие на треньора по футбол на севернокорейците, за да видят от къде се изкарват парите на данъкоплатците, които те харчат
82
16
 
8
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Кореспондента от Посолството ви ли ви нареди да пишете измишльотини. Намерейти ли на Путин дъщерите ф голандията и трилярдитити му на запад?
81
5
 
6
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 седмица
Ами правилно къде се намират теа ве питаха ли Ким Чен УМ да се снимат .
80
29
 
12
 
! Отговори
Тореро преди 1 седмица
100% измишльотини!! Слава на Ким и комунизма!!
79
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Северно корейците подчертано са по-красиви от южните се събратя. Няма кой да им замърсява гена, пък вие се връзвайте на такива поръчкови статии. Пуснали са ви обилно чешмата и ви поливат и промиват мозъците как си искат. Корейските спортисти са деца на златния елит на северна корея и са недосегееми. Това са дечицата на мама и тати и карат мерцедеси. Тва е положението.
78
1
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 седмица
Ама как успешно атакуват ЮК с *** от балони...Малиии !
77
8
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 седмица
Комунизъм в действие .
76
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Възраждане харесва това.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човек може да се ,,хили,и ако е в шок,преживява хистеричен момент или нервен срив.Много древно ми е това ,жалко за хората,които са се прибрали назад в чертежите на плановата икономика.От друга страна,как го правят ,м.му.Как в отворен свят се живее с идеологии и в паралелна Реалност.Иска се талант.
74
11
 
9
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 седмица
по американски медийни доклад ким разстреля някакъв чичо дето няма с артилерия и ракети, а също по медийни доклади сяка сутрин ким наказва лъжливи журналисти
73
6
 
22
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 седмица
Ще лежат в концлагер горките. Дебелия е зла гад...
72
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спомням си как някаква украинска тенисистка се ръкува с руската си колежка в края на мача, който загуби. Малий, то стана чутовен скандал. Как посмяла, цяла укра настръхна да я клейми. Едва ли не искаха да я линчуват. Та с какво са различни украинците, които представяте като емблема на толерантността и демокрацията?
71
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ги наказаха като им подариха по един апартамент? Трябва нашите да накажете. Луди пари печелят спортистите ни, постиженията им повече от скромни. Тоест те не ги печелят тези пари, подаряват им ги.

Спонсорирани публикации