Чужденците работници на морето бягат на Запад

В родината си изкарват по 100 долара, тука се мръщят на 1500 лв.
10 сеп 2024 11:10, Петър Бойчев
87
 Чужденците работници на морето бягат на Запад
Снимка Пиксабей

Чужденците от екзотични страни, наети да спасяват сезона в Слънчев бряг, масово напускат.
Най-често си тръгват индийците, които са с отличен английски и лесно си намират по-платена работа в други държави от ЕС.

Шестима киргизстанци, работещи на Албена, последно бяха върнати от границата. Управителят видял, че ги няма и се обърнал към отдел “Миграция” на МВР. Това е пореден случай по Българското Черноморие, при който наети от чужбина работници бягат или поне правят опит да избягат от България и да тръгнат към Европа.

Според източници от туристическия бранш това вече е масова практика. Те търсят път към Германия и скандинавските страни, но са доволни и на Полша, Чехия и Унгария.

“Има и такива, които са се цанили на работа в България, но се задържат само 2-3 седмици и после продължават към Западна Европа”, коментира председателката на Регионалната туристическа камара в Бургас Деляна Цонева.
По неофициални данни в Слънчев бряг работят около 3000 чужденци и от тях поне 300 вече са напуснали, преди да им изтекат работните визи за пребиваване у нас.

“Предполагам, че има разработен канал за прехвърляне на работници от България към Западна Европа. При нас най-много напускат от Бангладеш. Двайсетина дни преди да им изтекат визите си зарязват паспортите и повече никой не ги вижда”, коментира зам.- председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Самият той е крупен хотелиер и се е опарил вече с 20 бангладешци, които го зарязали в разгара на сезона. В случая те са нарушили сключения трудов договор, затова ги грози вероятността да се сдобият с черен печат в паспортите.
Налбантов е категоричен, че правителството трябва да вземе отношение.  “Въпросът трябва да се реши на държавно ниво, защото тепърва ще ни трябват работници от чужбина във всички сфери. Слънчев бряг е на път да се превърне в целогодишен курорт с постоянна нужда от работна ръка”, коментира хотелиерът.

“В Албена това лято работиха 730 чужденци от общо 2100 души персонал. Назначихме ги с договори за 3 или за 6 месеца. За идното лято предполагам, че ще имаме нужда от още толкова. Не можем без тях. През сезона имахме проблеми с визите на персонал от Индонезия”, разказа Маринела Цанева, директор “Експлоатация” в курорта.
Въпреки че повечето гастарбайтери в родината си получават по 100 долара на месец, 1600 лева у нас им се вижда малко и предпочитат да ги удвоят в Германия, Франция, Италия и в скандинавските държави, използвайки България като трасе да се доберят до тях.

Гастарбайтерите работят на всякакви позиции независимо от националността си - хващат се като камериерки, бармани, сервитьори, администратори, хигиенисти, общи работници в кухня. Много малка част работят на по-високо платени позиции като готвачи например. От гастарбайтерите тази длъжност е поверена предимно на хора от Турция, които имат опит с изхранването на олинклузив в техните курорти, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Водещи мобилна
Говори Москва: В 11 939 дружества имат участие руски гражданин или фирма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 6 дни
Кой нормален ще стои в тази мошеническа държава,тука като ти кажат добър ден и трябва да се оглеждаш за слънцето.Тука закона е врата в полето,тези които трябва да го прилагат ,го правят избирателно или по сигнал,всички други които плащат,са оставени да правят каквото искат с душите и съдбата на хората и да се гаврят с тях.Най тъпата и гнусна държава сме ,пълна със *** и малко тарикати които искат трепаане.Геноцид мръсен и гнусен това е в момента на територията.Пожелавам да си работят сами
81
0
 
13
 
! Отговори
каква преди 6 дни
изненада, и що така :))))))
80
0
 
14
 
! Отговори
Руси преди 6 дни
Закривай сектора
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Има канал за прехвърляне на работници от Бг към Европа". Канали си имаме колкото щеш. Нали по канали прехвърлиха хотелите на "Балкантурист" на свои хора. Същото по тези схеми стана и в другите бг отрасли.
78
0
 
20
 
! Отговори
Абешш преди 6 дни
С надутите 60- 70% храни и услуги за кво да спестяват? Да си наемат извънземни
77
0
 
30
 
! Отговори
не работодател преди 6 дни
Е па нали сакахте индийци и бангладешци... Те кото си платята наем и най-скъпата храна в Европа, нищо не им остава. В хотелите ги хранят с някакви помии.... Как няма да бягат. Ми лошото е, че ние останахме да ни ххх се подиграват политици и "бизнесмени"...
76
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Като гледам заплатите в държави от третия свят се оказва,че последните трийсет години не само са ограбвали държавата чрез всевъзможни схеми,ами са ограбвали и труда на хората.
75
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Те наетите на работа бягат от тук да не говорим за бежанците, а вие вярвайте на Копейкин че ще ни наводнят с мигранти. Ха мав народ сте.
74
0
 
15
 
! Отговори
Worker преди 6 дни
Продавайте бетоня и се фащайте с камионя!
73
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Единствената опция дето остана да си впрегнат разглезените деца и любовници да работят или да ходят да се молят на Мъск за роботи
72
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Американците ги стигнахме,обаче онази част от тях дето живеят в кашони по улиците
71
0
 
38
 
! Отговори
Хемус преди 6 дни
Тоя папагал пак държавата да им оправя бакиите!Изгонихте качествени специалисти в туризма,щото не ви изнасяше,как се прави туризъм по утвърдени стандарти,докарахте куцо и кьораво от Азия,за да ги цакате с парите,сега що бягали!
70
0
 
34
 
! Отговори
Копейкин преди 6 дни
Ама вие наистина ли мислех те, че ще ви робуват за 800 лв на месец? В Германия румънците в завода се кълняха един друг с проклятието " българин да ти е шеф"
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
бангладешците като видяха, че тази държава се управлява от Делян Пеевски, който всичко краде и съсипва, и си биха шута.
68
24
 
6
 
! Отговори
Бати ШефЪ преди 6 дни
Кът ни щеш да работиш за 1000 лв. айде пътя! 100 киргизистаница още толкова бангладешеца чакат за твоето работно място пред вратата. Няма незаменими хора! Ша работиш и ша мълчиш и ръка ще целуваш, че ти давам работа.
67
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не искаме емигранти, не искаме емигранти- да де ама олигарсите останаха без роби и си внесоха от БРИКС и хайде и те избягаха- кой е виновен се питаме?!
66
0
 
57
 
! Отговори
Българският бизнес преди 6 дни
Българските чорбаджии си докараха работници от другия край на планетата и ги ловят на границата с полиция. Това е всичко, което ви трябва да знаете за бизнеса в България.
65
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тук се съдържа много важна информация за реалното състояние на нещата в България. Оценката е изключително красноречива и точна. Щом чужденците от Бангладеш, без да знаят английски, издържат в България има-няма две-три седмици, коментарът е излишен....
64
1
 
29
 
! Отговори
емигрант преди 6 дни
значи изборът ми е правилен....вече 20 години , ха ха ха!
63
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Никой не бяга от хубаво, е значи отговорът е ясен.