Личните лекари ще отказват направления

Семейните доктори ще ходят в домовете на пациентите само по лична преценка
6 фев 2009 17:00,
132
Личните лекари ще отказват направления

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед.

Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област, съобщава Дарик радио.

През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар.

"Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

"Новото е, че всички видове хипертония ще се следят от личния лекар", добави той.

"Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчносъдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.

Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря.

Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не", каза още той.

По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Писна ми от дядовци, които се оплакват от това, че като КОПАЛИ на лозето ги болял кръста след това. Аз какво да направя? Космодиск ли да им дам? Ама не, после как съм се гаврил с тях. Болест и възраст са две различни неща....
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Личните лекари ще ме извиняват,ама 90% станаха експерти.Всеки разбира от всичко,нос,гърло,очи,стомах................отива м за направление - не може.аз тея данъци за какво ги плащаме?
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И защо са ви останали само некадърни лекари/до които имате достъп/според вас? Ей на това си отговорете.Къде са кадърните? И това се запитайте!
49
0
 
0
 
! Отговори
M преди 15 години
Да, вече няма да има нужда от лични лекари - направо да си пащаме на специалисти.И предполагам така ще стане. След това обаче личните лекари друга песен ще запеят.Аз лично ще постъпя точно така. Имам двама сина - на 20г и на 8 месеца и миналата седмица когато големия беше толкова болен,че храчеше кръв тя му отказа направление и му каза, че било нормално. На следващия ден отидохме двамата и взехме направление и се оказа,че синът ми има синузит и фарингит , а тя го лекува за кашлица каквато той нямаше.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
No.43, след като нормативен документ позволява на джипито да ти откаже посещение, то не виждам как можеш да обвиняваш лекаря в нарушаване на закона. Когато имплантирането на мозък стане осъществимо и се възползваш от услугата, бързо ще вденеш, че вината е на законодателите, които пишат взаимно противоречащи си закони. Джипитата също като всички останали са жертва на системата.
47
0
 
0
 
! Отговори
Оня Големият преди 15 години
А сега да ви видим що за народ сте Като едни саполиви студентчета никакъв не направиха Сега е време да се вдигнете и да покажете че несте съгласни иначе сте си *** казвал съм ви го поне 71212121 пъти поздрави имате от MAXHO
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
navsqkude po sveta e taka no ima kompetentni lekari i ka4estvena aparatura a tuk vsi4ki si klatqt krakata po cql den
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...A ние ще можем ли да се отказваме от личните лекари!?
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e tiq hora 6te ni dovur6at
43
0
 
0
 
! Отговори
Не нам преди 15 години
"Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им ДОСТЪПНА медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон."Отказът на джипито да консултира пациента си със специалист е еднолично противозаконно отнемане правото му на достъп до диагностичната форма на квалифицирана медицинска помощ.
42
0
 
0
 
! Отговори
доволна преди 15 години
така трябва да бъде.навсякъде по света е така.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
36 към когото се обърнах е изтрит явно...нещо е променено в номерата
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То и на бърза помощ не може да разчитаме вече,много е бавна.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
съвсем не е сигурно...явно не си се сбъсквал и дано не ти се случва...всъщност на никого... да разчита на това
38
0
 
0
 
! Отговори
reni преди 15 години
Ti dobre me uspokoi ,az imam sa6tia problem s kolainoto ,skasan meniskus i sega kato niamam pari d a hodia v Sofia ,triabva da s e operiram v burgas ,a dokato razberat kakvo mu ima na kolainoto ,to ne biaha skeneri ,snimki ,kravni izsledvania i na 30-ia den magniten rezonans ,ot edinia lekar pri drugia i t.n ,do tuk dadoh 200leva i imam diagnoza ,sega oba4e ne znam kakav 6te e rezultata ot operaciata
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е една "добра" новина, да вземем да умираме направо. Смотана държава
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И как ще помогне личния лекар на умиращият посред нощ, ще му държи ръчичките ли? Те спешните не са оборудвани, като при белите хора, ти мрънкаш за личния.
35
0
 
0
 
! Отговори
никогашен пациент и преди 15 години
Докторите наистина трябва да стоят на 300лв.Как така някой ще умира посреднощ, а личния лекър ще решава да ходи или не до пациянта.Предлагам да не плащаме здравни осигуровки в знак на протест!
34
0
 
0
 
! Отговори
lp преди 15 години
Ти не разбра ли,че те си плюят просто така.След малко като излезе някоя статия за учители,инжинери,камиони на лаиновози и тн те пак ще плюят щото нямат грам мозък в *** си манерки и живеят гаден безмислен живот
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И пак за грачещите: нека ви светна кои са в УС на НЗОК, вие си правете изводите:Мария Мургина - шеф на НАПДимчо Михалевски - зам.-министър на Министреството на регионалното развитие и благоустройствотоИван Токаджиев - бивш шеф на БНТМихаил Балабанов - зам.-шеф на Държавната агенция за младежта и спортаСевдалин Мавров - главен секретар на МС, известен като съдията с многото смъртни присъди преди премахването на смъртното наказаниеРешат Мехмедов - бивш зам.-кмет на ТърговищеГьока Хаджипетров - питайте пловдивчаниТенчо Попов - бивш главен секретар на Министерството на финансите и сегашен заместник-шеф на Български енергиен холдингИзброените дотук са от квотата на държавата, данните са от последния официален годишен отчет на НЗОК - 2007 година, има го в интернет. Всеки, който може да разсъждава, лесно ще стигне до някои изводи