Личните лекари ще отказват направления

Семейните доктори ще ходят в домовете на пациентите само по лична преценка
6 фев 2009 17:00,
132
Личните лекари ще отказват направления

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед.

Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област, съобщава Дарик радио.

През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар.

"Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

"Новото е, че всички видове хипертония ще се следят от личния лекар", добави той.

"Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчносъдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.

Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря.

Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не", каза още той.

По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса е доктор Емил Л***йнов, пардон - Райнов. Кумец и личен лекар на Сергей Дмитриевич. Стига сте плюли по джипитата, рибата се вмирисва откъм главата.Всички в България големи специалсти в своята област го дават, джипитата им криви! Я всеки да се погледне колко е компетентен и как си върши работата, после да грачи!П.С. Инженер съм.
31
0
 
0
 
! Отговори
tanya преди 15 години
Че те нали и досега това правеха!
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
С тез в Бургас и с пари пак ще умираме.... в Бургас по добре не ходете на лекар освен ако не ви е блъснала кола , или сте си отрязали раката.... не дай си боже... Взимате направлението и патеката в СОФИЯ , НО ДА ЗНАЕТЕ и там е ПЪЛНО С , особено тези "ПРОФЕСОРЧЕТА " с по над 60 год... дет им измрели всички неврони ... и камачето търка ли търка искра не излиза...Аз поне , особенно в Бургас , един лекар не намерих дето да не мога да съм по добре информиран и да диагностирам , дадено заболяване ... с няколко дни четене , не на форуми , а на учебници , фармацефтични test trials и т.н ( разбирасе на английски... ) тук учебниците са от преди 20 години , и са ги писали същите тези СЛАБОУМНИ ПРОФЕСОРЧЕТА .
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе не разбрахте ли,че лекарите свършиха!Няма ги.Тук-таме някой все още работи с Касата.В болниците вземат куцо и сакато-справка пияния доктор в Шумен-два пъти го уволнявали и назначавали,щото няма луди да работят без пари.Сега след като за пореден път го уволнила шефката на спешното останала с 4-*** лекари вместо с 8.Пък вие си врещете колкото искате срещу ГП-тата.Докато все още ги има.
28
0
 
0
 
! Отговори
napoleon преди 15 години
tezi koito sa go izmislili moje bi sa za KARLUKOVO
27
0
 
0
 
! Отговори
metin преди 15 години
Dosega s!m smenil 5 li4ni lekaria, vsicki sa ednakvi. Vsicko e izmisleno da de vzemat parickite ni,bez da sa dali nujnata usluga i kacestvo.Osobeno v malkite obstini izobsto nyama izbor za SPECIALIST.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Бургас наистина са *** 99 % от лекарите . На 25 години съм , исках да уча медицина или биохимия но предпочетох компютри . Наскоро ми се наложи да ходя по болници . Нямам думи , толкова слабоумни , мудни , флегматични , бавноразвиващи.. и всички лекари . Не могат ли да видят проблема - За психиатър си . Отидох в София , диагностираха ме оказа се точно това което го мислих имах проблем с коляното . Тука искаха да ми кълцат минискусите които са перфектно здрави... Според домашната ми лекарка , коляното ми първо беше Психичен проблем , аз с психика си накарах коляното да се надуе като балон с синувиална течност . Домашни лекари , невролози , отропед-травматолог... няколко , единия ме праща 20 дни на терапия без да знае защо .. 99 % от времето на прегледа му беше кълвене по клавиатурата ..... НЯМА КАКВО ДА СИ ГОВОРИМ 99 % ОТ ЛЕКАРИТЕ В БУРГАС СА СЛАБОУМНИ , НЕКАДЪРНИ И ПОВЕЧЕТО СА ЗА ЗАТВОР А НЕ ОТНАМАНЕ НА ЛИЦЕНЗ .... не може някой да ти цепи ей ся щи цепнем коляното и щи махнем минискуса... и кво отватят и минискуса наред ? И кво да не излезе грешен ще шлаифа и реже здравия минискус ли ... СЛАБОУМНИ !
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вместо да премахнат ограниченията за направления,те се чудят какво да измислят,как да ни подмятат между джипита и специалисти, за да УМИРАМЕ ! ! !
24
0
 
0
 
! Отговори
хааааааа преди 15 години
"Докторе", има много да учиш още, мойто момче"! Ако кака Мара я боли корема, къде трябва да иде, според теб - на гастроентеролог, на кардиолог, на гинеколог, на уролог, на хирург, на паразитолог? Къде бе, докторе? Пък най-добре ще е и сама да си пусне изследванията.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напозна :) Уча Асен Златаров. И там също сме *** като ***! Не са само в Свободния!И не знам с какво съм се изцепила?! Факт е: нямаш пари - умираш! И да го мислим и да го умуваме - така е!
22
0
 
0
 
! Отговори
Teddy преди 15 години
4e te i sega otkazvat... edin edinstven put mi se naloji da vzema napravlenie ot li4nata si lekarka i tq mi otkaza ... iska6e tq da me pregleda ... a napravlenieto koeto mi trqbva6e be6e za genikolog. e v kraina smetka si platih i naistina takuv me pregleda, za kakvo si govorim ...
21
0
 
0
 
! Отговори
eko преди 15 години
Не мога д аразбера защо хората са толкова немърливи към здравето си ,защо никой не излезна на протеест точно заради това че те ни правят на *** и ни обират всячески ,да излезем на протест като пациенти ,да се отменят тези лични лекари и всеки д а си намери мястото за което е учил ,хората свободно да избират лекаря които им е нужен ,отивайки при него здравната каса да му плати за прегледа ,тези които не разбират от нищо и са си купили дипломите няма да ги хрантутиме ,а тези които са кадърни ще получават повече от тях ,лични лекари са излишни ,те дори понякога са тези заради които губим ценни минути от живота си ,защото се съобразяваме с тяхното работно време ,абсолютно неправилна политика
20
0
 
0
 
! Отговори
А когато нямам пари преди 15 години
No. 17 i da ne beshe spomenavala pak shtyahme da razberem che si studentka v Svobodniya Univesrsitet v Burgas. Osobeno s poslednoto izrechenie iztsepi se mnogo!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и аз като 1 и 2 правя същото .Само не ми е ясно ако имам проблем и джипито не го "хване " на момента кво правим щото не всички са толкова компетентни ,много от тях си нямат и понятие от по-специализирана медицина.
18
0
 
0
 
! Отговори
лилия върбанова преди 15 години
да не би сега да ги раздават свободно.Винаги ги отказват с оправданието че са свършили за месеца.Да не говорим за породиините профилактични прегледи-пишат си разни листове,ние ги подписваме и си прибират пари за проведени такива.Не дай си боже наистина да опреш до лекар и да разчиташ на профилактика
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз нямам личен лекар! Когато ми се е налагало - направо в частна болница! Ползвам услугите на Света София Бургас и съм доволна!Най-глупавото в случая е че и от университета(студентка съм) и работодтеля ми плащат здравни осигуровки! Бях казала на шефа, ако иска да не ми плаща осигуровки, докато съм студентка, но той ми обясни, че процедурта е толкова дълга и тромава, че по добре да ги дава тия левчета, отколкото да се занимава с бюрокрацията!И така двойно осигурена и никога не съм ползвала държавната болница! Ако някога ми се наложи, примерно недай си боже катасрофа, и ме закарат в държавна болница пак ще си платя! А когато нямам пари - просто ще умра!
16
0
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
а мойта лична лекарка в бургас в военната болница е толкова зле, тая жена имам чуството че изобщо не е учила медицина, постоянно я замества някъв лекар, няма да споменавам имена ама хората ще се сетят които си имат работа с нея, горките
15
0
 
0
 
! Отговори
tupotija преди 15 години
Нямам думи за поредната тъпотия.Ама така е като здравеопазването стана бизнес.Когато си болен да не можеш да отидеи при специалист-ерго-да си платеш за да отидеш.Е, бог вижда!Всекиму своето.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пълна порнография е т.нар. "здравеопазване" да не дава Бог беди и това е
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЩЕ отказват направления?Че да не би сега да са се раздавали на направления? Само ни обират парите с тия здравни осигуровки, и накрая прегледите пак си плащаме на частно. Личните лекари са се превърнали в писарушки - бумащина до шия.