Личните лекари ще отказват направления

Семейните доктори ще ходят в домовете на пациентите само по лична преценка
6 фев 2009 17:00,
132
Личните лекари ще отказват направления

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед.

Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област, съобщава Дарик радио.

През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар.

"Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

"Новото е, че всички видове хипертония ще се следят от личния лекар", добави той.

"Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчносъдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.

Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря.

Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не", каза още той.

По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
anonimka преди 15 години
Най големите мошенници са личните лекари ,като отида само за направление ,защото аз мога сама да преценя от какъв лекар имам нужда ,например гинеколог ,пак ли ще ми откажат или личния лекра ще запретне ръкавицата и ще бърка ,а ако ми откаже пък направление по незнайни причини може и д а е фатално .На всичко отгоре като ходиш само за едно запитване пак ти вземат таксата ,колкото пъти отваряш вратата трябва д а плащаш такса ,затова на мен ми излиза по ефтино да влезна при специялист ,а не да чакам два часа при личния лекар и там 2,40 ,при всеки специалист прегледа струва 10-15 лева
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тия са в комбина с погребалните агенции "Два метра под земята" ООД! ИЗРОДИИИИИИИИИИИИИИИ
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бравоооо! Една лична лекарка така отказа да дойде у дома, защото имала други записани преди мен. Резултатът: СЪПРУГЪТ МИ ПОЧИНА! Това е целта: ДА УМИРАМЕ! Пет пари не дават за нас! Чудя се защо изобщо съшествуват?! Дано да пукнат преди нас!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз се чудя защо не върнат здравеопазването ,което бе преди доста години. Отиваш си в поликлиниката по местоживеене и долу на регистратурата ти дават час за специалис,за който желаеш.Спомням си как за някои лекари нямаше часове,та с резервация са по-късен ден даваха, а за други лекари можеше веднага да ти дадат час. Имаше и профилактични прегледи,всеки гражданин си имаше картон,в който се описваше какви изследвания е имал и макар,че пак имаше недоволни,нещата бяха доста по-добре организирани.Сега джипитата поеха функцията на регистратура-те да ни препращат на който си решат специалист. Пълна тъпотия,излишна бюрокрация със здравната каса и още много недомислици.
8
0
 
0
 
! Отговори
doktora преди 15 години
Az sam student po medicina i spored men ot li4nite lekari niama nikakva polza.Te se opitvat da badat specialisti po vsi4ko , koeto e palen absurd edin lekar nikoga ne moje da bade ednakvo dobar vav vsi4ki oblati na medicinata i imenno zaradi tova ima specialisti po.... Spored men li4nite lekari vaob6te ne triabva da gi ima smiatam 4e vseki 4ovek moje da preceni kogato e bolen ot kakav specialist ima nujda i da se obarne direktno kam nego bez taloni napravlenia i tem podobni gluposti
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ето ти възможност докторите да печелят още повече пари от частни прегледи-така си завъртяха нещата ,че да е в тяхна полза,оказва се ,че докоторите са единствените и неповторими богове,които ще си играят с нашето здраве, а на всичкото отгоре и ще умножават доходите си,ха сега д.вълчев да помисли какво прави с учителите-следи ги с камери,ограничава им правата,не им дава пари и най-вече ги мрази,прав е б.борисов -огледайте се -нищо не става от масовия българин
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ние с мъжа ми като чухме новата реклама по телевизията: "Новото здравно осигуряване - дал Бог живот и здраве" се спогледахме с вдигнати вежди и дружно избухнахме в смях! Така че първото изречение на номер 3 си е съвсем на мястото!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лично съм пострадал от нежелание на личен лекар да ми даде направление. А сега го узаконяват!Който е измислил това е пълен ***. Незнам как бългасркото здравеопазване може да стане по-зле...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ii bez tezi novi pravila lichnite lekari si pravqt kakvoto iskat.palno bezrazlichie samo gledat da gushat s palni shepi
3
0
 
0
 
! Отговори
titi преди 15 години
Поредната простотия ,те и така не идват на прегледи ,пък сега изобщо ,господ да пази болните ,егати държавата В чужбина хората ползват лекар колкото им е необходимо ,без ограничения ,няма потребителска такса ,имат си електронни карти ,лекаря с е отчита с кода на картат и там записва какъв преглед или манипулацуия е извършил ,здравната каса изплащша дължимото на лекаря .Пари между лекар и пациянт не се разменят ,Тук пак е побългарено за да могат да крадат ,Не знам защо все още европейския съюз не е взел отношение по това ,Ето пример за една вратичка на корупция.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Mda, i az kato nomer 1, daje i ne hodq pri GP-to a napravo pri specialist.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами че то и до сега е горе-долу така . Като джипито ми каже,че няма направелния ,ща не ща си отивам на частно при специалист. Няма да умирам я. Жалко,че хем плащаме здравни осигуровки,хем сме посетители на частните кабинети от зор.